Címkép: indiai gyártású AKASH légvédelmi rakéta

India védelmi termelése több mint 12%-kal nőtt az elmúlt pénzügyi évben, és először lépte át az 1 billió rúpiás (12 milliárd dolláros) küszöböt – közölte az indiai kormány május 19-én.

(1 dollár = 82,84 indiai rúpia)

Az ország arra törekszik, hogy csökkentse a függőségét azoktól az országoktól, amelyekből védelmi terméket importál. Ezekre a legtipikusabb példa Oroszország.

Fentieken túl Oroszországgal Indiának fizetési problémái vannak, mivel nem tudtak megegyezni a fizetés valutájában és módjában. Mindez gondokat okoz egyrészt a készgyártmányok importjában, továbbá a már üzemeltetésben lévó orosz haditechnika alkatrészellátásában.

A problémával árprilis 2-én már foglalkoztunk a Megszakadt az orosz indiai fegyverkereskedelem című blog cikkünkben amely megtekinthető itt:

https://vedelmiiparblog.hu/blog/megszakadt-az-orosz-indiai-fegyver-kereskedelem/

India, a világ legnagyobb fegyverimportőre az elmúlt évtizedben, katonai készleteinek csaknem felében Oroszországtól függött. Az ukrajnai háború azonban akadályozta az orosz alkatrészek szállítását, amelyek kritikusak voltak India számára a harckocsi- és vadászgép-flottájának fenntartásához, és késleltette az orosz légvédelmi rendszerek szállítását.

A védelmi minisztérium közleménye szerint India helyi védelmi termelésének értéke 1070 milliárd rúpiára ugrott a március 31-én végződő pénzügyi évben és várhatóan tovább fog emelkedni, amint megtörténik a teljeskörű adatszolgáltatás és beérkeznek egyes védelmiipari magáncégek adatai.

„A kormány folyamatosan együttműködik a védelmi iparágakkal és szövetségeikkel az előttük álló kihívások elhárításán és a védelmi termelés előmozdításán az országban” – közölte a minisztérium.

Hozzátette, hogy az elmúlt években csaknem megháromszorozódott a kiadott védelmi ipari engedélyek száma.  Ezek az intézkedések lendületet adtak a védelmi ipari gyártási ökoszisztémának az országban, és óriási foglalkoztatási lehetőségeket teremtettek.

A kormány adatai szerint India védelmi exportja is emelkedett, 24%-kal 160 milliárd rúpiára ugrott az elmúlt pénzügyi évben. Az exportnövekedés üteme kétszer  akkora mint a termelés növekedésének üteme.

Dornier-228 repülőgépeket, tüzérségi lövegeket, Oroszországgal közös vállalkozás keretében készült Brahmos rakétákat, radarokat, páncélozott járműveket, rakétákat és hordozórakétákat, lőszert és egyéb felszereléseket exportál.

India védelmi ágazata stratégiai ágazat Indiában. India rendelkezik a világ egyik legnagyobb katonai erejével, több mint 1,44 millió aktív állományával. Ugyanitt van a világ legnagyobb önkéntes hadserege, több 5,1 millió fővel. A harmadik legnagyobb éves védelmi költségvetéssel rendelkezik az USA és Kína után. Szaúd-Arábia mögött a második legnagyobb védelmi importőr, ami a világ fegyverimportjának 9,2%-át teszi ki. Indiának van hazai védelmi ipara, amelynek 80%-a állami tulajdonban van. A magánszektor belépését a védelmi termelésbe csak a közelmúltban engedélyezték.

India az általa használt védelmi termékeknek csak 45-50%-át állítja elő belföldön, a többit pedig importálják.

Indiának új védelmi beszerzési, beszerzési és gyártási politikája van az export növelése, az import csökkentése és a hazai gyártás fokozása érdekében.

Egy rövid kitekintés a 2023-as védelmi évre:

India védelmi exportja a 2023-as pénzügyi évben el fogja érni a 2,1 milliárd dollárt és várhatóan az alábbi témákat fogja felölelni:

  • India 155 millió dollár értékű exportmegrendelést kapott 155 mm-es tüzérségi lövegek szállítására, valamint a Teevra 40 mm-es lövegeinek szállítására az indonéz haditengerészet számára
  • Örményország 250 millió dolláros szerződést írt alá India Pinaka rakétáira
  • India hamarosan megköti a Brahmos-megállapodást Indonéziával, és egy további megállapodást a Fülöp-szigetekkel a tavaly aláírt 375 millió dolláros Brahmos-szerződésen felül.
  • India levegő-levegő rakétakilövőket és alrendszereket szállít az MBDA France-nak a Rafale vadászrepülőgépekhez
  • India golyóálló ruházatot, ballisztikai védősisakokat, hócsizmákat és éjjellátó eszközöket is exportál, amelyeket Európában, Nyugat-Ázsiában, Afrikában és az ASEAN-országokban használnak
  • India repülőgép-szerkezeteket készít a Boeing AH-64 Apache helikopterei számára
  • Az Airbus Defense And Space nemrégiben írt alá egy 2,7 milliárd dolláros megállapodást C-295 közepes szállítórepülőgépek megépítéséről Vadodarában.
  • A Lockheed Martin szerződést kötött Indiával, hogy szárnykészleteket készítsen az F-16 Block 70 vadászrepülőgépekhez.
  • Az indiai hadsereg a közelmúltban 159 saját fejlesztésű járművet és felszerelést adott át az ENSZ békefenntartó missziójához az Abyei állambeli UNISFA-ban.

India jelenleg több mint 80 országba exportál védelmi termékeket. A következő cél az, hogy 2024-2025-ig elérje a védelmi gyártás a 21,4 milliárd dollár értéket, valamint 4,3 milliárd dollár védelmi exportot.

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy az indiai védelmi ipar súlya a világban egyre növekvő, és ezt a világhatalmak tudomásul veszik.

Forrás:                                                                             

https://www.reuters.com/world/india/india-says-defence-production-exceeds-12-billion-first-time-2023-05-19/

https://www.wionews.com/opinions-blogs/the-rise-of-indian-defence-industry-exports-cross-16-billion-imports-down-11-580494

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük