Címkép: a fotón egy a kiállításon bemutatott felfújható harckocsi makett látható

2023 május 24-26 között Brnóban megrendezték a 17. Nemzetközi Védelmi és Biztonsági Kiállítást.

A kiállításon a nyilvános ismertető szerint 335 kiállító vett részt.

A főbb kiállítók országonként megosztása (ABC sorrendben):

Ausztria:                            5

Csehország:                   78

Finnország:                        1

Franciaország:                   9

Israel:                               11

Lengyelország:                  2           

Magyarország:                  1

Németország:                 12

Norvégia:                           2

Szlovákia:                           6

USA:                                   1

A kiállításon jelenlevő egyetlen magyar cég: Axon Cable (Axon Kábelgyártó Kft.)

Az Axon innovatív kábelezést, összekapcsolási megoldásokat, kábelszerelvényeket, csatlakozókat és mini rendszereket tervez és gyárt csúcstechnológiai alkalmazásokhoz. A cég telephelye Kecskeméten van.

Egyébként teljesen logikus, hogy megjelentek ezen a kiállításon, hiszen kábelekre szükség van minden korszerű eszközben, természetesen a haditechnikai eszközöket is ideértve. Egyébként még egy cég jelentkezett hasonló kábelhátterű cégként, a török Global Wire Harness Savunma Havacilik Tasarim Elektromekanik  San.Tic.A.S. (https://www.globalwireharness.com/), igaz, ők esetleg jobban hadiipar-orientáltnak tűnnek, mint az említett magyar cég.

Sajnálatosan a „fajsúlyos” magyar hadiipari cégek egyike sem jelent meg ezen a kiállításon.

De térjünk rá a konkrét hadiiparra.

A fő hír a következő:

A kiállítás első napján bejelentésre került, hogy az önálló Csehország eddigi történetének legnagyobb értékű fegyverbeszerzését május 24-én (vagyis aznap) hagyta jóvá a cseh kormány. A kabinet ülése után Jana Cernochová védelmi miniszter sajtótájékoztatón bejelentette, hogy 246 darab CV90 MkIV-t harcjárműveket cseh-svéd kormányközi megállapodás útján szerzik be. A svéd BAE Systems 2021-ben ajánlatot nyújtott be CV90 MkIV-ekre a Cseh Köztársaságnak.

A 22 milliárd svéd korona (2,2 milliárd dollár) értékű megállapodás szerint a járműveket hét különböző változatban fogják szállítani. A megállapodással immár Csehország lett a kilencedik ország, amely új CV90-es gyalogsági harcjárművet alkalmaz a hadserege felszereléséhez.

De menjünk tovább:

Csehországi ExCalibur Army cég ismereteink szerint elsősorban egy harcjármű javító-karbantartó cég.

A https://vedelmiiparblog.hu/blog/90-modernizalt-t-72b-tank-ukrajnanak/ blogunkban ezév januárjában már tájékoztatást adtunk arról, hogy az Egyesült Államok és Hollandia közösen finanszíroz egy cseh ipari kezdeményezést, amelynek az értéke körülbelül 90 millió dollár. Az Egyesült Államok és Hollandia együttműködik a Cseh Köztársasággal, 90 darab felújított T-72B harckocsi Ukrajna számára történő felújításában. Az Egyesült Államok 45 harckocsi helyreállítását, a holland kormány pedig további 45 harckocsi helyreállítását fizeti.

A kiállításon világossá, hogy az ExCalibur Army nem csak javító, hanem egyúttal gyártó cég is.

A kiállításon bemutatták az általuk gyártott alábbi katonai felhasználású járműveket:

  • Tatra vázra épített Patriot harcjármű
  • Pandur II 8×8 kerekes – úszó páncélozott gyalogos szállító harcjármű
  • MORANA 155 mm-es önjáró tarack
  • Treva-30 taktikai mentőjármű.

Jelen blog cikkben (postban) csupán jelezzük, hogy ezek gyártása az ExCalibur Army cégnél megkezdődőött, magáról az eszközről, majd később fogunk részletesebben beszámolni.

A cseh ZETOR DEFENSE új játékos a közép-európai piacon. Maga a ZETOR név ismerős lehet a magyar közönség részére, hiszen a rendszerváltás előtti időben ezen a néven a mezőgazdaságban használt traktorokat gyártottak.

A ZETOR Engineering (egyik cégalapító) sok éves tapasztalattal rendelkezik a páncélozott terepjárművek fejlesztésében, egyúttal biztosítja gyártási kapacitását és egyedülálló technológiai know-how-ját, míg a SKUPINA (másik cégalapító) a kifinomult védelmi rendszerek integrációja és a projektmenedzsment területén hoz tudást. bevált üzleti stratégia és erős marketing támogatja.

A ZETOR DEFENSE cég elsősorban a közép-európai országok piacaira koncentrál, ahol jelenleg is ambiciózus programok folynak a hadseregek modernizálására és újrafegyverzésére.

A kiállításon sok exponát volt kiállítva, ezért sajnos egy blog cikkben nehéz azokat megjeleníteni. További blog cikkekben vissza fogunk térni a kiállításra.

Egy biztos, hogy a V4 országok közül jelenleg sajnálatosan egyedül Magyarországon nincs olyan haditechnikai kiállítás, amely bemutatná az adott ország gyártmányait, pedig fontos lenne ezeknek nemzetközi publicitást adni, hiszen új projektek létrehozásáról van szó. Csehországban (Brno) az idén, Szlovákiában a múlt évben (Pozsony), Lengyelországban (Kielce) szeptemberben lesz kiállítás, és ezek a kiállítások kétévente ismétlődnek. Magyarországon a korábbi C+D név alatt szervezett kiállítások megszüntek, és jelenleg nincs arról tudomásunk, hogy valaki ezeket újra akarná indítani.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük