Szerdán (2023. november 29-én) hivatalosan is elindult Gyulán az Airbus Helicopters Hungary és Satys PSP felületkezelő üzem közötti együttműködés.

Az eseményre ünnepi körülmények között került sor. Az eseményen jelen volt Görgényi Ernő Gyula polgármestere, az Airbus Helicopters ügyvezető igazgatója Bruno Even, az Airbus Helicopters Hungary Kft. vezérigazgatója Olivier Malherbe és a Satys PSP Hungary Zrt. vezérigazgatója Kiss Attila.

A Satys PSP beruházás már korábban elkészült, a gyártósor is installálásra került, de a hivatalos működési engedély, a minőségi jóváhagyás az Airbus részéről csak most született meg.

A működés hivatalossá válása azt jelenti, hogy a Satys PSP megkapta mindazokat a szükséges engedélyeket, amelyek alapján hivatalosan bekapcsolódhat, és a továbbiakban részt vehet a repülőipari alkatrészek gyártásában.

A gyártás, illetve az azzal kapcsolatos kooperáció a továbbiakban költséghatékonyabban működhet. Ez azt jelenti, hogy az Airbus Helicopters Hungary rövid úton átadja felületkezelésre a szomszédban elhelyezkedő Satys PSP felületkezelő üzemnek a legyártott alkatrészeket. Korábban ez úgy történt, hogy a Gyulán legyártott alkatrészeket a Satys franciaországi gyárába szállították felületkezelésre.

Az ünnepélyes esemény az Airbus Helicopters Hungary telephelyén kezdődött, a gyártóüzem megtekintésével. Jelentősnek tekinthető, hogy először volt alkalom arra, hogy megtekinthetőek voltak az itt gyártott alkatrészek reprezentánsai. A bemutatott alkatrészek alapján azt lehet mondani, hogy a jelenlegi technológia főképpen forgácsolt alkatrészek gyártását jelenti.

Az esemény a szomszédos Satys PSP bejárásával folytatódott. A gyár egy felületkezelő, bevonatoló üzem. Az Airbus Helicopters Hungary által gyártott alkatrészeket galvanizálják, illetve befestik. Ezek a speciális felületkezelési technológiák biztosítják a legyártott alkatrészek tartósságát és használhatóságát.

A galvanizálási technológia főképpen kadmiumozást illetve foszfátozást jelent. A kadmiumozás alapvetően repülőipari galván bevonat jelent, és kimondottan ott alkalmazzák, ahol a galvanizált alkatrészeket repülőtechnikába építik be. A foszfátozás már szélesebb körben alkalmazható, akár „civil” felhasználási körben.

Megjegyzendő, hogy a galvanizálási tevékenység környezetvédelmi okok miatt igen szenzitív tevékenység, arra szigorú környezetvédelmi előírások vannak érvényben. Különösen érvényes ez a kadmiumozási eljárásokra vonatkozóan.

A tervek szerint 2024 év végére összesen 250 munkavállaló dolgozik majd az Airbus és a Satys üzemeiben. A munkaerő felvétel folyamatos. Ehhez forrást jelenthetnek a békéscsabai és a gyulai szakképzési centrumok,  a helyi toborzó cégek és más ipari partnerek.

Nem ismerjük a két cég üzleti stratégiáját, de azt gondoljuk, hogy van mód további üzleti fejlődésre.

Erre véleményünk szerint az Airbus Helicopters Hungary számára a jelenlegi nomenklatúra sorozatnagyságának növelése, valamint a gyártási nomenklatúrába új tételek beemelése adhat esélyt. Technológia bővítésre is van lehetőség, ha részt vennének a gyártás vertikumában, további elemei felé nyitnának, például a gyártott alkatrészek összeszerelését is végrehajtanák. Ezt el lehetne kezdeni kisebb aggregátumok összeszerelésével, például a helikopterek dinamikus rendszerébe tartozó reduktorok jöhetnének szóba.

A Satys PSP esetén piacbővítés, a magyar piacon jelenlevő repülőtechnikai és nem repülőtechnikai felhasználók felé történő nyitás jelenthet fejlődési lehetőséget.

Címkép:

Az Airbus Helicopters Hungary és Satys PSP felületkezelő üzem közötti hivatalos együttműködés megkezdésének ünnepi eseménye Fotó: behir.hu

Forrás:

https://behir.hu/megkezdte-mukodeset-a-gyulai-airbus-gyar-melletti-feluletkezelo-uzem

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük