Törökországban megtörtént a HÜRJET kiképző – könnyű támadó repülőgép első prototípusának kigurítási ceremóniája

Forrás: Anadolu hírügynökség (https://www.aa.com.tr)

2022. december 23-án a Turkish Aerospace Industries-nél (TAI) bemutatták a hazai HÜRJET sugárhajtású kiképző – könnyű támadó repülőgép első prototípusát. Az eseményen a prototípust vontatójármű húzta ki a hangárból.

A tervek szerint a T-38-as és az F-5-ös repülőgépeket ez új oktató repülőgép váltja majd fel.

Az Anadolu hírügynökség értesülései szerint a projekt első szakaszában legyártott két prototípuson a munka alapvetően befejeződött.

A projekt 2017 augusztusában indult a török ​​elnöki adminisztráció alá tartozó Védelmi Ipari Igazgatóság (Savunma Sanayi Müdürlüğü – SSM) támogatásával. A török ​​kormány 2017 novemberében döntött arról, hogy a TAI égisze alatt létrehozzon  egy török ​​kiképző – könnyű harci repülőgépet HÜRJET megnevezéssel.

Az elvi tervezési munka 2018 áprilisában, az előzetes tervezési munka 2019 júliusában, a kritikus tervezési munka 2021 februárjában fejeződött be. 

Az összes tervezési szakasz befejeztével megkezdődött a gyártás. A mintegy 8000 alkatrészből álló Hürjet összeszerelése 2021 januárjában indult. 

A mai napig a két prototípus összeszerelésének szinte minden szakasza befejeződött. Az egyik prototípust a tartóssági teszteken, a másikat a repülési teljesítmény szempontjából tesztelik majd.

2022 elején bejelentették a hazai HÜRJET oktatórepülőgép prototípusainak törökországi gyártását, ezzel párhuzamosan megkezdődött a kiképzőgép fedélzeti rendszeréhez szükséges szoftverek elkészítésének folyamata is, amelyet katonai pilóták képzésére használnak majd.

A Hürjet sorozatgyártásáról ugyancsak 2022-ben döntöttek.

A Hürjet fejlesztési projekt repülési előkészületei rohamos ütemben folytatódnak. A repülési tesztekre szánt repülőgépen hamarosan megkezdik a földi teszteket és az első repülés előkészítését, amelyet 2023. március 18-ra terveznek.

A tesztelési és fejlesztési munkák után várhatóan 2025-re állhat szolgálatba a Hürjet. A cél az, hogy havi két példányban gyártsanak repülőgépeket.

A Török Légierő a HÜRJET-et könnyű támadórepülőgép változatban is alkalmazni kívánja, ez a változat a HÜRJET-C (C- Combat) megnevezést kapta.

A jelenleg ismert műszaki adatok:

  • Szárnyfesztávolság:                       9,5 m
  • Hossz:                                            13,6 m
  • Magasság:                                      5,1 m
  • Szárnyfelület:                                35 m2
  • Tolóerő:                                    17 600 lb
  • Maximális sebesség:                     1,4 Mach
  • Szolgálati csúcsmagasság:       45 000 ft
  • Megengedett túlterhelés:           +8 G/-3 G
  • Hatótáv:                                     2222 km

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük