Az orosz Honvédelmi Minisztériumban a hadvezetés szervezésében megtartották a Hadiipari Termékek Átvételének Egységes Napját

Forrás: https://function.mil.ru/news_page/country/more.htm?id=12404457@egNews

2022.01.20.

A cikk egy évvel ezelőtti eseménnyel foglalkozik. Ennek ellenére fantasztikusan érdekes, mert azt az eseményt dolgozza fel, hogy az orosz hadvezetés, hogyan értékeli az ukrajnai támadás megkezdése előtt mindössze egy hónappal az orosz hadsereg felkészültségét, állapotát, illetve az azt kiszolgáló hadiipari komplexum teljesítményét. Az orosz hadsereg felszerelésével kapcsolatos információk képezték az esemény központi gondolatát, ezért az ott elhangzottak nagy valószínűséggel befolyásolták az orosz elnök és az orosz hadvezetés döntését arról, hogy az orosz hadsereg megfelelően fel van-e készítve az Ukrajnával megvívandó fegyveres konfliktusra.

2022. január 20.-án az orosz Honvédelmi Minisztériumban, az Orosz Föderáció Nemzeti Védelmi Ellenőrzési Központjában Szergej Sojgu honvédelmi miniszter, hadseregtábornok vezetésével megtartották a Hadiipari Termékek Átvételének Egységes Napját (ez egy évente megrendezésre kerülő hagyományos esemény), amelyen az átvételi és beszerzési eredményeket ismertették.

Mint a honvédelmi miniszter megjegyezte, az előző évben a koronavírus-fertőzéssel kapcsolatos megszorítások ellenére megszervezték az ipari vállalkozások és a katonai hatóságok megbízható és megfelelő munkáját, és biztosították az államvédelmi parancs végrehajtásának ütemét.

A katonai vezetés szerint 2021-ben az Orosz Föderáció Fegyveres Erői több mint 5 ezer új és modernizált típusú fegyvert, katonai és speciális felszerelést kaptak, köztük:

 • 900 páncélozott harcjármű;
 • 3 modern tengeralattjáró, köztük a Prince Oleg atomtengeralattjáró, amely Bulava ballisztikus rakétákkal van felfegyverezve;
 • 4 felszíni hajó, 10 harci csónak, 17 hajó és segédhajó;
 • 151 új és korszerűsített légiközlekedési berendezés, köztük 77 repülőgép, 29 helikopter, 45 pilóta nélküli légi járművel felszerelt komplexum;
 • 4 korszerűsített Tu-95MS rakétahordozó;
 • 3 „Bástya” parti rakétarendszer;
 • „Pantsir-S” légvédelmi rakéta- és fegyverrendszerek;
 • S-400 „Triumph” és S-350 „Vityaz” légvédelmi rakétarendszerek.

Fentieken túl befejeződött az első rakétaezred Avangard rakétarendszerrel történő újrafelszerelése, hiperszonikus siklószárnyú egységekkel felszerelt interkontinentális ballisztikus rakétákkal. Külön repülőezredet alakítottak ki, a MiG-31I (K) repülőgépekkel, felfegyverkezve Kinzhal hiperszonikus rakétával.

Így a honvédelmi miniszter tájékoztatása szerint a hadsereg és a haditengerészet modern fegyverekkel való felszerelése 71,2%-ot tett ki, a stratégiai nukleáris erők pedig 89,1%-ot. A katonai felszerelések használhatóságát 95%-os szintre tartják.

„Megjegyzem, az eszközöket intenzíven használják, és jól bevált különféle harckészültségi ellenőrzések, gyakorlatok, kiképzések, katonai versenyek során” – tette hozzá Szergej Sojgu, a hadsereg tábornoka.

Az infrastrukturális fejlesztésekkel kapcsolatban a honvédség szükségleteit kielégítő létesítmények építésének kérdésével kapcsolatban elhangzott, hogy 2021-ben 3030 épület és építmény épült és került üzembe.

A kiemelt intézkedések az Állami Fegyverkezési Program keretében valósultak meg.

Több mint 690 nukleáris elrettentő erő- és eszközobjektum épült.

Tárolóhelyeket építettek a csapatokba belépő fegyverek és felszerelések befogadására.

A Stratégiai Rakétaerők számára a stratégiai rakétarendszerek silókilövőit helyezték harci szolgálatba Kaluga és Orenburg térségében. Ezeket folytatják Novoszibirszkben, Nyizsnyij Tagilben, Irkutszkban, Teikovoban és más régiókban.

Az Egységes Űrrendszer kiépítésének részeként befejeződött a Nyugati Modernizált Parancsnokság második ütemének, létesítményeinek építése.

Emellett folytatódott a repülőtér-hálózat, a haditengerészet bázisrendszerének, valamint az Arctic csoport infrastruktúrájának fejlesztése.

Az intézkedések végrehajtása a katonai körzetekben és az északi flottában lehetővé tette, hogy:

 • gondoskodjanak a személyi állomány és a katonai felszerelések elhelyezéséről a katonai táborok lakó- és parkterületein
 • a Honvédelmi Minisztérium oktatási intézményeinek anyagi és technikai bázisa javuljon
 • a katonák és családjaik lakhatási körülményeinek és egészségügyi szolgáltatásainak minősége javuljon.

„A katonai építkezési komplexumra 2021-ben kitűzött valamennyi feladat maradéktalanul megtörtént” – hangsúlyozta a honvédelmi miniszter. „Így a tervezett tevékenységek végrehajtásának szisztematikus megközelítése lehetővé tette a honvédség minőségi fejlesztésének biztosítását.”

A rendezvény Alekszej Krivoruchko és Timur Ivanov, az Orosz Föderáció védelmi miniszter-helyettesének előadásaival folytatódott.

Az előadások (orosz nyelven) részletezik a fenti globális számokat, elérhetőségük az alábbi:

https://function.mil.ru/files/morf/Doklad_Krivoruchko_EDP_2022.pdf

https://function.mil.ru/files/morf/Doklad_Ivanova_EDP_2022.pdf

A honvédelmi miniszter összefoglalója:

„Oroszország elnöke azt a feladatot tűzte ki célul, hogy az év végére a fegyverek, a katonai és a speciális felszerelések korszerűségi szintjét 72,7%-ra kell emelni. Ennek teljesítéséhez folytatni kell a hosszú távú szerződések előzetes finanszírozással történő megkötésének gyakorlatát minden fő fegyvertípusra, beleértve a csúcstechnológiás fegyvereket is”

Emellett a Katonai Építőipari Komplexumnak 3000 épületet és építményt kell üzembe helyeznie a csapatok (haderő) infrastrukturális fejlesztésének kiemelt területein a Honvédelmi Minisztérium 2025-ig szóló cselekvési tervének, a 2018-as állami fegyverkezési programnak megfelelően.

„A munka minőségének helyszíni ellenőrzését az illetékes átvételi bizottságokra kell bízni. Az építési intézkedések végrehajtásának átfogó ellenőrzését a Honvédelmi Irányító Központra kell bízni. Utasítom az Építésügyi Főosztályt, hogy 2022-ben biztosítsa a Honvédelmi Minisztérium beruházási tervének feltétel nélküli végrehajtását”.

Összefoglalva a katonai termékek átvételének egy napjának eredményeit, Szergej Shoigu hadseregtábornok megjegyezte: „A fegyveres erők felszerelése a katonai felszerelések legújabb modelljeivel lehetővé teszi az Orosz Föderáció katonai biztonságának biztosítását és garantálja védelmét, nemzeti érdekeit.”

A szerkesztő kommentárja:

Lehet-e azon csodálkozni, hogy a fenti esemény és jelentés alapján, ami szerint a hadiiparral és hadi felkészüléssel kapcsolatos ügyek rendben haladnak, az orosz elnök és hadvezetés  2022. február 24.-én megindította Ukrajna ellen a harci cselekményeket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük