Az Ukrán Biztonsági Szolgálat egy olyan korrupciós rendszert tárt fel, amely a fegyveres erők számára készült nagy tétel tüzérségi lőszer gyártására vonatkozó állami megrendelés teljesítésének sikertelenségét eredményezte.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat azonosította azokat a vállalkozókat, akik 270 millió hrivnya értékű szerződés keretében selejt tüzérségi lőszerekkel látták el a fegyveres erőket.

Ezt az SBU sajtószolgálata jelentette be hivatalos honlapján.

A nyomozás szerint három olyan magáncég vezetője vett részt a cselekményben, amelyek végrehajtására az ukrán védelmi minisztériumtól kaptak megbízást.

A vállalkozóknak 2022 februárjáig kellett volna kiszállítaniuk a lőszereket a fegyveres erőknek, de egyelőre csak egy részét szállították ki. Ráadásul a szállított lőszerek hibásnak bizonyultak a rossz minőségű lőpor használata miatt.

A szállított lőszer műszaki hibája lehetetlenné tette azok harci körülmények között történő alkalmazását, és azok működésképtelenné válásához vezetett.

A probléma felfedezése után a hibás tételeket visszaküldték a gyártó cégeknek az azonosított hibák kijavítására.

A vállalkozók azonban továbbra sem hárították el a haditermékek műszaki hibáit, és az állami megrendeléseknek megfelelően sajnos egyetlen egységnyi lőszert sem szállítottak az ukrán védőknek.

Lőszerek gyártása

Emlékeztetni kell arra, hogy Olekszandr Kamysin stratégiai ipari miniszter augusztusban azt mondta , hogy Ukrajna kétszer annyi aknavetőt és tüzérségi lőszert állított elő az elmúlt hónapban, mint 2022 egészében.

Azt azonban elismerte, hogy évekbe telik, mire Ukrajna elegendő lőszert tud előállítani jelenlegi szükségleteinek kielégítésére.

Jelenleg Ukrajna már elsajátította a szovjet kaliberű lőszerek, például a 122 mm-es és 152 mm-es lövedékek gyártását. Az ukrán hadsereg azonban fokozatosan átáll a nyugati kaliberű, 155 mm-es tüzérségre.

Jelenleg az ukrán ipar a NATO szabvány szerinti 155 mm-es tüzérségi lövedékek gyártásának bővítésére összpontosít. A bevezetésre várhatóan 2023 végén kerül sor.

A szerkesztő megjegyzése: a fenti blog egyes részei a védelmi iparral kapcsolatosan büntetőjogi vonatkozásokkal foglalkoznak. Ennek ellenére a blog megjelentetéséről döntöttünk, mivel a leírt körülmények részét képezik a mai (ukrán) védelmiipari működésnek. Ugyanakkor a cikk rávilágít a minőségirányítási rendszerek működtetésének fontosságára.

Forrás:

https://mil.in.ua/uk/news/povernuti-vyrobnyku-cherez-brakovani-porohy-miny-dosi-ne-postavleni-u-zsu-sbu/

https://ssu.gov.ua/novyny/sbu-vykryla-pidpryiemtsiv-yaki-postavyly-do-zsu-brakovani-artyleriiski-miny-za-kontraktom-na-maizhe-270-mln-hrn

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük