155 mm-es lánctalpas önjáró páncélozott tarack Dél-Koreából

Forrás:

https://www.armyrecognition.com/south_korea_korean_army_armoured_artillery_uk/k9_thunder_155mm_self-propelled_howitzer_tracked_armored_data.html

A rohamléptekkel fejlődő dél-koreai hadiipar termékei egyre jobban terjednek a világban, s nem egy helyen – még NATO országokban is – kiváltja a más forrásokból nehezebben, hosszabb idő alatt beszerezhető haditechnikai termékeket.

A dél-koreai hadiipar termékeinek egyik reprezentánsa a K9 Thunder nevű önjáró tarack. A K9 Thunder jelenleg a dél-koreai hadsereg elsődleges tüzérségi harcjárműve, melyet a K55 leváltására fejlesztett ki a Samsung Techwin cég. Érdemes betekinteni a termék fejlesztésének állomásaiba. A hadiipar fejlesztői számára az lehet tanulságos, hogy bemutatja, milyen stációkon megy keresztül a fejlesztés, s annak végrehajtása milyen időtávlatokat és egyéb erőforrásokat igényel.

A K9 THUNDER kifejlesztése és piaci lehetőségei

A K9 Thunder (a továbbiakban: K9) egy dél-koreai önjáró 155 mm-es tarack (SPH – Self Propelled Howitzer), amelyet a Samsung Techwin fejlesztett ki, majd a Hanwha Land Systems cég vette gyártásba.

A K9 fejlesztési programja 1989 óta folyik. 1996-ban tesztelték az első prototípusát. Az új K9-es tüzérségi rendszerre vonatkozó szerződést a koreai kormány 1998. december 22-én ítélte oda a Samsung Aerospace Industries-nek (SSA).

A Koreai Köztársaság hadserege 1999-ben kapta meg az első legyártott tételt a K9-ből az SSA fővállalkozótól. Törökország megvásárolta a K9 licencet és azt felhasználták a saját önjáró tarackjuk, a T-155 Firtina kifejlesztéséhez.

A finn védelmi minisztérium 2017. február 17-én megerősítette a K9 Thunder 155 mm-es önjáró tarackok Dél-Koreából való megvásárlását. Finnország megvásárolt a dél-koreai hadsereg által használt 48 db K9 önjáró tarackot 146 millió EUR-ért (akkor 155 millió USD), mintegy 3,042 millió EUR egységáron.

2017. december 20-án a norvég védelmi minisztérium bejelentést tett a K9 tüzérségi önjáró tarackok megvásárlásáról.

Észtország is a K9 önjáró tarackok megvásárlását tervezte Dél-Koreától, és a két ország szándéknyilatkozatot írt alá, hogy 2017. február 6-án megkezdjék a tárgyalásokat.

2017 júliusában az indiai Larsen & Toubro és Hanwha Techwin (HTW) szerződést írt alá a K9 155 mm/52 kaliberű lánctalpas önjáró tarack gyártására az indiai hadsereg számára Vajra-T néven, a K9 Thunder továbbfejlesztett változataként, amelyet az indiai hadsereg speciális követelményei szerint gyártanak, beleértve sivatagi hadműveleteket.

A K9 lánctalpas alvázát szintén Lengyelországba exportálják a lengyel gyártmányú Krab 155 mm-es önjáró tarackok gyártásához.

Az Észt Köztársaság Védelmi Minisztériumának sajtószolgálata 2018. június 26-án bejelentette, hogy Észtország szerződést írt alá a dél-koreai Hanwha védelmi vállalattal 12 db K9 Thunder 155 mm-es önjáró tarack megvásárlásáról összesen 46 millió EUR értékben (3,833 millio EUR egységár)

2018 októberében a Hanwha Land Systems megerősítette, hogy Ausztráliában, Egyiptomban, Malajziában, Spanyolországban és az Egyesült Arab Emírségekben (EAE) is kipróbálták a K9 Thunder tüzérségi rendszert.

2019 szeptemberében a norvég hadsereg átvette az első K9 önjáró tarackot és K10 ARV páncélozott lőszer utánpótló járművet. Tekintettel arra, hogy a K9 által tárolt (hordozott) lőszerek mennyisége korlátozott (összesen 48 darab), ezért a lőszerrel történő folyamatos ellátáshoz kifejlesztették a K10 ARV lőszer-utánpótló járművet (ARV – ammunition resupply vehicle).

A K9 155 mm-es lánctalpas önjáró már Dél-Koreával, Indiával, Lengyelországgal, Finnországgal, Észtországgal és Norvégiával áll szolgálatba, és Egyiptom is elvégezte a K9 értékelési tesztjeit.

2020 szeptemberében Ausztrália bejelentette 30 darab K9 Thunder, valamint 15 darab K10 lőszer utánpótlás lánctalpas páncélozott jármű megvásárlását.

Az Egyiptomban megrendezett EDEX védelmi kiállításon megjelent információk szerint 2021 decemberében Egyiptom érdeklődést mutatott a dél-koreai K9 önjáró tarack beszerzése iránt.

2022 januárjában bejelentették, hogy India további 200 darab K9 tarackot rendelhet.

2022. február 1-jén Dél-Korea szerződést írt alá Egyiptommal a K9 tarackok szállítására.

2022. augusztus 26-án a Hanwha Defense szerződést írt alá K9 Thunder önjáró tarackok (SPH) szállítására Lengyelországba. A mintegy 2,4 milliárd dollár értékű szerződés a július végén aláírt keretmegállapodás első szakasza a lengyel fegyveres erők védelmi képességeinek megerősítésére irányuló erőfeszítések részeként.

A K9 tarack legújabb változata, a K9A2 a brit védelmi minisztérium által elindított Mobile Fires Platform (MFP) program egyik esélyese.

Összességében a K9 életútjának főbb állomásai az alábbiak voltak:

A program kezdete:                                       1989

Prototípus:                                                      1996

Döntés a sorozatgyártásról:                           1998

Sorozatgyártás első példánya kész:                1999

Licence eladás Törökországnak:                    1999

Export megkezdése:                                       2017

K10 ARV lőszerutánpótló kifejlesztése:        2019               

A fenti időskála iskolapéldának tekinthető egy ilyen mérető haditermék életciklusában. A program kezdetét követően a prototípus megszületésére 7 évre, majd az első sorozat-termék létrejöttére további 3 évre, majd pedig az export beindulására 18 évre volt szükség. Az export megkezdését megelőzően 8 évig a termék hazai felhasználásra készült. A hazai felhasználás referenciát biztosít az exportot megelőzően, ami növeli a vevő bizalmát. A felsorolt szakaszok összesen 28 évet ölelnek fel a K9 teljes életciklusából.

Fegyverzet

A K9 fő fegyvere egy 155 mm/52-es kaliberű, 40 km-es maximális lőtávolságú löveg. Összesen 48 lövedéket és a hozzájuk tartozó tölteteket szállítják használatra készen. Belsőleg egy automatikus töltőrendszer veszi ki a lövedékeket a tárolóhelyről, és betöltésre készen a lőszertálcára helyezi. Menet közben a 155 mm/52 kaliberű csövet a tank test elülső részére szerelt utazási zár tartja a helyén, ezt a járművezető távirányítóval működteti. A lőszerek manuálisan töltődnek be. A K9 Thunder maximális tüzelési sebessége percenként 6 lövés, és több lőszer egyidejű sütéses tüzelésére is képes. Három lövést tud leadni 15 másodperc alatt, mindegyiket más-más pályán, így az összes lövedék egyszerre ér célba. A tartós tűzsebesség 2 lövés percenként. Kompatibilis a szabványos NATO 155 mm-es lőszerekkel. A maximális lőtávolság 30 km normál HE lövedékkel és 40 km rakétasszisztált lövedékkel. Miután megkapta a tűzparancsot, a K9 Thunder 30 másodpercen belül képes tüzelni egy célpontra a betöltéstől és 60 másodpercen belül a mozgástól. Annak ellenére, hogy a TOT (time on target) tüzelést több tarackból is meg lehet valósítani egyidejűleg, a K9 Thunder  képes hatékonyan végrehajtani ugyanazt a feladatot egyszerűen a tűzadatok megváltoztatásával. A K9 Thunder önmagában háromszor annyit képes teljesíteni, mint az M109A2 155 mm SPH tüzelési képessége. A jobb oldali tetőtoronyra és a parancsnoki kupola elülső részére egy 12,7 mm-es M2-es nehézgéppuskát szerelnek fel önvédelmi fegyverzetként vagy légvédelmi géppuskaként.

Kialakítás és védelem

A K9 Thunder teljesen hegesztett acéltesttel és toronnyal rendelkezik, amelyek vastagsága legfeljebb 19 mm. Ez védelmet nyújt kézi lőfegyverek és tüzérségi lövedék repeszek ellen. Ennek az önjáró taracknak ​​ötfős legénysége van, amely parancsnokból, jármű vezetőből, lövészből, lövész segédből és töltőből áll. A járművezető a harckocsitest elején bal oldalon, míg a motor jobb oldalon helyezkedik el. A tüzérségi lövegrendszerrel ellátott torony a tank test hátuljára van felszerelve. A parancsnok és a lövész a torony jobb oldalán ül. Egyetlen ajtó található a torony bal oldalán, továbbá van egy nagymérető, jobbra nyíló ajtó a harckocsi test hátsó részén, amelyen keresztül a személyzet berakodja a lőszert.

Mobilitás

A K9 Thunder tüzérségi rendszert egy német MTU MT 881 Ka-500 dízelmotor hajtja, amely 1000 lóerőt fejt ki, egy Allison X1100-5A3 automata sebességváltóval, 4 előre és 2 hátramenettel. A K9 Thunder sebességváltója az M1 Abrams fő harckocsira szerelt továbbfejlesztése. A K9 hidropneumatikus felfüggesztéssel van felszerelve, amely mindkét oldalon hat kettős gumi közúti kerékből áll, elöl a meghajtó lánckerékkel, hátul az üresjárattal és három nyomtávú görgővel. A sín duplacsapos típusú, cserélhető gumibetétekkel. Maximum 67 km/h közúti sebességgel tud futni, maximális utazótávolsága pedig 360 km.

Kiegészítők

A K9 Thunder alapfelszereltsége CBRN védelmi rendszert, fűtést, belső és külső kommunikációs rendszert, valamint kézi tűzoltó rendszert tartalmaz. A K9 ezenkívül fel van szerelve Honeywell azimutpozíciós rendszerrel, automatikus tűzvezérlő rendszerrel, motoros csőmozgató rendszerrel.

Összesítés

Az eddigi adatok alalpján a K9 Thunder mind technikailag mind értékesítési szempontból egy korszerű, hatékony fegyver, amelyről még sokat fogunk hallani a világ különböző részeiről beérkező tudósításokban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük