A rendezvény nevében a GSOF: Global Special Operation Forces – Globális Különleges Műveleti Erőket jelent. Ez egy vándor rendezvény, amely évente különböző helyszíneken kerül megrendezésre, jelenleg Európában.

A GSOF szervezésében 15 év után ismét haditechnikai kiállítást rendeztek Budapesten. Vélhetően sokan emlékeznek arra, hogy 1993 és 2007 között akkori nevén a C+D kiállítás kétévente adott lehetőséget a védelmi ipar hazai és külföldi képviselőinek bemutatkozásra. Mindez váratlanul megváltozott, a kiállítások véget értek. A környező országokban a hasonló rendezvények továbbra is működtek és működnek, nálunk szünet következett.

Most Budapesten 2022. október 4-6 között megrendezésre került a GSOF Szimpózium, amelynek keretein belül egy haditechnikai kiállítás is működött.

A rendezvény résztvevői az esemény prospektusa szerint alábbi országokból érkeztek: Ausztria, Belgium, Csehország, Dánia, Egyesült Királyság, Görögország, Hollandia, Magyarország, Románia, Szlovákia, Szlovénia, Ukrajna, USA.

A Budapesti rendezvény kulcsfontosságú témái az alábbiak voltak:

  • A különleges műveletek értéke az integrált elrettentésben
  • A repülés növekvő szerepe a különleges műveleti erőknél
  • Híd építése a különleges műveleti erők és az akadémia (oktatás) és az ipar között
  • A drónok hatása a modern hadviselésben.

A rendezvény alapvetően 2 formában funkcionált, nevezetesen:

a) Szimpózium

A már említett kulcsfontosságú témákban érdekes eladásokra, referátumokra került sor.

Magyar részről magasrangú személyek tartottak beszédet, referátumot vagy előadást.

SZALAY-BOBROVNICZKY Kristóf honvédelmi miniszter

PALKOVICS László technológiai és ipari miniszter

RUSZIN-SZENDI Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka

SÁNDOR Zsolt altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnok helyettese

SÁNDOR Tamás vezérőrnagy, a különleges műveleti haderőnem szemlélője

A többi résztvevő országból is magasrangú civil és katonai személyek vettek részt és tartottak előadást.

b) Kiállítás

Kiállítóként összesen 69 cég volt jelen. A legtöbb cég az USA-ból jött.

Magyarországról mindössze az alábbi cégek voltak jelen:

VEX (Védelmi Export Ügynökség – Hungarian Defence Export Agency)

Pro Patria Electronics Kft.

Continest Technologies Zrt.

A cégek immár hagyományos képviselői a magyar védelmi iparnak, ebben az évben már több nemzetközi kiállításon vettek részt.

A VEX egy állami tulajdonú cég, amelynek fő feladata a magyar védelmi ipari termékeinek nemzetközi piacra vitele. Bízunk benne, hogy a magyar védelmi iparban történő fejlesztések révén az áruforgalmuk hamarosan növekedni fog.

A Pro Patria Electronics Kft. fő profilja határvédelmi berendezések gyártása, aminek a fontosságát a mai határvédelmi követelmények mellett nem kell külön hangsúlyozni. A cégről és termékeiről részletesen egy másik blog-cikkben fogunk részletesebben foglalkozni.

Continest Technologies Zrt. összecsukható konténerek fejlesztésével és gyártásával foglalkozó vállalat. Az összecsukható kialakítás lehetővé teszi, hogy egy szállítójármű mintegy háromszor több konténert legyen képes szállítani, mint a konténerek dobozos állapotában. Az általuk kifejlesztett konténerek multifunkcionálisak, sokféle felhasználásra alkalmasak. A katonai felhasználást illetően egyik jellemző, és a gyakorlatban megvalósított példa a mobil lőtérként való alkalmazás. Ugyanakkor ezek a konténerek alkalmasak egészségügyi felhasználásra (mobil kórház), elhelyezési lehetőség nagyobb tömegek számára (migráció).

A külföldi kiállítók közül csak néhányat említünk meg, különösen azokat, amelyeknek van vagy lehet magyarországi kihatásuk:

SAAB

A cégnek a Gripen szállítójaként már több évtizedes kapcsolata van Magyarországgal.

A közelmúltig kétséges volt a Gripen további sorsa, de most már biztos, hogy rendszerben marad. Ennek megfelelően szükség van a flotta modernizációjára, ami főképpen az  MS20 Block 2 szerinti képességfejlesztést jelenti. Minderről egy kimondottan ennek a témának szentelt másik blog-cikkben fogunk részletesebben foglalkozni.

Nurol Makina

Ismeretes, hogy Magyarország a törökök által gyártott Gidrán 4×4-t választotta csapatszállító járműnek. A Gidrán 4×4 egy új generációs MRAP/M-ATV kategóriájú katonai páncélozott, növelt aknavédelemmel ellátott jármű. Nem csak importáljuk ezt a járművet, hanem azok hazai gyártását is megvalósítjuk, összesen több mint 300 db-ot. Az Európai Unióból egyelőre Magyarország a jármű egyetlen vevője, ezért Magyarország fontos ugródeszka lehet a törököknek az EU irányába lehetségesen megvalósuló piacra történő bejutásra.

Theon Sensors

A görög cég éjjellátó szemüvegeket és hőkamerákat mutatott be. De voltak más cégek is, amelyek hasonló eszközökkel jelentek meg.

Egy biztos: a gyártók úgy ítélik meg, hogy a magyar honvédségnek szüksége lehet ilyen eszközök beszerzésére, amire a 2022 – 2023-ban lezajló egyéni felszerelés modernizációs program esélyt ad. A Theon Sensors termékeivel egy másik blog-cikkben fogunk részletesebben foglalkozni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük