Vaskupola Iron Dome (Vaskupola) helyett Iron Beam (Vas-Sugár)

Az Izrael elleni mostani támadás felfedte a 12 éve működő, 90%-os sikeraránnyal büszkélkedő Iron Dome rendszer korlátait. 

A rendszert túlterhelte a rövid idő alatt kilőtt rakéták puszta mennyisége, ami felújította a költséghatékonyságáról szóló vitákat. A Vaskupolában minden elfogó rakéta több ezer dollárba kerül, így költséges megoldás a mindössze néhány száz dollárba kerülő rakéták elleni küzdelemben.

A légvédelemre általában megbízható Vaskupolát túlterhelte a Hamász által kilőtt rakétazápor. A támadó a rendszer gyenge pontját használta ki – több rakétát lőttek ki gyors egymásutánban –, ami megnehezítette a rendszer számára az összes cél elfogását. 

Ez a taktika sikeres volt, mivel mindössze 20 perc alatt több mint 5000 rakétát indítottak el. 

A Hamász folyamatosan fejlesztette kezdetleges rakétatechnológiáját, és növelte hatótávolságát, hogy lefedje a nagyobb izraeli városokat, köztük Tel-Avivot, sőt Jeruzsálemet is.

Az Iron Dome-t arra tervezték, hogy megsemmisítse a beérkező lövedékek 97%-át, de nem tud mindent semlegesíteni. Az előző, májusi agresszió során a Gázából egyszerre kilőtt száz rakétából mindössze 24-et sikerült elfogni. Ezen a hétvégén a terrorista csoport ugyanezt a módszert alkalmazta, de nagyobb rakétasűrűséggel.

A Rafael izraeli védelmi vállalat az Egyesült Államokkal együttműködve fejlesztette ki a Vaskupola védelmi megoldást, amelyet a kis hatótávolságú rakéták és a 155 mm-es tüzérségi lövedékek elleni küzdelemre terveztek akár 70 km-es hatótávolsággal bármilyen időjárási körülmények között. 

A rendszer három alapvető elemből áll:

  • érzékelő és nyomkövető radarból,
  • harckezelő és fegyvervezérlő rendszerből (BMC),
  • rakétalövő egységből (MFU) 20 tüzelésre kész konténerkilövővel. 

Az EL/M-2084 radarrendszert az ELTA izraeli védelmi vállalat, a vezérlőrendszert pedig az izraeli mPrest Systems szoftvercég építette.

Alternatív megoldásként Izrael az Iron Beam, egy lézeralapú rendszer fejlesztésén dolgozik, amelynek célja a gazdaságilag hatékonyabb működés megvalósítása. A rendszert rakéták és pilóta nélküli légi járművek (UAV) elfogására tervezték, lövésenként körülbelül 3,5 dolláros költséggel. 

Az Iron Dome-tól eltérően, amely drága rakétákat használ az elfogáshoz, az Iron Beam irányított energiatechnológiát alkalmaz. A rendszernek lézerrel kell követnie a célpontot, amíg az meg nem semmisül. Mindez korlátozza azt a képességét, hogy több célpontot egyetlen egységgel elfogjon.

Tavaly az izraeli hatóságok bejelentették ezen új lézeralapú rakétaelfogók felgyorsított telepítési tervét. Az eredeti terv az volt, hogy még ebben az évben megkezdik a kísérleti felhasználást, majd az operatív bevetést, kezdetben az ország déli részén, éppen a közelmúltban támadott területen.

Az Iron Beam hosszú távú jövőképe ambiciózus. Naftali Bennett volt miniszterelnök tavaly kijelentette, hogy az új fegyver lehetővé teszi, hogy Izraelt „lézerfallal” vegyék körül, amely véd a rakéták, UAV-k és egyéb fenyegetések ellen. Ez hatékonyan semlegesítené azt, amit „az ellenség legerősebb lapjának nevezett ellenünk”.

A támadások nyomán Izrael hivatalosan is kért fejlett rakétaelfogókat, precíziós irányítású lőszereket és tüzérségi lövedékeket az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumától, amit egy amerikai kormányzati forrás 2023. október 9-én megerősített.

A kért precíziós irányítású fegyverek általában műholdakat vagy lézereket használnak a robbanóanyagok pontos irányítására, ezáltal csökkentve a járulékos károkat.

Címkép: lézeralapú rendszer, amelyet rakéták és pilóta nélküli légi járművek (UAV) elfogására tervezték. A kép forrása: Lockheed Martin.

Forrás:

https://www.armyrecognition.com/defense_news_october_2023_global_security_army_industry/israel_to_develop_new_laser-based_iron_beam.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Iron_Beam

https://www.timesofisrael.com/lockheed-martin-joins-iron-beam-project-to-build-variant-of-system-for-us-market/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük