A Hanwha Aerospace szerződést írt alá Romániával 54 darab K9 önjáró tarack (SPH – Self Propelled Howitzer) és 36 darab K10 lőszer utánpótlás jármű (ARV – Ammunition Resupply Vehicle)) szállításáról.

A Hanwha Aerospace és a román honvédelmi minisztérium által július 9-én aláírt szerződés lőszereket és segédjárműveket is tartalmaz, mind a láctalpas, mind kerekes kivitelben. A szerződés értéke körülbelül 1 milliárd dollár.

Románia lett a 10. nemzet, amely a 155 mm-es 52-es kaliberű K9 SPH-t üzemelteti. A NATO-tagországok közül Románia a hatodik K9 felhasználó nemzet Törökország, Lengyelország, Norvégia, Finnország és Észtország után.

Norvégia és Ausztrália után Románia lesz a harmadik globális üzemeltetője a K10-nek, amely teljesen automatizált utánpótlási képességet tesz lehetővé a tüzérségi erők hatékonyságának maximalizálása érdekében.

„Ez a szerződés tovább erősítheti a két ország közötti stratégiai partnerséget” – mondta Jaeil Son, a Hanwha Aerospace elnök-vezérigazgatója. „Ez a szerződés nem csak tüzérségi járműveket, hanem támogató járműveket és lőszereket is magába foglal, ami a Hanwha Aerospace azon képességét mutatja, hogy a fejlett védelmi megoldások teljes csomagját kínálja magas szintű technológiai szakértelmén és világelső gyártási kapacitásán alapulva.”

A szerződés értelmében a Hanwha a következő öt év során szakaszosan szállítja a járműveket, az első szállítás 2027 elején fog megtörténni.

A járművek nagy részét Romániában gyártják a helyi beszállítók széles körű bevonásával.

„A Hanwha Aerospace elkötelezett amellett, hogy maximalizálja a román védelmi ipar előnyeit különféle lokalizációs programokon keresztül, amelyek magukban foglalják a védelmi felszerelések helyi gyártását, a helyi foglalkoztatást, a technológiatranszfert, valamint az MRO-műveletek kiválósági központjának létrehozását egy új zöldmezős létesítményben.” – mondta Peter Bae, a Hanwha Aerospace Europe alelnöke. „A román ipar bevonása a Hanwha Aerospace széles globális ellátási láncába az egyik lehetséges előny, amelyet Románia élvezhet az együttműködésből. Ezzel a partnerséggel, valamint más jövőbeli projektekkel Románia a Hanwha Aerospace szárazföldi üzletágának európai központjává válik.”

A Hanwha Aerospace a Bukaresttel fennálló partnerség bővítésére irányuló erőfeszítések részeként a Redback Infantry Fighting Vehicle-t (IFV) kínálja Románia IFV modernizációs programjához. Megjegyezzük, hogy a román piacon a Rheinmetall is jelen van IFV szállítási szándékkal, nevezetesen a Lynx KF41 szállításáról illetve helyi gyártásáról van szó.

A Hanwha Aerospace a Bukaresttel fennálló partnerség bővítésére irányuló erőfeszítések részeként a Redback Infantry Fighting Vehicle-t (IFV) is kínálja Románia IFV modernizációs programjához. Megjegyezzük, hogy a román piacon a Rheinmetall is jelen van IFV szállítási szándékkal, nevezetesen a Lynx KF41 szállításáról illetve helyi gyártásáról van szó.

Ismeretes azonban, hogy Ausztráliában 2023-ban a Hanwha Aerospace Redback járműve nyerte a versenyt, a Lynx KF41 pedig veszített. Lásd erről posztunkat: A Hanwha legyőzte a Rheinmetallt Ausztráliábahttps://vedelmiiparblog.hu/blog/hanwha-legyozte-a-rheinmetallt-ausztraliaban/ .

Kérdés: ki fogja nyerni az IFV szállítási lehetőséget Romániában? 

2023-ban a Redbacket a LAND 400 Phase 3 program keretében választották be Ausztrália következő generációs IFV-je számára 129 jármű leszállítására, amelyek többsége a viktoriánus Geelongban található létesítményben készül. A nagy horderejű ausztrál IFV-verseny megnyerése érdekében a Redback sikeresen átesett a világ legversenyképesebb IFV-tesztjein és értékelésein, bizonyítva, hogy más páncélozott harcjárművekhez képest elsöprő manőverezőképessége és letalitása.

A Redback számos innovatív technológiát tartalmaz, beleértve a kompozit gumi lánctalpakat, a keményen ölő (hard kill) aktív védelmi rendszert, az átlátszó, sisakra szerelt kijelzőt és a réteges letalitási rendszere.

Alkalmazkodóképességével és növekedési potenciáljával a Redback megfelel a Román Hadsereg hadműveleti szükségleteinek, válaszul a felmerülő fenyegetésekre és a jövőbeni harctéri környezetre. A K9 és a Redback közötti magas szintű közös hajtás (a hajtáslánc és az alváz tekintetében) várhatóan növeli mindkét rendszer működésének, gyártásának és karbantartásának hatékonyságát.

A K9 önjáró tarack

A K9 SPH-t 1999-ben fejlesztették ki a Dél-Koreai Védelmi Fejlesztési Ügynökséggel együttműködésben. A „Thunder” becenévre hallgató K9 lánctalpas tüzérségi rendszer több mint 40 kilométeres hatótávolságban képes következetes, pontos, gyors hatásokat kifejteni. A 47 tonnás K9-et ‘Shoot and Scoot’ képességre optimalizálták, hogy több lövést is lehessen lőni, és azonnal egy másik helyre költözzön, hogy elkerülje az ellenlövést.

A K9A1 változat módosításait követően a tüzérségi rendszert teljesen automatikus lőszerkezelő rendszerrel fejlesztik. Az automatikusan feltöltő, következő generációs tüzérség percenként több mint 10 lövést tud majd leadni, mindössze három fős legénységgel.

2022-ben elindult a K9 Felhasználói Klub a K9 felhasználói országok számára, hogy megosszák egymással tapasztalataikat, know-how-ját a K9 rendszerek üzemeltetésével kapcsolatban az üzemeltetés, karbantartás és képzés terén. Kilenc országban több mint 1800 K9-es jármű áll szolgálatban, amelyek a globális SPH-piac mintegy 50 százalékát teszik ki.

A K10 lőszer utánpótlás jármű

A K10 egy automata lőszer-utánpótló jármű, amely a K9 tarack alvázán alapul, és a legtöbb alkatrészen és jellemzően megosztja a logisztikai támogatást.

A jármű 104 155 mm-es tüzérségi lőszer és 504 töltet egység szállításával és utánpótlásával tudja támogatni a K9-et harci  körülmények között. A jármű legfeljebb 12 lövés/perc sebességgel továbbítja a lőszert, 37 percet vesz igénybe a teljes feltöltése. A teljesen automatizált lőszer-utánpótlási rendszer garantálja a logisztikai támogatás és a taktikai mozgások hatékonyságát bármilyen súlyos harctéri körülmények között.

Címkép: K10 és K9 tüzérségi rendszerek Fotó: Hanwha Aerospace

Forrás: Hanwha Aerospace 2024. július 10.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük