Horvátország megkezdte 14 darab Mi-8 szállítóhelikopter Ukrajnába küldésének műszaki, technikai előkészítését 

Forrás: https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/pocela-specijalna-operacija-slanja-14-nasih-helikoptera-ukrajini-s-njih-vec-skidaju-oznake-15309682

Horvátország megkezdte 14 szállítóhelikopter Ukrajnába küldésének műszaki, technikai előkészítését. Tizenkét MI 8 MTV-1 helikoptert és két MI 8 T típusú helikoptert különítettek el a fegyveres erőktől, szállításuk ipari előkészítése megkezdődött – értesült a Jutarnji list (lásd a feltüntetett forrást).

A rendelkezésre álló információk szerint jelenleg több helikopter is található a nagy-goricai Repüléstechnikai Központ telephelyén, ahol a munkatársak minden szükséges műszaki előkészületet végrehajtanak.

A helikopterek egy része hangárokban van, illetve azon kívül is tárolják azokat. A helikopterekről eltávolítanak minden azonosító jelölést, az üzemeltetési anyagokat lecserélik (olaj, hidraulika folyadék, kenőanyagok), átvizsgálják azokat, majd egyes helikoptereket szétszerelnek (ennek okát lásd később).

Az előzetes tervek szerint a helikopterek körülbelül tíz napon belül készen állnak a szállításra. Információink szerint hét helikoptert részben szétszednek és szárazföldön szállítanak, a maradék hét pedig”lábon” Lengyelországba repül. A logisztikai terv az, hogy mind a 14 helikopter Lengyelországba kerül, ahonnan majd Ukrajnába továbbítják. A feltételezés szerint a rendezőelv az, hogy a több maradék üzemidővel rendelkező helikopterek repülni fognak Lengyelországba, míg a kevesebb üzemidővel rendelkezőket szárazföldön szállítják oda.

A helikopterek ukrajnának történő átadását követően 10 darab Mi-17 Sh és 4 darab Black Hawk típusú helikopter áll majd a horvát légierő rendelkezésére, illetve az átadott helikopterek helyett megfelelő mennyiségben új, nyugati típusú helikoptereket fognak majd beszerezni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük