Az IWA Outdoor Classics Nürnberg (megrendezve 2024-ben február 29. – március 3. között) a vadászati, sport- és kültéri felszerelések egyik vezető világ szakvására. Évente megrendezik Nürnbergben, és platformot biztosít a szektor gyártóinak, kereskedőinek és végfelhasználóinak. 

Az IWA Outdoor Classics Nürnberg a fegyver iparág fontos találkozóhelye, és lehetőséget kínál új kapcsolatok kialakítására, valamint az aktuális trendek és fejlesztések megismerésére. A rendezvény az ipar fontos fórumává nőtte ki magát.

 197419841994200420142024
Kiállítási terület m2468015700302404750086000 
Látogatók száma20986203134252692439244 
Kiállítók száma1144006329881336 

A 2024. évre még nem állnak rendelkezésre végleges adatok.

Az IWA Outdoor Classics termékeinek széles választéka jellemzi a szabadtéri sportok minden területét. A vadász- és sportfegyverektől a túrázáshoz, kempingezéshez és túrázáshoz szükséges felszereléseken át a horgászfelszerelésekig és túlélőfelszerelésekig minden megtalálható. 

Emellett a kiállítás kiterjedt támogató programot kínál előadásokkal, workshopokkal és bemutatókkal. 

Megpróbáljuk összegezni, hogy milyen tapasztalatokra tettünk szert egy két és félnapos látogatás során.

A kiállítás COVID után: úgy látszik, hogy mind a kiállítók, mind pedig a látogatók visszatérnek a kiállításra, amit a fenti számok is bizonyítanak.

Kétségtelen a kínai dominancia, a kiállítói nyilvántartás szerint 95 kínai kiállító volt. Korszerű, modern termékeket mutattak be, moderált áron. Az általunk megtekintett termékek árszintje a nyugati megfelelőhöz viszonyítva, az esetek jelentős részében nem éri el annak a felét. A kínai szállítók általában rendelkeznek európai lerakattal (fegyveripari termékek esetében azt tapasztaltuk, hogy ezek Németországban vannak telepítve), és onnan szállítanak Európába igen rövid idő alatt.

Slágertermék volt a lőszer. A kiállításon kis kaliberű (kézifegyverekhez való) lőszereket mutattak be török, szerb, olasz és más gyártók. Korábban e témakörben jelentős kiállítási területet foglaltak el az orosz cégek, akik most (és már a múlt évben is) hiányoztak a kiállításról, érthető okok miatt.

Nagyon sok cég állított ki lőszerek gyártásához és ellenőrzéséhez szükséges gyártó gépsorokat, laboratóriumi és más eszközöket.

Nagy számban voltak jelen olyan cégek, akik alapanyagokat és félkész gyártmányokat szállítanak fegyver és lőszer gyártásához. Példaként említjük a csőgyártást, a fegyverházak gyártását (alumínium és acél öntvények), a lőszeralkatrészek (hüvely, lövedék) gyártását.

Hatalmas tömeget vonzott az optikai eszközök bemutatója. Ezen standok előtt csak nehezen lehetett áthaladni a távcsöveket próbáló vadászok között.

Fegyverek bemutatása: főképpen pisztolyok, puskák kiállítása (romboló méretig) volt jellemző.

Ezekkel kapcsolatban 3 dolgot említenénk meg.

  1. Azokat a pisztolyokat, amelyeknek lejárt a licence védettsége azonnal elkezdték gyártani a versenytársak. Több kiállítónál láttunk Glock klónokat, amelyek csaknem megegyeztek az eredeti Glock pisztolyokkal.
  • Új vevői szegmens látszik kialakulni a pisztolyok piacán. Ez nem más, mint a női nem, a hölgyek megjelenése. Már a Glock is gyárt amerikai piacra hölgyeknek szánt kisméretű fegyvereket, de egy más gyártónál már azt is láttuk, hogy hölgyek számára szinezett (rózsaszín) pisztolyok is léteznek.

  • A logisztika fontossága: a kiállítás szervezésénél nagyon fontos, hogy minden pontosan, időben a helyszínre érkezzen. Életünkben először láttunk olyan kiállítási standot, ahol a második kiállítási nap délutánján (péntek) még üresek voltak az asztalok, polcok, mivel nem érkeztek meg a kiállítási tárgyak. Szombat reggel már minden a helyén volt. Ettől függetlenül ez biztos nem volt olcsó mulatság (üres helyet bérelni, bemutató nélkül).

A látogatók között lépten-nyomon lehetett hallani magyar hangot. Mindez azt bizonyítja, hogy a kiállításra, a kiállított eszközökre van magyar kereslet.

Ugyanakkor azt tapasztaltuk (korábban említést is tettünk erről), hogy mindössze 3 magyar kiállító volt jelen a több mint ezer kiállítóból.

Tekintsük át a 3 magyar céget (ABC sorrendben), akik részt vettek a kiállításon:

DNC knife (Tumpek Ferenc ipari népművész)

Web oldal: www.tumpek-dnc.com

A dunaújvárosi cég már többször állított ki az IWÁ-n. Tumpek Ferenc 1975 óta gyárt késeket, kézimunkával. Alkotásainak két jellemző irányvonala van: DNC sztenderd kések és Tumpek kések készítése.

A cég tevékenységével kapcsolatban további információk kapható a fent ismertetett  weboldaláról.

Meg kell jegyezni, hogy a kés témakör igen közkedvelt a kiállításon, amelyet különféle országok egy teljes nagyméretű pavilonban mutattak be.

Hexagon Ammunition Zrt.

A Hexagon Ammunition Zrt. egy viszonylag új cég.

Alapítás éve: 2022. (a létesítő okirat kelte: 2022. december 12.)

Székhely: 1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 6.

Fő tevékenység: 7010’08 Üzletvezetés

Információk szerint a cég hadi- és civil lőszerek (kül)kereskedelmét végzi. Ennek alapján egyértelmű, hogy a cég ennek kapcsán vesz részt az IWA kiállításon. Korábban azt jeleztük, hogy a Rijadban megrendezett szaúd-arábiai védelmi világkiállításon nem vett részt magyar cég.

(lásd: https://vedelmiiparblog.hu/blog/szaud-arabiai-vedelmi-vilagkiallitas-kina-mindenkit-beelozott/)

Ezt az információt most korrigálnunk kell, mivel megbízható forrás alapján kiderült, hogy ez a magyar bejegyzésű cég jelen volt ezen a világkiállításon.

A cég részvényeinek száma és névértéke: 50 000 db 100 HUF névértékű törzsrészvény

Részvényes adatai: Ammolux S.A.
LU-2763 Luxembourg, rue Sainte Zithe 9.

A részvényes: egyedüli részvényes. A tagsági jogviszony kezdete: 2022/12/12 (vagyis alapító tag).

A részvények átruházását az alapszabály nem korlátozza.

A cégnek tudomásunk szerint nincs web oldala.

MFS Defense Zrt.

MFS Defense Zártkörűen Működő Részvénytársaság

Web oldal: https://mfs-ammunition.com/rolunk/

Székhelye: 3332 Sirok, Belső Gyártelep 1002/35. hrs.

Fő tevékenysége: 2540’08 Fegyver-, lőszergyártás

Alaptőke: 722 996 darab 1 EUR értékű törzsrészvény.

A cég ugyancsak részt vett a fentiekben említett rijadi világkiállításon (korábban nem volt erről tudomásunk).

Létesítő okirat kelte: 1999. december 27.

Részvényes adatai: Ammotec Deutschland GmbH, DE-90765 Fürth, Kronacher Straße 63.

A cég honlapja szerint a Beretta Holding 2022. augusztus 1-én megvásárolta az Ammotec csoportot a RUAG-tól, beleértve a magyar lőszergyárat is.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük