Címkép: a TITUS az IDET 2023 kiállításon

A Tactical Infantry Transport and Utility System (TITUS) (Taktikai Gyalogsági Szállító és Támogató Rendszer) 6×6 páncélozott járművet átadták a Cseh Köztársaság Hadseregének (ACR – Army of the Czech Republic) a 2023-as Nemzetközi Védelmi és Biztonságtechnikai Vásár (IDET) első napján (2023 május 24), a csehországi Brnóban.

Titus egy gyalogsági mobilitási jármű, amelyet a Nexter és a Tatra Defense Vehicle fejlesztett és épített.

A Nexter TITUS kivételes mobilitást kínál a 6×6-os Tatra alvázának és az 500 LE-s Cummins motornak, valamint egy 6 előre- és 1 hátramenetes automata sebességváltónak köszönhetően. A jármű első és hátsó kerekes kormányzással rendelkezik, Allison automata sebességváltóval.  Az alváz központi gerinccsőből és önállóan felfüggesztett lengő féltengelyekből áll. A TITUS maximálisan 110 km/h közúti sebességgel tud futni, 700 km-es maximális utazótávolság mellett. A TITUS 650 mm-es függőleges lépcsőfokot és 1,2 méteres gázolási mélységet tud átlépni előkészítés nélkül. A jármű akár 60%-os lejtős és 30%-os oldalsó lejtésre is képes.

A Nexter TITUS teljes mértékben integrálva van a C4I hálózatba az elektronikus harci felszerelések utolsó generációja révén, mivel a Nexter Battlefield Management System FINDERS helyzetfelismerést biztosít. A TITUS négy kamerával van felszerelve, amelyek 360°-os lefedettséget biztosítanak. A Nexter TITUS alapfelszereltsége tartalmazza a légkondicionáló/fűtőrendszert, a légcserét és az NBC védelmi rendszert.

A TITUS fejlesztésének és tesztelésének főbb állomásai az alábbi You Tube videon megtekintehetők.

A jármű cseh terméknek számít, azt a cseh Tatra fővállalkozásával, annak telephelyén gyártják le és a Kopřivnice-i tesztpályán tesztelik.

A Cseh Köztársaság 2019-ben 62 TITUS járművet rendelt – 42 parancsnoki, illetve összekötő járművet, valamint 20 tüzérségi tűztámogatási koordinációs járművet. A parancsnoki, illetve összekötő változat jelzőjárműként alkalmazható. A legtöbb jármű az ACR 4. dandár feladat csoportjához és 7. dandár feladat csoportjához kerül, amelyek közül az utóbbit a NATO melletti támogató nehézdandárként jelöltek ki.

Petr Šnajdárek dandártábornok, a cseh védelmi minisztérium kommunikációs és információs rendszerekkel foglalkozó részlegének igazgatója szerint a TITUS jelentős elmozdulást jelent a modern hadszíntér digitalizálásában, aki elmondta: „A TITUS képes fogadni és továbbítani a harcból származó információkat. Az információk percek alatt, szó szerint a földgolyó másik végére is eljuttathatók.”

Petr Milčický tábornok, a cseh HM haderőfejlesztési részlegének igazgatója elmondta, hogy a TITUS kommunikációs és információs támogatást, valamint a NATO-szabványoknak megfelelő dandár- és zászlóalj szintű parancsnoki és irányítási interoperabilitást biztosít. „Azzal, hogy gyorsabban és nagyobb mennyiségben tudjuk továbbítani az információkat (kép és hang), ez a terület teljesen megerősödik. Emellett jelentősen leegyszerűsödik a kommunikáció a szövetségesekkel a közös harctéren” – tette hozzá.

Forrás:

https://www.janes.com/defence-news/news-detail/idet-2023-czech-republic-receives-first-titus-vehicles

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük