A Dassault Aviation január 8-án bejelentette, hogy megállapodást írt alá az indonéz védelmi minisztériummal a Rafale többcélú harci repülőgépek harmadik tételéről

Ez a legutóbbi (harmadik) megrendelés 18 repülőgépet tartalmaz abból a teljes mennyiségből, amely összesen 42 Rafale repülőgép beszerzésére irányul. Az összesen 42 Rafale beszerzésére vonatkozó keretmegállapodást 2022. február 10-én írták alá.

Az első hat repülőgépet 2022 szeptemberében rendelték meg, majd 2023 augusztusában a második, 18 repülőgépből álló sorozatot.

A jelenlegi (harmadik) megállapodás lezárja a korábbi keretmegállapodásban lefedet teljes mennyiséget.

A repülőgépek szállítása a tervek szerint 2026-ban kezdődik.

Ez a vásárlás kulcsfontosságú eleme Indonézia hosszútávú katonai repüléskorszerűsítési programjának. Egyúttal Franciaország és Indonézia közötti ipari együttműködés elmélyítését jelenti. 

Eric Trappier, a Dassault Aviation elnök-vezérigazgatója így kommentálta a megállapodást:

„A Rafale kiválasztásakor Indonézia a szuverenitás és a működési függetlenség egyedülálló eszközét választotta, amely segít megszilárdítani regionális nagyhatalomként betöltött szerepét. Ez a választás az ambiciózus ipari és tudományos együttműködésünket is megszilárdítja. Teljes mértékben elkötelezettek vagyunk amellett, hogy sikeressé tegyük ezt a partnerséget, határozottan hosszútávú jövőképpel.”

A Rafale mellett az indonéz kormány érdeklődését fejezte ki 24 darab Boeing F-15EX Eagle vadászrepülőgép beszerzése iránt is. A hónapokig tartó tárgyalások ellenére az Egyesült Államokkal kötött kormányközi megállapodást még nem sikerült véglegesíteni, elsősorban a költségvetési korlátok miatt.

A Dassault Aviation csak azután kezdte meg a gyártást, hogy minden egyes tételhez biztosították a pénzügyi eszközöket. 

Az Indonézia számára készült Rafale repülőgépek vadonatújak lesznek és megfelelnek az F4 szabványnak. Az F4 szabvány a Rafale képességeinek legújabb fejlesztéseit képviseli.

Az első Rafale leszállítása várhatóan 38 hónap után kezdődik, és havonta egy gépet fognak szállítani.

Figyelemre méltó, hogy 2023 végén a Dassault Aviation havi három Rafale vadászrepülőgépre bővítette gyártási kapacitását, a növekvő exportmegrendelések és a francia légierő flottájának sürgős feltöltése miatt, miután az néhány használt repülőgépet eladott Görögországnak és Horvátországnak.

Címkép: a quatar-i légierő Rafale repülőgépei Fotó: https://topwar.ru/189018-uspehi-i-neudachi-istrebitel-dassault-rafale-na-mezhdunarodnom-rynke.html

Forrás:

https://defence-industry.eu/indonesia-signs-deal-for-third-batch-of-rafale-fighter-jets/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük