A K2 Black Panther fő harckocsi az XK2 programból fejlődött ki. Ezt a jövő generációs MBT-t Dél-Koreában fejlesztették ki, kizárólag hazai technológia felhasználásával. Fejlesztése 1995-ben kezdődött. Az első prototípust 2007-ben mutatták be. Azóta ezt a tankot tesztelték és értékelték. Az első 100 K2-es tank gyártási szerződését 2014-ben írták alá. 2016-ban a hírek szerint leszállították az első, 100 db-ból álló tételt, és további tankok gyártását indították be. A dél-koreai hadseregnek körülbelül 300 ilyen új tankra van szüksége. A K2 Black Panther kiegészíti a szolgálatban a továbbfejlesztett K1 és K1A1 fő harckocsikat.

Jelenleg a K2 a világ egyik legfejlettebb harckocsija. Ez a harckocsi moduláris kompozit páncélzatot és robbanó reaktív páncél (Explosive Reactive Armor ERA) blokkokat használ. Állítólag az elülső páncélzata ellenáll a 120 mm-es, L55-ös ágyúkból kilőtt harckocsik közvetlen találatainak. A Black Panther harckocsi aktív védelmi rendszerrel és zavaró-elhárító rendszerrel van ellátva. A tankot NBC védelmi rendszer is kiegészíti.

A K2 védelme nagyjából hasonló az M1A2 Abrams MBT-hez, tekintve, hogy a K2 lényegesen könnyebb. Állítólag a K2 felülmúlja az M1A2 Abrams fő tankot.

A Black Panther egy Rheinmetall 120 mm/L55 sima csövű löveggel van ellátva. Ezt a fegyvert Dél-Koreában gyártják licenc alapján. A K2 automata töltővel van kiegészítve. Ennek az MBT-nek a maximális tűzsebessége 15 lövés percenként. Érdemes megemlíteni, hogy az automatikus töltő hasonló ahhoz, amit a francia Leclerc fő harckocsin használnak. Összesen 16 lövést lehet betárolni az automatikus töltőrendszerrel. A fennmaradó 24 lövedéket a tank-test belsejében tárolják.

Nagyon fejlett tűzvezérlő rendszerrel is rendelkezik, amely nem csak a fő harckocsik, hanem az alacsonyan repülő helikopterek nyomon követését is lehetővé teszi. A maximális hatótávolság 10 kilométer. Ezen túlmenően a tűzvezérlő rendszere képes észlelni, nyomon követni és automatikusan tüzelni látható járműméretű célpontokra anélkül, hogy emberi kezelő beavatkozására lenne szüksége.

A 120 mm-es ágyú sokféle lőszert képes kilőni. Kompatibilis az összes szabványos NATO harckocsival. Alkalmas az új KSTAM (Korean Smart Top-Attack Munition) lövedékek tüzelésére is. Ezek intelligens, célzott tüzelj és felejtsd el lövedékek, de nem szabad összetéveszteni a páncéltörő irányított rakétákkal. A KSTAM saját vezetőrendszerrel rendelkezik, amelyet négy stabilizáló borda segít. Az utolsó szakaszban egy ejtőernyő lelassítja a zuhanását és elősegíti a cél pontos befogását. Ez az elv nagyjából hasonló az aknavetővel indítható páncéltörő lőszerekéhez. Ezen túlmenően a K-2 harckocsi fedezék mögül is lőhet KSTAM lőszert. A KSTAM maximális hatótávolsága 8 kilométer.

A másodlagos fegyverzet a tető tetejére szerelt koaxiális 7,62 mm-es géppuskából és K6 12,7 mm-es nehézgéppuskából áll. Mindkét géppuska igen jelentős lőszer javadalmazással rendelkezik (12 000 x 7,62 mm és 3 200 x 12,7 mm). Ezenkívül a K6 nehézgéppuska rendelkezik egy automata rendszerrel, amely azonosítja a barátot az ellenségtől.

Ennek a fő harckocsinak három fős legénysége van, köztük parancsnok, lövész és járművezető.

A K2 tank további jellemzői közé tartozik a digitális harctéri irányító rendszer és a tökéletes koordinációt szolgáló navigációs rendszer. A K2 gyorsan tud harci helyzetet jelenteni, ezáltal elősegíti a baráti erők helyzet-felismerését.

A koreai K2-t a licence alapján gyártott MTU MB 883 Ka501 dízelmotor hajtja, amely 1500 lóerőt fejt ki. Van egy segédgáz-turbinás erőforrás is, amely 400 lóerőt fejleszt. Utóbbi feladata, hogy a fedélzeti rendszereket működtesse, amikor a főmotort leállítják. A K2 Black Panther a legmodernebb félaktív hidro-pneumatikus felfüggesztéssel rendelkezik. Minden kerék egyedileg vezérelhető, így ez az MBT bármilyen irányba „ülhet”, „állhat”, „térdelhet” vagy „dőlhet”. Ez a tulajdonság számos előnyt jelent a tanknak, továbbá azt állítják, hogy egy ilyen felfüggesztési rendszert könnyebb karbantartani a hagyományoshoz képest.

A Black Panther tank mély gázló készlettel van felszerelve. A jármű akár 4,2 méter mély folyókon és egyéb vízi akadályokon is átkelhet. A korábbi K1 és K1A1 MBT-kből hiányzott ez a funkció.

Érdekes módon Dél-Korea nagyméretű hangtompító kipufogódobokat tesztelt ezen a tankon. Két hangtompítót szereltek fel a tank testének hátuljára, hogy csökkentsék a motorzajt.

A K2 tank ára 7,5 millió dollár. Export ügyfelek számára is kínálják. Lengyelország 2022-ben 980 K2 harckocsi beszerzéséről kötött megállapodást. Ugyanebben az évben a tankok Lengyelország számára gyártásba kerültek. Törökország sikeresen tárgyalt a K2 alrendszerek importjáról és/vagy gyártásának engedélyezéséről. Az új török ​​Altay MBT a K2 Black Panther MBT néhány technológiáját használja.

Méretek és súly

Súly:                                                   55 t

Teljes hossz:                                       10 m

Tank-test hossza:                                7,5 m

Szélesség:                                           3,6 m

Magasság:                                          2,5 m

Fegyverzet

Fő löveg:                                            120 mm/L55 sima csövű löveg

Géppuska:                                          1×12,7 mm, 1×7,62

Mozgatási-kör tartomány:                  360 fok

Harci javadalmazás

Fő löveg:                                            40 gránát                                

Géppuskák:                                        3200 x 12,7 mm, 12000 x 62 mm

Mozgékonyság

Motor:                                                MTU MB bb3 Ka501 dízel

Teljesítmény:                                      1500 LE

Maximális sebesség közúton:            70 km/óra

Hatótáv:                                             400 – 430 km

Manőverező képesség

Emelkedő képesség                           60%

Oldaldőlés                                     40%

Lépcsőmászó képességs                    1,3 m

Árok áthidaló képesség                       2,8 m

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük