A Védelmi Beszerzési Ügynökség tárgyalásos közbeszerzési ajánlati felhívást hirdetett meg a Magyar Honvédség még üzemeltetésben levő szovjet eredetű Mi-17 és Mi-24 helikoptereinek javítási és karbantartási tevékenységére vonatkozóan. A tárgyalásos közbeszerzésre szóló ajánlati felhívást az EU-s értesítőben (TED) tették közzé 2023 november 3-án (lásd: lenti hivatkozott forrás).

Az ajánlattételi határidő: 2023. 12.08. Az addig rendelkezésre álló idő nem túl sok arra, hogy valamely vállalkozó cég kellően alapos ajánlatot tudjon elkészíteni.

Az odaítélés kritériuma: a legalacsonyabb összegű ellenszolgáltatás.

A 2026 végéig rendelkezésre álló keretösszeg összesen nettó 2.839.412.180, – Ft (bruttó: 3.606.053.468, -Ft)

A kiíró által garantált rendelésállomány a fenti keretösszeg 70%-a.

A fenti keretösszeg évenként az alábbi évenkénti bontás szerint van felhasználásra tervezve:

 • 2023. évben: nettó 359 097 220,- Ft
 • 2024. évben: nettó 1 062 992 126,- Ft
 • 2025. évben: nettó 866 141 734,- Ft
 • 2026. évben: nettó 551 181 100,- Ft.

A fenti helikopterekből még használatban levő mennyiség:

 • Mi-17 közepes szállító helikopter: 5 darab
 • Mi-24 harci helikopter: 8 darab

A Mi-24-ek üzemidejét legutóbb Oroszországban hosszabbították meg 2018-ban. Ezeket az eredeti tervek szerint 2025-ig tervezték rendszerben tartani. Az orosz felújítás, üzemidő hosszabbítás során a helikopterek új navigációs és kommunikációs berendezéseket kaptak, valamint a pilótafülkét (és egyéb berendezéseket) alkalmassá tették éjjellátó készülékkel való repülésre, Ugyanakkor fegyverzeti korszerűsítés nem történt.

Meg kell említeni, hogy a rendszerváltást követően a Mi-24 helikoptert üzemeltető országok – Magyarország is – tömegesen kaptak ajánlatot a nyugati országok repülőipari cégeitől a Mi-24 helikopterek modernizálására, beleértve azok korszerű nyugati fegyverekkel történő felszerelésére.

A mostani Mi-17 és Mi-24 tenderkiírás kapcsán a fő kérdés:

Ki fogja javítani, karbantartani a magyar Mi-17 és Mi-24 helikoptereket?

Hazai kapacitások:

A hazai kapacitások, amelyeket a Dunai Repülőgépgyár Zrt. (DR Zrt.) képviselt, és képes volt mindkét érintett típus ipari nagyjavítására 2015-ben megszűntek. Meg kell jegyezni, hogy a fennállása alatt DR Zrt. (illetve tevékenységelődje a Pestvidéki Gépgyár) több mint 500 darab Mi-8 és Mi-17 és több mint 100 darab Mi-24 helikopter ipari nagyjavítását hajtotta végre.

Külföldi kapacitások:

Oroszország

Oroszország a fenti helikopterek tervezője, gyártója, karbantartója, javítója. Magyar Honvédség a fentiek miatt előszeretettel alkalmazta ezt az ipari lehetőséget (lásd a legutóbbi 2018-as felújítást). Kivételként előfordult, hogy Oroszországba vitték a helikoptereket javításra akkor is, amikor a hazai kapacitások még rendelkezésre álltak.

Az embargós követelmények miatt nem valószínű, hogy a javítási, fenntartási tevékenység orosz forrásból megvalósítható.

Ukrajna

Ukrajnában Konotop városban található egy a Mi-8/Mi-17 és Mi-24 helikopterek javításával foglalkozó, nagy tapasztalattal rendelkező helikopter javító üzem. Fentieken túl ukrán kapacitásként rendelkezésre áll a Motor Sich, amely a fenti helikopterek hajtóműveinek gyártója, karbantartója. Vélhetően a két fenti cég képes lenne a magyar helikopterek javítására, karbantartására. Azt, hogy a javítás fenti cégeknél történjen, jelentősen befolyásolja az országban zajló háború, továbbá a haditechnikai együttműködésre vonatkozó magyar tiltás. Kicsi az esélye annak, hogy a magyar helikopterek javítása itt történne.

Belorusszia

Az 558 ARP JSC Baranovich

A Baranovich városban levó katonai repülőgépjavító üzem fő tevékenységei közé tartozik a Mi-8/Mi-17 és Mi-24 nagyjavítása és korszerűsítése. A cég elvégzi a repülőgép szerkezet és minden alkatrész teljes javítását, a repülőgépek komplex korszerűsítését, és további megelőző intézkedéseket tesz a megbízhatóság növelése érdekében. A hajtóművek javítási lehetőségéről nincs információnk.

Véleményünk szerint nincs nagy esélye annak, hogy a magyar helikopterek javítása itt történne.

Csehország

LOM Praha Letecký Opravovní Malesic Praha (https://www.lompraha.cz/)

A cég évtizedek óta foglalkozott (weboldala szerint még mindig foglalkozik) a Mi-8/17, Mi-24/35 helikopterek és aggregátumaik (turbótengelyes motorok, reduktorok és segédindítómotorok) javításával. Jelentős esélyei vannak a jelenlegi tenderen való sikeres részvételre.

Szlovákia

LOTN Trencin Letecký Opravovní Trenčín (https://lotn.sk/letecka-technika/)

A cég régóta foglalkozik Mi-8/17/171 többcélú szállítóhelikopter javításával. Mi-24 harci helikopter nem szerepel a javítási portfólióban. Szintén nem szerepel hajtóműjavítás. Ezek a tényezők hátrányt jelentenek a tenderen való részvételre. 

Lengyelország

 

Wojskowe Zaklady Lotnicze NR 1 S.A. (WZL Nr.3.) (https://wzl1.mil.pl/homepage/)

Wojskowe Zakłady Lotnicze NR 3 (WZL Nr. 3)

A két cég egy gyakorlatilag egy cég (a WZL Nr 3. a WZL Nr. 1. irányítása alatt működik. A cégek évtizedek óta a katonai repülőeszköz javításban működnek, és foglalkoznak a Mi-8/17, Mi-24/35 helikopterek és az ahhoz tartozó hajtóművek karbantartásával, nagyjavításával. Jó esélyeik vannak a tenderen a sikeres részvételre.

Összegzés:

A magyar helikopterek javítására vannak lehetséges piaci szállítók, és vélhetően ezek között vannak olyanok is, akik fognak jelentkezni a tender felhívásra.

Ugyanakkor kétségtelen tény az, hogy Oroszország (és részben Ukrajna) kivételével a lehetséges cégek nem gyártó, hanem javító-karbantartó cégek. A javítás és karbantartás megbízható végrehajtásához feltétlenül szükséges a megfelelő alkatrészekhez való hozzájutás, ennek pedig a fő- és egyetlen forrása Oroszország.

Az eredeti forrásból származó alkatrészek hiánya a javító üzemeknél részben ellensúlyozható hatékony javítási-felújítási technológiák alkalmazásával, ugyanakkor ezek nem alkalmazhatóak a végtelenségig. Több javító üzemnél reverse engineering módszert alkalmaznak a szükséges alkatrészek előállítására, de ennek a módszernek is megvannak a korlátai, Fentieken túl egy ilyen rendszer kiépítése nem olcsó dolog, befolyásolja a javítás gazdaságosságát.

Bátran kijelenthető, hogy az orosz gyártói, illetve alkatrész szállítási háttér nélkül a fenti helikopterek üzemeltethetőségi határideje közép és hosszú távon limitált.

Címkép: a „Csőrike” magyar Mi-24 helikopter

Forrás:

https://ted.europa.eu/udl?uri=TED:NOTICE:667222-2023:DATA:HU:HTML&tabId=3

2 thoughts on “Ki fogja javítani a magyar Mi-17 és Mi-24 helikoptereket?”
 1. Úgy tudom az ACE-vel folynak tárgyalások forgószárnyas katonai gépek javítására vonatkozóan. Elvadult gondolat, hogy ne csak az AIRBUS-szal foglalkozzanak?

  1. Tisztelt Hajas Zoltán Úr!
   Köszönöm a hozzászólását!

   Sajnos nincs arról információnk, hogy az ACE (Aeroplex of Central Europe) készülne forgószárnyas katonai gépek javítására. De ez nem zárja ki, hogy esetleg van ilyen törekvés.

   Amennyiben az így van, nem gondolom, hogy a tervek a régi szovjet eredetű helikopterek javítására irányulnának. Kevés a rendszerben maradt gépek mennyisége, kevés a hátralevő üzemidejük. Gazdaságilag tehát nem érné meg, hogy beruházzanak egy ilyen projektbe.

   A másik gond az logisztikai és politikai vonatkozású. A helikopterek javítása elképzelhetetlen az eredeti (értsd: orosz) alkatrészekhez, berendezésekhez való hozzáférés nélkül. Ez a mai körülmények között nem lehetséges.

   A blogban megemlített cégek között van olyan, amely rendelkezhet olyan lehetőségekkel, amelyekkel a fenti probléma rövid ideig (esetleg évekig) áthidalható, de orosz beszállítói háttér nélkül a szovjet-orosz gyártmányú helikopterek hosszútávú üzemeltetése nehezen megvalósítható feladatot jelent.

   Tisztelettel:
   Dr. KOVÁCS Géza Péter
   a blog szerkesztője és szerzője.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük