Címkép: a Patria AMV XP páncélozott gyalogosszállító jármű

Japán a finn Patria AMV XP páncélozott gyalogosszállító járművet választja

Japán a finn Patria AMV XP 8×8 páncélozott személyszállítót választotta a japán szárazföldi önvédelmi erők felszerelésére.

Erről a Patria cég számolt be (lásd a lenti forrást).

A japán védelmi minisztérium bejelentette, hogy a Patria AMV XP lesz a következő 8×8-as kerekes páncélozott személyszállító a WAPC (Wheeled Armored Personnel Carrier – Kerekes Páncélozott Gyalogosszállító Jármű) program keretében.

A választás a járművek Japánban történő gyártási licencét tartalmazza, amely jelentős mértékben hozzájárul a helyi gazdasághoz és technológiai fejlődéshez, biztosítva az ellátást és a szolgáltatást Japánban.

A Patria AMV XP 8×8 járművek váltják fel a Komatsu által gyártott Type-96 8×8 Armored Personnel Carrier járműveket, amelyek jelenleg a Japán Szárazföldi Önvédelmi Erőknél szolgálnak.

Japán lesz a Patria AMV járműcsaládjának kilencedik felhasználó országa.

A japán szárazföldi önvédelmi erők megkapják a legmodernebb és rendkívül hatékony japán gyártású AMV XP páncélozott szállítójárműveket.

A Patria sajtóközleménye szerint a cég 2018 óta dolgozik a WAPC programban, és helyi leányvállalatot, a Patria Japan Ltd.-t is alapította a japán tevékenységének támogatására.

A Patria AMV XP a Patria AMV páncélozott járműcsalád legújabb változata. A járműtest tágas belső térfogata és a nagy teherszállítási képessége lehetővé teszi a fegyverrendszerek, védelmi és egyéb felszerelések egyidejű integrálását a járművön, valamint a gyalogság szállítását.

A Patria AMV XP hossza 8,4 m, szélessége 2,8 m, magassága 2,4 m. A jármű harci tömege 32 000 kg, teherbírása 15 000 kg. A felfüggesztés, a sebességváltó és a motor teljesítménye nagy harci súlyhoz van optimalizálva.

Az alvázra különféle fegyverek integrálhatók, köztük könnyű és nehéz harci modulok, amelyek nagy kaliberű géppuskákkal és automata fegyverekkel, páncéltörő rendszerekkel és egyéb fegyverekkel egyaránt felszerelhetők.

Az AMV XP 100 km/h feletti közúti sebességet biztosít, vízen pedig maximum 10 km/h sebességgel képes haladni.

Forrás:

https://www.patriagroup.com/newsroom/news/2022/patria-amvxp-8×8-vehicle-selected-by-japan-as-a-new-wheeled-armored-personnel-carrier-wapc-for-japan-ground-self-defense-force

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük