Oroszország elfogadta azt a tényt, hogy kevés katonai világhatalom rendelkezik olyan tapasztalattal a drónok tervezésében, fejlesztésében, gyártásában, aktív harcterek feletti telepítésében, mint Izrael. Fentiek miatt alkalmasnak ítélte saját használatra az IAI „Searcher” UAV-t, és ezt az izraeli terméket „Forpost” néven licence alapján 2014-től gyártani kezdte.

Későb a gyártást „Searcher II” névre keresztelt gyártási terv alapján folytatta, amely az IAI által 1998-ban bevezetett és továbbfejlesztett második generációs modell. Ezt követően Forpost-R néven gyártották a modellt (az R vélhetően a Russian vagyis orosz névből ered), mikoris a drónt honosították, s gyártását orosz erőforrásokra építették.

A Forpost a standard ISR (Intelligence, Surveillance, Reconnaissance vagyis hírszerzés, megfigyelés, felderítés) kategóriába tartozik. Formája és funkciója nagymértékben hasonló a Searcher család vonalához. Felsőszárnyas szárnyelrendezésű, a belső raktérben a küldetést támogató berendezések és rendszerek találhatók. Az optikai rendszer a hasnál található, míg a radar a repülőgép felső gerincén. A törzs hátulján egy 47 lóerős motor kapott helyet „toló” konfigurációban, háromlapátos légcsavart hajtva.

A teljesítmény specifikációk megegyeznek a Searcher II-ben látottakkal: a maximális sebesség 125 mérföld/óra, a küldetés időtartama körülbelül 18 óra, a repülési csúcsmagasság pedig akár 20 000 láb.

Mértetek:

Hossz: 5,85 m

Fesztáv: 8,55 m

Magasság: 1,25 m

Üres súly: 350 kg

Felszálló súly: 500 kg

Ukrajnában először 2022. március 15.-én láttak orosz erőket a Forpost-R pilóta nélküli harci repülőgéppel.

A Forpost-R a Forpost továbbfejlesztett és honosított modellváltozata, amely az izraeli Searcher Mk II UAV, amelyet a jekatyerinburgi székhelyű Ural Polgári Repülési Üzem (Ural’skiy Zavod Grazhdanskoy Aviatsii: UZGA) szerel össze 2011 óta licenc alapján az Israel Aerospace Industries (IAI) által gyártott alkatrészek felhasználásával. A Nyugat és Oroszország közötti kapcsolatok elmérgesedésével 2016-ban Izrael meghajolt az Egyesült Államok nyomása előtt, és tájékoztatta Oroszországot, hogy nem kerül sor további alkatrészszállításokra. Ez az esemény arra sarkallta a OFVM-et, hogy belekezdjen a Forpost bennszülöttségi (értsd: honosítási) programba. A honosítás mellett a támadási képesség kifejlesztése is a törekvés célja lett. Egészen addig a Forpostot csak megfigyelésre, felderítésre, célmegszerzésre és kijelölésre, tüzérségi tűz beállítására, sebzésfelmérésre és küldetés felülvizsgálására használták.

2017 januárjában az orosz védelmi minisztert, Szergej Sojgut tájékoztatta az UZGA vezetője, hogy a Forpost honosított és továbbfejlesztett modellváltozata 2019-ben lesz készen a szállításra. Ezt követően, 2019 augusztusában a OFVM kiadott egy videót egy UAV-ról amelyben a gyártmány a Forpost-R nevet kapta.  A minisztérium azt is közölte, hogy a Forpost-R tesztelési szakasza sikeresen befejeződött, és az UAV 2020-ban áll szolgálatba. Ezen túlmenően a OFVM közölte, hogy az új UAV-t orosz gyártmányú APD-85 dugattyús motorral, továbbá orosz elektro-optikával, elektronikával, adatkapcsolati rendszerrel szerelték fel, valamint, hogy a rendszer hazai (értsd: orosz) szoftvereken fut. A Forpost-R a korábbiakhoz viszonyítva megerősített törzzsel rendelkezik a nagyobb túlélés érdekében. Az UAV 18 órás maximális levegőben tartózkodása 18 óra, felszálló súlya 500 kg, repülési magassága közel 20 000 láb, hatótávolsága 400 km.

2020 februárjában az OFVM és az UZGA szerződést írt alá 10 új Forpost-R szállításáról, amelyeket a szerződés szerint 2023-ig leszállítanak. Egyes források szerint az UZGA 2014-től 35 db Forpost gyártását tudja megvalósítani.

Az oroszországi Kubinkában 2021 augusztusában megrendezett Army-2021 védelmi kiállításon kiállítottak egy Forpost-R-t,, amely két 9M133-as családból álló páncéltörő irányított rakétával (ATGM) volt felfegyverezve a 9K135 Kornet rendszerből. Szeptemberben, a Zapad-2021 stratégiai szintű gyakorlaton egy Forpost-R két KAB-20-as család irányított bombájával, mindkét szárny alatt egy-egy bombával volt felfegyverkezve.

A jelölés „KAB” része a Korrektiruemaya Aviatsionnaya Bomba vagy szó szerint „korrigált légibomba” rövidítése (a korrigálás szó valójában irányíthatóságot jelent), míg a „20” szám a bomba hozzávetőleges tömegét jelöli kilogrammban. A KAB-20 családot a Dmitrij Mengyelejevről elnevezett Központi Kémiai és Mechanikai Tudományos Kutatóintézet fejlesztette ki Moszkvában a „Balistika-2” elnevezésű K+F keretében. Úgy gondolják, hogy a család különböző irányítási rendszerekkel, például lézeres és műholdas helymeghatározással rendelkező modellváltozatokat foglal magában, amelyeket KAB-20L-nek és KAB-20S-nek neveznek, és különböző robbanófej-opciókkal: bontási, termobár és behatolás.

A 9M133-as és KAB-20-as családon kívül a Forpost-R támadási iterációja különféle, szabadon ejtő általános célú „buta” bombákkal is felvértezhető. Az UAV állítólag legfeljebb 120 kg hasznos terhet képes szállítani.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük