Címkép: a Gekata hírszerző drón Fotó: Infozakhist

A közelmúltban egyik kedves olvasónktól jelzést kaptunk arról, hogy a cikkeink összetételében nem kapnak kellő megjelenítést az elektromágneses spektrumban zajló események. Az olvasó konkrétan az elektronika, az intelligens radarok/érzékelők, a világűr, az IoT hálózatok minősége és védelme, továbbá a minden területen megjelenő mesterséges intelligencia területével kapcsolatban vetette fel ezt az igényt.

Kíváncsiak vagyunk arra, hogy ez az igény mennyire tipikus, ezért várjuk a felvetéssel kapcsolatosan olvasóink véleményét. Fentieken kívül, jelen cikkünkkel kívánjuk bemutatni, hogy nem zárkózunk el „az elektromágneses spektrumban zajló események” védelmi ipar felé kinyilvánított hatásának ismertetésétől.

Tehát:

Az ukrán „Infozakhist” kutatási és gyártási központ fejlesztői arról tájékoztatták a „Military”-t (mil.in.ua), hogy létrehoztak egy 450 km-es célérzékelési hatótávolságú Gekata rádiótechnikai hírszerző komplexumot, drónt.

A drónt még ez év végéig tesztelni. majd a harctéren megjeleníteni kívánják.

A Gekata rádiótechnikai hírszerzés repülési komplexum, amelyet egy másik ukrán „Ukrspetssistemz” cég pilóta nélküli PD-2 komplexumába integráltak, új lehetőségeket kínál a védelmi erőknek a hírszerzés területén.

A komplexum antennájának repülés közbeni magas helyzete miatt a jelvétel horizontja jelentősen kibővül, ami lehetővé teszi az elektromágneses sugárzás forrásainak észlelését több száz kilométeres távolságban. Azonban, ahogy maguk a fejlesztők mondják, ezeket a jellemzőket a helyszínen kell tesztelni.

” Igen, az év végére tervezzük a harci alkalmazást. Egy teljes értékű, több UAV-ból álló komplexumot állítunk elő” – számolnak be a cég képviselői.

A Gekata képességei

A komplexumról beszélve a fejlesztők hangsúlyozzák annak sokoldalúságát és magas jellemzőit.

” Eltérően a nyugati rendszerekkel, amelyek csak egy feladatot látnak el, ez egy teljes értékű eszköz, amely két feladatot lát el: az ellenséges rádióberendezések új jeleinek gyűjtését, valamint a már ismert eszközök osztályozását és pozícióik meghatározását” – mondja a cég .

A Gekata különféle rádiójeleket képes passzívan érzékelni, beleértve az ellenséges radarrendszerek és az EW állomások jeleit is. A rendszer akár 200 mozgó cél egyidejű követését teszi lehetővé 360 fokos körben.

A komplexum képes az ellenséges eszközök jeleinek észlelésére és osztályozására, hovatartozásuk meghatározására. Az észlelt jelet automatikusan összehasonlítja az azonosítási adatbázissal, és tájékoztatja a kezelőt, hogy a Buk, Osa, S-300 vagy akár a MiG-31 vadászrepülőgép jeléről van-e szó.

” Jelenleg nagyon terjedelmes jeladatbázist gyűjtöttek össze az intelligenciakomplexum számára, amelyet folyamatosan töltenek fel „ – számolnak be a fejlesztők.

A klasszikus helyhez kötött rádiófelderítő rendszerekhez képest a Gekata gyorsan tud mozogni, alkalmazkodva a harci műveletek dinamikájához. Ezenkívül az antenna magassága miatt akár 450 kilométeres távolságban is képes követni a tárgyakat.

A komplexumban található fedélzeti rádiótechnikai hírszerző állomás passzív működési módja észlelési tartományban lehetővé teszi, hogy a komplexum az orosz légvédelmi rendszerek határain túl is működjön.

A komplexum működési frekvenciatartománya 2 GHz-től 18 GHz-ig terjed, ami lehetővé teszi a sugárforrások széles körének érzékelését. Az ilyen paraméterek azonban nem elegendőek ahhoz, hogy a GSM-hálózatok frekvenciáin (850 MHz-től 1989,8 MHz-ig) sugárzással észleljék a gyalogsági csoportokat.

A felderítő komplexum hordozójáról, nevezetesen a PD-2 drónról szólva akár 1000 kilométeres távolság megtételére és akár 12 órán át a levegőben való tartózkodásra is képes. Ez utóbbi paraméter rendkívül fontos a harctéri megfigyelés szempontjából.

A Gekatát a PD-2 drón alapján fejlesztik, függőleges fel- és leszállási rendszerrel, amely lehetővé teszi kezelőinek, hogy a drónt közvetlenül a földről a levegőbe emeljék anélkül, hogy kifutópályákhoz kötnék.

Az „Infozakhist” cég egy földi rádiótechnikai hírszerző komplexumot is fejleszt hasonló funkciókkal. Előreláthatólag mindkét komplexum egyetlen rendszerré egyesíthető, amely földi állomásokat és légi bázisállomásokat foglal magában. Ily módon kiegészítik egymást, és közös feladatokat látnak el.

Forrás:

https://mil.in.ua/uk/news/rozviduvalnyj-bezpilotnyk-gekata-rozpochav-vyprobuvannya/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük