Címkép: a T-90M harckocsi, a hivatkozott sérülés

A harckocsi páncélzatának sérülése

Az orosz felhasználók a védelmi iparuk által gyártott T-90M „Proryv” (a Proryv magyarul Áttörést jelent) harckocsik rossz minőségére panaszkodtak. A közösségi oldalakon egy videót tettek közzé a harcjármű páncélzatának észlelt hibáiról .

A hibákat tartalmazó videó az alábbiakban tekinthető meg:

Az orosz hadsereg fényképet és videót közölt a T-90M harckocsiról, miután egy ismeretlen lőszer eltalálta a harcjármű oldalsó páncélzatát. A z ütközés (a fogadott lövés) következtében a harckocsi tornyának hegesztései szétszakadtak.

A harckocsik páncélzatába való behatolás mindennapos a csatatéren, de a harckocsitest „varratoknál” való szétválása a lőszerek felrobbanását követően szokatlan és abnormális jelenség.

A videó szerzője szerint a csata következtében a harckocsit eltalálták, de a legénység életben maradt, a lövés helyéből ítélve pedig a járművet evakuálták a csatatérről.

A jármű oldalát eltalálta az ellenség, de a lövés a páncélzaton nem hatolt át. Az nem ismert, hogy milyen típusú lőszert használtak a harcjármű eltalálására, de az biztosan állítható, hogy a testet jelentős fizikai terhelés érte.

A megfigyelt sérülések között magának a páncéltest sérülésén kívül megemlíthető a torony belsejében lévő berendezések sérülése, törött célzóeszközök, valamint a robbanás következtében teljesen megsemmisült a harckocsiparancsnok panoráma megfigyelő eszköze.

Szintén nem ismert a motor és az automata töltő állapota, amely nagyon érzékeny a ház deformációira és hajlamos elakadni.

Általában az ilyen jellegű sérülések alkalmatlanná teszik a harckocsit a javításra, ezért nagy valószínűséggel leselejtezik, és alkatrészként használják fel azokat.

A hiba jellege

Mint már említettük, a hegesztett torony testének megsemmisülése abnormális jelenség, mivel a tervezési és gyártási technológia úgy van kialakítva, hogy ellenálljon az ilyen ütéseknek és terheléseknek.

A toronytest deformációi és páncéllemezeinek a videón látható hegesztési varratai mentén történő elválasztása nem más, mint a gyártó, nevezetesen az ezeket a járműveket gyártó orosz Uralvagonzavod páncélosipari vállalat gyártási hibája.

Az ilyen megsemmisítés oka lehet a hegesztési technológia be nem tartása és a hegesztő által nem megfelelő elektródák használata. Mindez az Uralvagonzavodnál elkövetett gyártási hibának minősül.

Konszolidált esetben (vajon a háborús esetben történő gyártás annak minősül-e?) az ilyenfajta hibákat visszacsatolják a gyártónak. Az elkövetett gyártási hibákat kielemzik, a tanulságait oktatás tárgyává teszik, annak érdekében pedig, hogy azt mégegyszer ne kövessék el, a gyártási technológiát módosítják.

Forrás:

https://mil.in.ua/en/news/the-russians-produce-defective-t-90m/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük