A német Heckler & Koch (H&K) kézifegyvergyártó szovjet kaliberű lőszerekhez igazított puskamodelleket fog gyártani.

Erről a Welt számolt be a cégre hivatkozva (lásd a lent hivatkozott forrást).

A döntés kétségtelenül új export piacokat nyit meg a K&H részére. Ez azt jelenti, hogy az általa gyártott fegyvereket exportálhatja olyan országokba, amelyek hadereje eredetileg szovjet kaliberű lőszerekre épült és azokat mind a mai napig használják. Az export lehetőségét erősíti, ha az adott ország rendelkezik olyan gyártósorokkal, amelyeken ezeket a kaliberű lőszereket gyártják.

Az ukrajnai háború tapasztalatai és a fegyverpiaci igények alapján a Heckler & Koch közép- és hosszú távon szeretné megkezdeni a szovjet kaliberű fegyverek gyártását.

A H&K szóvivője megerősítette a cég terveit, és bejelentette, hogy rohampuskákat és géppuskákat gyártanak „a Kalasnyikov töltényekhez és a korábbi Varsói Szerződés más kalibereihez”. A kaliberek részletes nomenklatúráját azonban nem közölték.

A szovjet kalibernek hagyományosan a világon elterjedt 5,45×39 mm-es, 7,62×39 mm-es és 7,62×54 mm-es töltényeket jelölik.

A H&K-nak már vannak prototípusai a szovjet 7,62×39 mm-es töltényre alakított HK132E puskából. A sorozatgyártás azonban még nem kezdődött meg.

Az újságírókkal folytatott beszélgetés során a H&K szóvivője utalt az ukrán különleges erők tapasztalataira, amelyekből kiderült, hogy komoly szükség van a volt Varsói Szerződés országaiban korábban használt kaliberre épült modern fegyverekre.

” A koncepcionális tanulmányok már elkezdődtek ” – hangsúlyozta a szóvivő. Vannak fejlesztési projektek, de gyártás még nincs.

Nemrég a Heckler & Koch cég bejelentette, hogy kézifegyvereinek szinte teljes választékát Ukrajnában használják a Németországból és más NATO-országokból érkező szállításoknak köszönhetően. Különösen az SFP9 pisztolyokról és az MG5 géppuskákról van szó.

Az új piacokra való belépés szándéka mellett a Heckler & Koch nemrégiben megkezdte a Bundeswehr különleges egységeinek felszerelését az új, .300 Blackout kaliberű „néma” puskákkal.

2024 februárjában a német védelmi minisztérium szerződést írt alá a céggel HK437-es speciális puskák szállítására. Speciális egységek általi használatra készültek rövid, legfeljebb 200 méteres távolságra. A hangtompítóval felszerelve alacsony zajszintű lövést biztosít.

A Német Különleges Műveleti Erők 9 hüvelykes (229 mm) változatban és A-TEC hangtompítóval kapják meg a puskát.

Címkép: HK433 géppuska. Fotók forrása: Heckler & Koch

Forrás:

https://www.welt.de/wirtschaft/article251409022/Ruestungsindustrie-Der-grosse-Kalaschnikow-Plan-von-Heckler-Koch.html?icid=search.product.onsitesearch

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük