Címkép: az AS21 Redback és a KF-41 Lynx az auszrál hadsereg tesztelésén

A dél-koreai Hanwha legyőzte a Rheinmetallt az 5-7 milliárd dolláros ausztrál gyalogsági harcjármű üzletben

A szerződés 2023. július 26-án történő odaítélése jelentős eredmény a Hanwha számára – de jóval kisebb, mint azt eredetileg elképzelték.

Ausztrália megerősítette amúgy is egyre szorosabb kapcsolatait Dél-Koreával, és a Hanwha tüzérségi óriáscégnek 5-7 milliárd ausztrál dollár (3,38 milliárd dollár) értékű szerződést adott az ország az ősi M113-as flottájának leváltására szolgáló gyalogsági harcjárművekre. 

„A LAND 400 Phase 3 projekt értéke 5 és 7 milliárd dollár között lesz, így a hadsereg történetének egyik legnagyobb képességszerzési projektje lesz” – nyilatkozta Pat Conroy, a védelmi iparért felelős miniszter.

„A kormány felgyorsítja ezt az akvizíciót, hogy az első járművet 2027 elején szállítsák le, két évvel korábban, mint a korábbi kormány tervezte” – tette hozzá Conroy július 26-án. „Az utolsó jármű 2028 végén lesz átadva.”

A szerződés odaítélése jelentős eredmény a Hanwha számára, még akkor is, ha az kisebb, mint azt eredetileg tervezték. Anthony Albanese munkáspárti kormánya 2023. áprilisban közzétett védelmi stratégiai áttekintésében 450-ről 129-re csökkentette a tervezett vásárlást. A 450 járműre vonatkozó szerződés becsült értéke 27 milliárd dollár volt, ami nyilvánvalóan lényegesen nagyobb, mint a most realizált érték.

A Hanwha a Redbacket ( a rendkívül mérgező pókról nevezték el ) Ausztráliának tervezte, de ettől függetlenül nem mindenben alkalmas maradéktalanul Dél-Korea jövőbeni igényeinek kielégítésére. Például a legtöbb ausztrál hadművelet nem érint fagyos vagy havas területet , amely viszont télen elérheti a Koreai-félszigetet.

Cho Hyun-ki dél-koreai vezérőrnagy, a Védelmi Felvásárlási Program Igazgatóságának (DAPA) miniszterhelyettese azt nyilatkozta az Australian Broadcasting Corp-nak, hogy Korea „megfontolhatja az Ausztrál Hadsereg Redback páncélozott szállító járműveinek sürgősségi haderőként történő igénybe vételét vészhelyzetben a Koreai-félszigeten bekövetkező szükséghelyzet esetén.” 

A Redbacket Ausztráliában fogják legyártani, ami munkahelyeket és bevételt is biztosít az ország számára.

A két ország gyakorlatilag elkezdte közelíteni egymáshoz a védelmi ipari bázisait, amikor 2021. decemberében a Hanwha 1 milliárd ausztrál dollár (700 millió USD) értékű szerződést kapott 30 önjáró tarack és 15 páncélozott lőszerutánpótló jármű megépítésére. A cég gyárat épített Geelongban, a mostani védelmi miniszter, Richard Marles szülővárosában. (A miniszter elzárkózott minden olyan döntéstől, amely az M113-as cserével kapcsolatos). Ausztrália azonban visszavonta a Hanwha által épített önjáró Huntsman tarackokból álló második ezredet a védelmi stratégiai áttekintésében.

A gyalogsági harcjárműről szóló végső döntés előtti napokban Németország minden lehetséges lépést megtett annak érdekében, hogy arra ösztönözze Ausztráliát, hogy NATO-országtól (értsd: Németországból) vásároljon. Néhány héttel a Talisman Sabre, Ausztrália legfontosabb nemzetközi gyakorlata előtt Ausztrália bejelentette, hogy 150 német katona először vesz részt a gyakorlaton.

Ezt követően a német hadsereg vezérkari főnöke Ausztráliába repült, és Canberrában találkozott újságírókkal. A német tábornok bejárta a queenslandi üzemet is, ahol a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművet megépíteni szándékoztak. A Lynx gyártása a helyi védelmi ipar résztvevőinek bevonásával történne. A vállalat katonai járművek tervezésére, fejlesztésére és gyártására szolgáló helyi ipari kapacitást hoz létre Ausztráliában, amely csúcstechnológiás, tartós munkahelyeket teremt több száz ausztrál számára az elektrooptika, fegyverrendszerek, tűzvezérlő és érzékelőrendszerek tervezési és gyártási szakértelmének lokalizálásával, torony gyártás, változatok tervezése és gyártása, integráció, páncélrendszerek, szimuláció, képzés és flottafenntartás terén.

Mindez azonban nem volt elég ahhoz, hogy az ausztrálok leküzdjék azokat az egyértelműen ausztrál gondolatokat, amelyek a teljesítménnyel, az ellátási vonalakkal és a két indo-csendes-óceáni ország közötti diplomáciai kapcsolatokból erednek. A dél-koreai Redbacket Ausztráliában való használatra tervezték, és bármely dél-koreai készlet ellátási logisztikai vonalak sokkal rövidebbek, mint Németország esetében.

Forrás:

https://www.edrmagazine.eu/australian-lynx-kf41-infantry-fighting-vehicle-unveiled-for-land-400-phase-3-program

https://breakingdefense.com/2023/07/hanwha-defeats-rheinmetall-for-5-7-billion-aussie-infantry-fighting-vehicle-deal/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük