Izrael: „Új lézeralapú Vas-Sugár kifejlesztése” (https://vedelmiiparblog.hu/blog/izrael-uj-lezeralapu-vas-sugar-kifejlesztese/) címmel október 10-én már foglalkoztunk az izraeli Vas-Sugár (Iron Beam) légvédelmi lézerrendszer fejlesztésével.

Az Izraeli Védelmi Erők most úgy döntöttek, hogy felgyorsítják a Rafael által gyártott Iron Beam légvédelmi lézerrendszer bevetését. Az üzemi tesztek részeként egy 100 kW-os lézer kerül harci szolgálatba, amely megvédi Izrael területét a beérkező Hamász rakétákkal szemben.

Az Iron Beam a fenyegetések széles skáláját képes elhárítani, például rakétatüzérségi lövedékeket, aknavető lövedékeket és drónokat, több száz métertől több kilométerig terjedő távolsági tarományban.

A nagy energiájú lézerfegyverek jelentős költségelőnyt kínálnak, mivel minden egyes lövés csak néhány dollárba kerül, szemben az Iron Dome légvédelmi rendszer által használt Tamir elfogó rakéták 40 000–50 000 USD becsült költségével. 

A Rafael több mint 20 éve fejleszti a lézertechnológiát, de a legújabb kutatások jelentős áttörést értek el.  Mostanra lehetővé vált, hogy a fókuszált sugarat elég hosszú ideig fenntartsák ahhoz, hogy semlegesítsék a jelentős távolságból érkező fenyegetéseket. 2022 márciusában az izraeli hadsereg sikeres tesztsorozatot hajtott végre az Iron Beam segítségével, amelyek során a prototípus megsemmisítette a beérkező drónokat, aknavető lövedékeket, rakétákat és páncéltörő rakétákat. Eredetileg a lézerrendszert 2025-ben tervezték bevezetni átvenni az IDF (Israeli Defence Forces) arzenáljába. A jelenlegi körülmények azonban gyorsított ütemezést tettek szükségessé. 

Egyre kifinomultabb légi fenyegetésekkel – köztük aknavetőkkel, rakétákkal és UAV-okkal, valamint mini-UAV-k rajokkal – néznek szembe mind a katonai erők, mind a lakossági központok. Mivel a jelenlegi kinetikus elfogó rendszerek drágák, és nem mindig elegendőek a fenyegetések leküzdésére, hatékony új megoldásokra van szükség, amelyek megfelelnek ennek az új valóságnak.

A megoldás

Bármely többrétegű légvédelmi rendszer számos különféle típusú elfogó alrendszerből áll. A HEL (High Energy Laser – Nagy Energiájú Lézer) kiegészítő elfogó alrendszerként szolgál.

Előnyei:

 • fénysebességgel történő behatolás
 • korlátlan tárkapacitás
 • elhanyagolható elfogási költség. 

A RAFAEL jelenleg két HEL rendszert fejleszt:

 • az IRON BEAM
 • a LITE BEAM-et.

a) A LITE BEAM egy 7,5 kW-os HEL-elfogó C-mUAV-okhoz és földi célokhoz, például IED-ekhez és UXO-hoz, amely néhány száz métertől akár 2000 méterig semlegesíti a célpontokat. A LITE BEAM első bevált prototípusa már elérhető.

b) Az IRON BEAM, egy 100 kW-os osztályú High Energy Laser Weapon System (HELWS) várhatóan az első működő rendszer lesz az osztályában. Az IRON BEAM-et arra tervezték, hogy a fenyegetések széles skáláját, például a RAM-ot és az UAV-kat elfogja néhány száz métertől akár több kilométeres távolságból is. A rendszer több platformra integrálható, és bármely többrétegű védelmi tömb kiegészítője lehet a HEL-elfogónak.

Az Iron Beamről az alábbiakban láthatunk egy a Rafael Advance Defense Systems Ltd. cég által készített angol nyelvű videót:

Előnyök

 1. Nagy pontossággal semlegesíti a fenyegetések széles körét
 2. Védi a katonai erőket és a polgári lakosságot
 3. Korlátlan számú lövési lehetőség
 4. Korlátozott járulékos károkat okoz
 5. Az elfogás (kilövés) gazdaságilag olcsón valósítható meg
 6. Integrálható különféle platformokkal és rendszerekkel.

Amennyiben további érdeklődésük van az Iron Beam működésével kapcsolatban, kiegészítőleg megadjuk még két további angol nyelvű videó linkjét:

https://www.youtube.com/watch?v=1frHtUEqd4E

https://www.youtube.com/watch?v=OQwMZvPWxlY

Címkép: illusztráció Iron Beam Fotő: Rafael Advance Defense Systems Ltd.

Forrás:

https://defence-industry.eu/iron-beam-laser-weapon-system-to-defend-israels-teritory/

https://www.rafael.co.il/worlds/land/iron-beam/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük