Magyarország KF51 Panther harckocsit akar fejleszteni, gyártani és hadrendbe állítani

A német Handelsblatt tudósítása szerint a Rheinmetall fegyvergyártó cég megtalálta a KF51 Panther nehéz harckocsi első vásárlóját – Magyarországot.

A lap szerint a harckocsi Magyarországra kerül, ahol először elvégeznék a hátralevő fejlesztési munkákat, majd le is gyártanák a harckocsit.

A magyar kormány alapvetően abban állapodott meg a fegyvergyártó céggel, hogy a KF51 Panther harckocsit teljes egészében Magyarországon fejlesztik, majd ott építik meg – tudta meg a Handelsblatt a megbeszéléseket jól ismerő köröktől.

A Rheinmetall főnöke , Armin Papperger tavaly a párizsi fegyverkiállításon mutatta be 2022-ben a Panthert, mint a Leopard 2 lehetséges utódját.

A bemutató nagy feltünést keltett, mivel a harckocsi a megfelelő időben jött. A harckocsikat a hidegháború után elavult eszköznek tekintették, de az ukrán háborúban felértékelődtek. Az orosz támadás visszaverése érdekében a nyugati országok nagy mennyiségű harckocsit szállítottak Ukrajnának. Azóta nő a kereslet a harckocsik iránt.

A Rheinmetall vezérigazgatója, Papperger most ebbe a piaci résbe szeretne betörni. Állítása szerint a Panther felülmúlja az utólag felszerelt Leopard 2 harckocsit. De még nem volt vevője, még a Bundeswehr is visszafogja magát, mert (egyelőre) ragaszkodik a szokásos Leopard 2 harckocsihoz. 

Papperger hangsúlyozta, a Panther már most elérhető. A jármű azonban nincs teljesen kifejlesztve. Például a harckocsinak új alvázra, futóműre van szüksége, mivel jelenlegi modell a versenytárs Krauss-Maffei Wegmann (KMW) alvázán alapul. Az ezt helyettesítő alvázat valahol, valakinek ki kell fejlesztenie. Itt lépne be a képbe Magyarország, mint lehetséges fejlesztő és gyártó.

A www.ndr.de német televízió megerősítette a Handelsblatt értesüléseit. Az ő információik szerint is a Rheinmetall először Magyarországon gyártaná le a Panthert.

Papperger vezérigazgató a Grimme-díjas Klaus Scherer „Inside Rheinmetall: Between War and Peace” című ARD dokumentumfilmjéhez adott interjúban azt mondta, hogy az ottani kormány (értsd: a magyar kormány) viseli a költségeket, amíg a modell készen nem áll a sorozatgyártásra. A hivatkozott riportot, az Erste fogja sugározni október 24-én.

„Még körülbelül 15 hónapra van szükségünk, hogy készen álljunk a sorozatgyártásra, Magyarország most fizet is ezért” – mondta Papperger Düsseldorfban a Klaus Scherer filmszerzőnek adott interjújában. „És akkor feltételezem, hogy ez lesz az az állam, amely beszerzi az első sorozatot.”

A jelenlegi információk szerint a magyar kormány mintegy 300 millió eurót (118 milliárd forint) fizet a Rheinmetallnak a projektért.

A Rheinmetall nemrégiben nagy feltűnést keltett azzal a bejelentéssel, hogy „Panther” üzemet építene Ukrajnában. Az NDR szerint a terv továbbra is napirenden van.

„Úgy gondolom, hogy sok lesz az ügyfél a következő 20 évben, akinek le kell cserélnie a régi harckocsiját.” – folytatta Papperger. 

Az NDR és a WDR exkluzív riportja az „ARD Story” sorozatban kerül adásba. Az NDR még az adás előtt előre közzétette a Pappergertől idézett fenti szöveget.

Címkép: a KF51 Panther harckocsi

Forrás:

https://www.handelsblatt.com/unternehmen/industrie/rheinmetall-ungarn-soll-den-neuen-kampfpanzer-panther-bekommen-/29414058.html

https://www.ndr.de/der_ndr/presse/mitteilungen/NDR-Rheinmetall-wird-Kampfpanzer-Panther-offenbar-in-Ungarn-bauen,pressemeldungndr24146.html

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük