Címkép: Shaded 136 iráni drón egy kiállításon

2023. február 11-én „Irán dróngyárat épít Oroszországban” címmel (https://vedelmiiparblog.hu/blog/iran-drongyarat-epit-oroszorszagban/)  tájékoztatást adtunk arról, hogy Moszkva és Teherán egy új oroszországi gyár felépítését tervezi, amely legalább 6000 iráni tervezésű drónt gyárthat.

Január elején egy magasszintű iráni delegáció látogatott Oroszországba, hogy megnézze a dróngyár tervezett helyszínét, és részleteket tárjon fel a projekt beindítása érdekében. Az akkori híradások Jelabuga várost (Tatarsztan) említettek a gyártóhely lehetséges helyszíneként.

Mára nyilvánvalóvá vált, hogy a tatarsztáni „Alabuga” különleges gazdasági övezetben (https://alabuga.ru/) lesz a gyártás, ahol megkezdődtek az előkészületek a drónok gyártására. A korábban (február 11-én) közölt „Jelabuga” vélhetően az „Alabuga” különleges gazdasági övezetet átírását jelenti. A továbbiakban a helyszínt „Alabuga” néven említjük.

Jelenleg még a drónok alkatrészeit Iránból szállítják. 2-3 éven belül az Orosz Föderáció az alkatrészek jelentős részét orosz gyártmányú alkatrészekkel kívánja lecserélni, ki akarja képezni a saját humán erőforrását és meg akarja szervezni a technológiai folyamatot a saját gyártásra.

A projekt teljes költségét 115-130 milliárd rubelre (1,28-1,45 milliárd dollárra) becsülik.

Az Orosz Föderáció nem ismeri el hivatalosan a drónok Iránból történő vásárlását, ezért a belső dokumentációkban a drónokat „csónakoknak”, Iránt – „Belarusnak” nevezik, maguknak a Shahed drónoknak pedig: ” Muskátli” (oroszul „Gerany-2”).

A projekt dokumentumai szerint, amelyeket a Washington Postnak adtak át, az oroszok 2025-ig 6000 lokalizált és továbbfejlesztett iráni Shahed drón gyártását tervezik.

Összességében a dokumentumok azt mutatják, hogy a gyártási folyamat késése ellenére, Moszkva folyamatosan haladt azon célja felé, hogy az iráni Shahed drón saját verzióját gyártsa. Ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy a konstrukció jelentősen támaszkodik a külföldi gyártású elektronikai alkatrészekre,

Az üzem egyik alkalmazottjától megszerzett dokumentumok 2022 telétől 2023 tavaszáig terjednek, és Oroszország és Irán közötti szoros együttműködésről tanúskodnak.

Tartalmaznak rajzokat, műszaki diagramokat, személyzeti feljegyzéseket, memorandumokat az iráni kollégákkal és jelentéseket az orosz védelmi minisztérium képviselőinek a munka előrehaladásáról.

A „Boat” („Csónak”) kódnév alatti projekt egy 24 órás gyártósor létrehozását foglalja magába.

A projekt három szakaszra oszlik.

Első szakasz: Irán eleinte szétszerelt formában szállít drónokat Oroszországba, és ott szereli össze őket. 

Második szakasz: Az Alabuz létrehozza saját Shahed hajótest gyártását, de továbbra is importálja a tölteléket – elektronikát és motorokat, amelyeket Irán a világ minden tájáról vásárol.

A harmadik szakasz: a maximális lokalizáció (helyi gyártás) megvalósítása oly módon, hogy az iráni közreműködés minimálisra csökkenjen.

Oroszország legnagyobb problémája a nyugati elektronika hiánya, amelynek szállítását szankciók tiltják. A csúcstechnológiás termékek egy részét import útján szerzik be a korlátozások megkerülésével, bizonyos alkatrészeket belföldön és különösen Fehéroroszországban, Kína segítségével reprodukálják.

Egyelőre még  nem sikerült megoldani a kérdést a motorok gyártásával.

A washingtoni székhelyű Tudományos és Nemzetközi Biztonsági Intézet kutatói, akik a kiadvány felkérésére áttekintették a gyártási folyamattal kapcsolatos dokumentumokat, úgy becsülték, hogy a létesítményben végzett munka legalább egy hónapos késésben van.

Az üzemben Irán által biztosított drónokat szereltek össze, de csak dróntesteket és valószínűleg legfeljebb 300 UAV-t gyártottak – állapították meg a kutatók.

Szerintük az Alabuga nem valószínű, hogy képes 6000 drónt gyártana.

A projekt szerint napi három műszakot kellene megszervezni a vállalkozásnál, műszakonként 810 dolgozót.

Az üzemben hiányoztak a szakemberek a drónfejlesztés kulcsfontosságú területein, beleértve az elektronikus hadviselési rendszereket is.

Ugyanakkor az alkalmazott humán erőforrás tekintetében a

https://molfar.com/blog/alabuga-deanon?utm_source=tg&utm_medium=native&utm_campaign=alabuga+

blog oldal személy szerint 43 fő alkalmazottat sorol fel az alábbi személyes adataik konkrét feltüntetésével:

  • személyes fotó (igazolványkép)
  • születési adatok (időpont)
  • munkaköri beosztás a dróngyártó rendszerben
  • útlevélszám
  • nyilvántartási szám
  • elérhetőség (közösségi fórumon megjelenés adatai, e-mail cím, telefonszám).

A személyes adatok publikálása nem képez védelmiipari témakört, és nem is kommentáljuk, mégis annak az illusztrálására bemutattuk, hogy a gyártással kapcsolatban milyen akciók szerepelnek, illetve vannak napirenden.

A szakmai képzés növelése érdekében az Alabuga alkalmazottait dróngyártó központokba küldték Iránba, hogy tapasztalatot szerezzenek. A delegáció összetételét projektmenedzserek, mérnökök, valamint diákok és dolgozók, különösen Közép-Ázsiából érkezett bevándorlók tették ki.

Ezenkívül a tatári „Alabuga Polytechnic” főiskola több száz orosz diákja vett részt az iráni Shahed drónok összeszerelésében.

A „Protokol” nevű kiadvány újságírói szerint eleinte főként 15-17 éves tinédzsereket vontak be a munkába, akik az iskola kilencedik osztálya után kerültek a főiskolára. Most minden kurzus hallgatói drónok összeszerelésével foglalkoznak.

A drónok összeszerelésében részt vevő hallgatók fizetése a terv végrehajtásától függ – átlagosan 30-40 ezer rubel (330-442 dollár) körüli összegről van szó. Hivatalosan kapják a fizetésüket.

A drónok összeszerelésében részt vevőknek tilos beszélniük arról, amit csinálnak, kiutasítással fenyegetve. A szabálysértésért a diáknak 1,5-2 millió rubel (16,5-22,1 ezer dollár) pénzbírságot kell fizetnie.

Külföldi gyerekek is részt vesznek a drónok összeszerelésében, afrikai országokból származó kiskorú diáklányok is dolgoznak a drónok gyártásában. Ennek a rendszernek az ötlete a vizsgálat szerzői szerint Timur Shagivaleev „Alabuga” különleges gazdasági övezet vezérigazgatója volt.

Forrás:

https://mil.in.ua/uk/articles/rosijska-lokalizatsiya-bpla-shahed/

https://mil.in.ua/uk/articles/rosijska-lokalizatsiya-bpla-shahed/

https://www.washingtonpost.com/investigations/2023/08/17/russia-iran-drone-shahed-alabuga/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük