Moszkva – Teherán: tervek az iráni tervezésű drónlétesítményre Oroszországban

Forrás: The Wall Street Journal

https://www.wsj.com/articles/moscow-tehran-advance-plans-for-iranian-designed-drone-facility-in-russia-11675609087?mod=hp_lead_pos9

Moszkva és Teherán egy új oroszországi gyár felépítését tervezi, amely legalább 6000 iráni tervezésű drónt gyárthat.

Január elején egy magasszintű iráni delegáció látogatott Oroszországba, hogy megnézze a dróngyár tervezett helyszínét, és részleteket tárjon fel a projekt beindítása érdekében. A két ország célja egy eddiginél gyorsabb drón megépítése, amely új kihívások elé állíthatja az ukrán légvédelmet. 

Teherán már több száz drónt szállított Moszkvának Ukrajnában katonai és polgári célpontok támadására – közölték amerikai tisztviselők.  Decemberben a Fehér Ház arra figyelmeztetett, hogy Moszkva és Teherán azt fontolgatja, hogy közös dróngyártó sort építsenek Oroszországban. 

Az Egyesült Államokhoz kötődő tisztviselők elmondták, hogy a tárgyalások konkrét tervekké váltak. Január 5-én egy iráni delegáció látogatást tett az oroszországi Jelabuga városában, mintegy 600 mérföldre keletre Moszkvától. Bejárták azt a zöldmezőt, ahol a két nemzet vezetői egy új gyár építését tervezik, amely legalább 6000 drónt tudna gyártani az elkövetkező években.

A tisztviselők szerint az iráni delegációt Abdollah Mehrabi tábornok, az Iszlám Forradalmi Gárda Légierő Kutatási és Önellátó Dzsihád Szervezetének vezetője, valamint Ghassem Damavandian, az iráni Quds Aviation Industry vezérigazgatója vezette. Utóbbi egy kulcsfontosságú védelmi gyártó, amely központi szerepet játszik a drónok fejlesztésben és felépítésben.

Irán eddig többnyire úgynevezett öngyilkos drónokat, a Shahed-136-ot (oroszul: Герань-2 vagyis Muskátli-2) szállította Oroszországnak, amelyek szerény mennyiségű robbanóanyagot (mintegy 40 kg) tartalmaznak, és akkor robbannak fel, amikor a pilóta nélküli járművek célpontjaikba csapódnak.

Oroszország a drónokkal Ukrajna elektromos hálózatát célozta meg, hogy megbénítsa az ország áramellátását a hideg tél során, és ezzel aláássák a lakossági morált. Idővel Ukrajna légvédelmének sikerült nagyrészt semlegesítenie a drónfenyegetést. A Shahed-136 egy viszonylag lassan mozgó és hangos drón toló-légcsavaros motorokkal, így viszonylag könnyen észlelhető és lelőhető. 

Ukrajna eddig több mint 540 drónt lőtt le, mióta tavaly ősszel megjelentek az ország felett – közölte az ország légiereje.  

A tervek szerint Irán Oroszországgal együttműködve dolgozik egy újabb Shahed-136 modell kifejlesztésén, amely várhatóan új hajtóművet tartalmaz, hogy a drón gyorsabban és távolabbra repülhessen. A tervezett új üzem gyártaná a fejletebb drónt. Ez új kihívásokat jelenthet Ukrajna és más nemzetek számára, amelyek célpontjai lehetnek a drónok támadásnak.

A dróngyár az Oroszország és Moszkva között létrejött egymilliárd dolláros megállapodás része. Moszkva ellátta Iránt az ukrajnai csatatéren lefoglalt fegyverekkel, amelyeket azok reverse engineering módszerrel megpróbálnak visszafejteni.

Oroszország és Irán továbbra is szorosabb kapcsolatokat alakít ki különböző frontokon. A két ország a közelmúltban összekapcsolta bankközi fizetési üzenetküldő rendszerét, megnyitva ezzel az utat az összes iráni bank számára az orosz hitelezőkkel való tranzakciókhoz. Mindkét országot szigorú nemzetközi szankciókkal sújtják banki ágazatuk vonatkozásában.

Egy látszólagos egybeesés következtében január 6-án (másnap azt követően, hogy iráni tisztviselők Oroszországba repültek, hogy megvitassák a dróngyárat) az Egyesült Államok gazdasági szankciókat vezetett be Mr. Damavandiannal, az iráni légi vezetővel szemben, akit Amerika azzal vádol, hogy felügyeli Irán drónokkal való ellátását Oroszországba. Az USA gazdasági szankciókat vezetett be továbbá Mehrabi tábornok ellen már 2021-ben, amikor Amerika megvádolta az iráni katonai parancsnokot, hogy drónmotorokat épített és vásárolt az ország pilóta nélküli járműparkjához.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük