Forrás: https://www.lefigaro.fr/international/guerre-en-ukraine-sebastien-lecornu-en-visite-a-kiev-20221228

Az ukrán Honvédelmi Minisztérium karbantartó központot kíván létrehozni a Caesar önjáró tarackok számára

Az ukrán Védelmi Minisztérium a francia katonai felszerelések szerviz- és javítóközpontját szeretné létrehozni Ukrajnában, hogy felgyorsítsa a francia gyártmányú haditechnikai eszközök karbantartási ciklusát, és egyúttal több Caesar tarackot szerezzen be.

A fenti szándékról a Le Figaro című francia kiadvány számolt be. December 28.-án francia delegáció járt Kijevben Sébastien Lecornu francia fegyveres erők miniszterének vezetésével, és az ügy ezen a találkozón került szóba. A francia hadsereg egyelőre nem áll készen arra, hogy új tarackokat szállítson át készleteiből Ukrajnának. Oleksii Reznikov, Ukrajna védelmi minisztere felkérte a francia kollégáját,  hogy gyorsítsák fel az új tarackok gyártási ütemét, hogy a szállítások már 2023-ban megtörténjenek.

Az ukrán hadsereg aggódik a francia tarackok állapota miatt: a rendkívül magas lövésszám miatt azok erősen elhasználódtak.

„A Caesar önjáró tarackjainak egy része egyre súlyosabbá válik” – ismeri el Sébastien Lecornu. A jelentések szerint a tizennyolc leszállított Caesar önjáró tarack közül az egyik teljesen üzemképtelen. Valószínűleg egy tarackról van szó, amelyet egy hónapja talált el egy orosz drón.

Más önjáró tarackok karbantartás miatt elhagyták a frontvonalat. Néhány járműnek eltört a futóműve. A tarackok számos elemét cserélni kell. A csöveket is hamarosan cserélni kell a kopásuk miatt.

Az ukrán védelmi minisztérium helyi szolgáltatást kíván nyújtani, hogy elkerülje a Caesar tarackok Lengyelországba szállítását. Jelenleg a szállítás időigényes, és veszélybe sodorja a tarackokat.

„Három javítási, karbantartási szinttel rendelkezünk” – magyarázza Oleksii Reznikov ukrán védelmi miniszter.

Ezek közé tartoznak az ukrán cégek által biztosított alapvető hadszíntéri javítások, az úgynevezett „közepes bonyolultságú” javítások, valamint azok, amelyeknél a felszerelést külföldre kell szállítani.

Az ukrán védelmi minisztérium szeretné elmélyíteni az együttműködést a francia cégekkel az ukrajnai javítások megkönnyítése érdekében.

Ugyanakkor a Le Figaro újságírói szerint az ukrán szervezetet túl nehéznek és lassúnak tartják Párizsban. Franciaország 200 millió eurós támogatási alapot hozott létre, hogy közvetlenül a gyártóktól rendeljen alkatrészeket. A megrendelések leadásáért három beszerzési központ felel. Párizs már több hónapja felajánlja az ukrán félnek, hogy időveszteség nélkül rendeljen pótalkatrészeket ezen a mechanizmuson keresztül.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük