A Roshel (https://roshel.ca/) kanadai székhelyű páncélozottjármű-gyártó növelte termékei gyártási volumenét, hogy biztosítsa a folyamatos járműellátást Ukrajna számára.

A cég havi 140 darabos gyártási kapacitással rendelkezik, ezért már – elmondásuk szerint – két héten belül garantálni tudják az első tétel gyors szállítását.

Erről a Defense Blog főszerkesztője Dylan Malyasov számolt be X (Twitter) oldalán (lásd a lent hivatkozott forrást).

A magas termelési volument alátámasztja a Senator páncélozott járművek Ukrajnába szállítása is, ahol a határőrség és az ukrán fegyveres erők használják azokat.

2023. december végén Roshel bejelentette, hogy az orosz invázió kezdete óta átadta az ezredik Senator páncélozott járművet Ukrajnának,

Roman Shimonov, a Roshel Inc. alapítója és vezérigazgatója üdvözölte ezt az eredményt.

„A Roshel figyelemre méltó mérföldkőhöz érkezett: a tervezett időpont előtt szállította Ukrajnának az 1000. Roshel Senator páncélozott járművet, megerősítve ezzel a védelmi képességeket a kritikus időkben” – mondta Shimonov.

A Roshel cég gyártási tevékenységéről illetve a Senator gyártásáról az alábbiakban megtekintehető egy rövid YouTube videó:

A Senator páncélozott jármű egy Ford nehéz teherautó-bázisra épül. A társaság szakemberei a polgári bázisú jármű jelentős korszerűsítését hajtják végre, hogy a páncélozott járművet a front közelében és a frontvonalon is lehessen használni.

A ballisztikai védelem 5,56 mm-es és 7,62 mm-es kaliberű lövedékekkel szembeni ellenállást biztosít 30 méter távolságból.

A jármű adottságai lehetővé teszik, hogy azt speciális célokra is alkalmazzák. A Roshel gyárnak a nagyvolumenű gyártási igény kielégítése miatt nincs arra kapacitása, hogy a standard verzió mellett a speciális járművek kialakításával is foglalkozzon.

Ezt a rést, illetve lehetőséget ismerte a Serhiy Prytula Jótékonysági Alapítvány, amely egy önkéntes szervezet, adományokból működik, és az ukrán védelmi erők megerősítésére összpontosít. Az alapítvány közreműködésével illetve finanszírozásával egyelőre öt Senator páncélozott járművet alakítottak át parancsnoki járművekké. Az átalakított járművek belső terében legfeljebb 6 kezelői munkaállomás helyezhető el. Az átalakított járműveket az Ukrán Fegyveres Erők Kommunikációs és Kiberbiztonsági Parancsnoksága kapta meg.

Tájékoztatásul megjegyezzük, hogy a blogunkban korábban már foglalkoztunk a Senator páncélozott jármű gyártásával 2023. június 2-án „Az ukrajnai háború leckéje – megújult kanadai páncélozott jármű” címen (https://vedelmiiparblog.hu/blog/az-ukrajnai-haboru-leckeje-uj-kanadai-pancelozott-jarmu/).

Címkép: Senator páncélozott jármű Fotó: Roshel Inc.

Források:

https://roshel.ca/

https://twitter.com/malyasovdylan/status/1758484761989853466

https://prytulafoundation.org/en/about

https://www.facebook.com/photo?fbid=352212034197963&set=pcb.352212424197924

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük