Katari katonai vezetőkből álló delegáció tett látogatást a zalaegerszegi Rheinmetall Hungary gyárban november 21-én, kedden.

A vendégek a gyárlátogatás során bejárták az augusztus 18-án átadott gyárépületet. Megtekintették a Lynx páncélozott gyalogsági harcjármű KF41-es változatának gyártási folyamatát. Sajnálattal tapasztaltuk, hogy a forrásként említett Honvédelem cikk erre vonatkozóa nem tartalmaz fotóanyagot. Érdekes lett volna beletekinteni a gyártási folyamatba.

Ezt követően a delegáció megtekintette a bemutató teremben az újonnan beszerzett és itt készülő harcjárműcsalád terméket.


A dr. Juszuf Ahmed al-Kajed dandártábornok vezette katari delegációt Hajnal István ezredes, az MH Szárazföldi Parancsnokság parancsnokhelyettese fogadta. A statikus bemutatón – Molnár Zsolt ezredes, az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár parancsnoka vezetésével – részt vettek a hódmezővásárhelyi alakulat katonái: egy komplett Lynx szakasz, valamint a harcjármű kezelőszemélyzete is.


A vendégek megtekintették a Lynx KF41 dinamikus bemutatóját a tesztpályán, majd látogatást tettek a kísérleti és lövészeti csarnokban.

„A hivatalos augusztusi gyárnyitó eseményt követően a Rheinmetall Hungary Zrt-nél mindannyiunkat büszkeséggel tölt el, hogy nemzetközi delegációkat fogadhatunk Zalaegerszegen” – mondta Németh-Hermán Renáta, a magyar hadiipari vállalat sajtófeladatokat ellátó igazgatósági asszisztense. „A katari delegáció látogatása lehetőséget teremtett arra, hogy a Magyar Honvédséggel közösen bemutassuk a világ legmodernebb gyalogsági harcjárművét. A Lynx KF41 kiemelkedő képességeinek bemutatása mellett tájékoztattuk vendégeinket a Rheinmetall magyarországi védelmiipari fejlesztési projektjeinek állásáról is” – részletezte.

A felek tárgyalást folytattak olyan együttműködési lehetőségekről, amelyek katonai és ipari előnyöket biztosítanak Magyarország és Katar számára, valamint potenciálisan erősíthetik az államok kétoldalú kapcsolatait a jövőben.


A Rheimetall kapcsolat Katarral szerencsésnek mondható, mivel a katari légvédelmi erők (QEADF) már rendelkezik Rheinmetall által szállított termékkel, nevezetesen a német tulajdonú, de svájci központú Rheinmetall Air Defence AG által fejlesztett és gyártott Skynex rövid hatótávolságú légvédelmi rendszerrel.

Ez a katari védelmi minisztérium által 2022. október 13-án kiadott videóből derült ki, amikor bemutatta a rendszer működését egy gyakorlat során.

A Qatar Emíri Légvédelmi Erők (QEADF) már rendelkezik a Rheinmetall Skynex rövid hatótávolságú légvédelmi rendszerrel – derült ki a katari védelmi minisztérium (HM) október 13-án, amikor kiadott egy videót, amely a Skynex rendszerhez kapcsolódó harceszközöket mutatott be egy gyakorlat során. Ezek között volt nyolc 35 mm-es Revolver Gun Mk3, valamint egyetlen X-TAR3D célfelvevő és nyomkövető radar.

A fenti fegyverügylet létrejöttét esetleg már lehetett sejteni abból, hogy bár a Rheinmetall nem jelentette be katari szerződését, de 2019 októberében közölte, hogy egy általa nem azonosított nemzetközi ügyfél körülbelül 210 millió euró (204 millió USD) értékű szerződést kötött velük, amely meghatározatlan számú Skymaster rendszert, X-TAR3D radarokat és Revolvert tartalmazott. Gun Mk3s, a szállítások 2022-ben fejeződnek be.

Egyszóval a Rheinmetall márkanév vonzóvá teheti a magyar gyártmányú Lynx harcjárműveket Katar számára.

Katar egyébként jó piacnak számít.

A katari fegyveres erők létszáma mintegy 12500 fő. Ebből a létszámból a szárazföldi erők mintegy 8000-9000 főt tesznek ki.

Katarban az egy főre jutó GDP a második legnagyobb a világon. Ennek megfelelően a katari fegyveres erők felszereltségi színvonala igen magas. Korábban elsősorban francia és brit forrásból szereztek be haditechnikai termékeket, de a források jelenleg változóban vannak. Ez utóbbi szempontból fontos lehet a jelenlegi látogatás Magyarországon a Rheinmetall Hungary-nál.

A katari katonai delegáció látogatása egyéb vonatkozásai mellett marketing szempontból is hasznosnak tekinthető. Jelenleg Magyarország a Lynx KF41 egyetlen alkalmazója, más ország még nem használja ezt a harceszközt. A Rheinmetall több országban is folytat piaci erőfeszítéseket a termék eladására, helyi gyártókapacitások létrehozására, de ezek egyelőre nem eredményeztek áttörést. Nem állnak rendelkezésünkre a Rheinmetall Hungary beruházásával és majdani működésével kapcsolatos gazdasági adatok, de az egyértelmű, hogy a gyártás gazdaságosságát befolyásolja a gyártási mennyiség. Mindezért egyértelműen fontos, hogy a magyar igény kielégítésén túlmenően export piacok jöjjenek létre és export értékesítés történjen.

Címkép: a katari katonai delegáció a Rheimetall Hungary cégnél Fotó: hmzrinyi.hu

Forrás:

https://honvedelem.hu/hirek/katari-delegacio-a-zalaegerszegi-rheinmetall-gyarban.html

https://www.janes.com/defence-news/news-detail/qatar-unveils-skynex-air-defence

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük