Mykhailo FEDOROV Ukrajna digitális átalakulásért felelős minisztere bejelentette, hogy Ukrajnában ETER néven létrehoztak egy kompakt elektronikus hírszerző rendszert. A bejelentést a telegramon publikálták (lásd: https://t.me/zedigital/3840)

A fejlesztés a védelmi technológiák fejlesztését célzó Brave1 projekt részeként valósult meg. A Braver1 projektet későbbi cikkünkben részletesen ismertetni fogjuk.

Az ETER egy kompakt iránymérő készlet, amelyet arra terveztek, hogy észlelje a rádióállomások, drónok és elektronikus hadviselési rendszerek ellenséges jeleit. Ez a rendszer segít a hadseregnek felderíteni az ellenséges EW rendszereket, és ennek alapján ki tudják választani az indítandó drónok számára a biztonságos útvonalakat.

Fentieken túl egy ilyen rendszer elősegíti az EW-rendszerek hatékonyabb leküzdését, az ellenséges pozíciók és a tüzérség elhelyezkedésének észlelését, valamint célok hatékony kiválasztását.

Az ETER rendszer moduláris felépítésű. Lehetővé teszi a sérült alkatrészek gyors cseréjét. A hírek szerint az ukrán hadsereg egyes egységei már alkalmazzák ezt a fejlesztést.

Az ETER rendszer három iránykeresőből álló összeállítás, amelyek célja a rádiójeleket kibocsátó eszközök helyének meghatározása. A célpontok ellenséges kommunikációs eszközök, relék, zavaró rendszerek és pilóta nélküli légi járművek.

Az iránykeresők hálózatba egyesülnek. Speciális szoftverek dolgozzák fel az adatokat, és továbbítják az eredményeket a rendszerirányítónak és a központnak. Szükség esetén egy három antennából álló készlet szélesebb hálózatra bővíthető.

Mykhailo FEDOROV Ukrajna digitális átalakulásért felelős minisztere egy másik bejelentést is tett a telegramon (lásd: https://t.me/zedigital/3802). Kidolgozásra került a Piranha AVD 360 nevű rendszer.

A Piranha AVD 360-at a Piranha Tech fejlesztette ki és gyártja. A rendszer segít hatékonyabban megvédeni a páncélozott járműveket és a személyzetet az ellenséges drónok támadásaival szemben.

A rendszer akár 600 méteres védőkupolát hoz létre a megvédendő jármű körül. A rendszer hatása alatt az ellenséges kamikaze drónok nem tudnak parancsokat fogadni és adatokat továbbítani.

A kezelővel való kommunikációs szünet következtében a drón vagy a levegőben lebeg majd kényszerleszállást hajt végre, vagy irányíthatatlanul zuhan.

A Piranha a műholdas navigációs rendszerek az orosz GLONASS jeleit is elnyomják. A rendszer sikeresen átment a helyszíni teszteken, és készen áll a sorozatgyártásra.

Címkép: illusztráció – a Piranha AVD 360 rendszer antenna blokkja

Forrás:

https://en.defence-ua.com/industries/developed_in_5_months_eter_system_is_helping_ukrainians_to_locate_and_destroy_russian_ew_assets-8281.html

https://censor.net/en/news/3453208/ukrainian_electronic_warfare_system_piranha_avd_360_has_successfully_passed_field_tests_and_is_ready

https://www.falcons.com.ua/eter

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük