HIMARS (angolul: High Mobility Artillery Rocket System, magyarul: „nagy mozgékonyságú rakétatüzérségi rendszer”) amerikai fejlesztésű, mozgékony, könnyű rakétatüzérségi eszköz, melyet az amerikai hadsereg részére fejlesztettek ki.

Az amerikai szenátus blokkolta az M142 HIMARS rakétarendszerek magyarországi értékesítését.

A Washington Post forrásai arról számoltak be , hogy ilyen döntést hozott az Egyesült Államok, miután Magyarország késlelteti Svédország NATO-tagságának jóváhagyását.

Magyarország 24 HIMARS rakétarendszert és több mint 100 GMLRS rakétaegységet igényelt összesen 765 millió dollár értékben.

Az eladást James E. Risch szenátor, a Külügyi Bizottság legfelsőbb republikánus tagja akadályozta meg.

A politikus kijelentette: Magyarországnak be kell engednie Svédországot a NATO-ba, ha akarja a fegyvercsomagot. A Rish általában ritkán blokkol fegyvereladást a világ bármely részén. A Washington Post úgy véli, hogy egy ilyen lépés a Magyarországgal szembeni növekvő elégedetlenségre utal az Egyesült Államokban.

„Az a tény, hogy most június van, és még mindig nem történt meg, úgy döntöttem, hogy az új amerikai katonai felszerelések értékesítését Magyarországnak felfüggesztjük” – mondta Risch.

Az Egyesült Államokban minden jelentős fegyvereladáshoz a szenátus és a képviselőház külügyi bizottságának elnöke és rangsoroló tagjai engedélyt és jóváhagyást kérnek. A külügyminisztérium csak ezután jelentheti be nyilvánosan az eladást.

Amint arról korábban beszámoltunk, Törökország és Magyarország nem hagyja jóvá Svédország NATO-csatlakozási kérelmét, amelyet Stockholm még 2022 májusában nyújtott be.

Ankara azzal vádolja Svédországot, hogy tevékenysége elégtelen a „terrorizmus” elleni küzdelemben. Recep Tayyip Erdoğan államfő felszólította Stockholmot, hogy adja ki a török ​​ellenzéki szereplőket. Ám az Oroszországtól energiafüggő Magyarország döntését Orbán Viktor magyar miniszterelnök politikájának svéd oldalának bírálatával magyarázza.

Amint arról korábban beszámoltunk, Magyarország a védelmi kiadások növelését tervezi a 2024-es költségvetésben, mert az ukrajnai háború elhúzódására számít.

Forrás:

https://www.washingtonpost.com/national-security/2023/06/14/hungary-sweden-nato-james-risch-himars/

https://www.reuters.com/world/us/us-senator-blocks-arms-sales-hungary-over-blocking-swedens-nato-bid-2023-06-14/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük