A franciaországi Bergerac városában megkezdődött az EU és Ukrajna szükségleteihez szükséges új lőporgyártó sor építése.

Emmanuel Macron francia elnök részt vett az építkezés megkezdésében.

Az új gyártósoron 2025. elején el kell megkezdeni a munkát, és az első darabot szinte azonnal meg kell kapnia az ukrán hadseregnek. Az üzem az első világháború idején jött létre, és 2023 óta ismét stratégiai jelentőségűvé vált a francia állam és ezen felül az egész európai hadiipar számára.

A francia gyártók évi 1200 tonna lőpor előállítását tervezik,

Emellett az elnök a helyszínen találkozott a francia védelmi szektor kilenc vezetőjével.

Macron felszólította őket, hogy amennyire csak lehetséges, tegyenek „hosszú távú erőfeszítéseket” a fegyver- és lőszergyártás terén.

„Hosszú távú geopolitikai és geostratégiai változásokba kezdtünk, amelyekben a védelmi ipar egyre fontosabb szerepet fog játszani” – mondta a francia elnök.

A bergeraci üzem a francia EURENCO csoport tulajdonában van. A csoport vállalatai 155 mm-es tüzérségi lövedékekhez is gyártanak moduláris hajtóanyag tölteteket.

Az EURENCO vezérigazgatója, Thierry Francu, mielőtt gratulált volna Macronnak, megerősítette a vállalat pénzügyi jólétét.

„2019-ben árbevételünk elérte a 190 millió eurót, 2024-re pedig meghaladja az 500 millió eurót. Létszámunk 900 főről 1400 főre bővül. Sokat fektetünk be a belgiumi, svédországi, franciaországi és egyesült államokbeli üzleteinkbe” – mondta a csoport vezérigazgatója.

Korábban ismertté vált, hogy az Eurenco csoport 500 millió eurót fektet be lőporgyártásba európai gyáraiban.

A termelésbe való beruházást a francia Sorgue és Bergerac város, a svéd Karlskoga város és a belga Clermont kommuna létesítményeiben valósítják meg.

Címkép:

Emmanuel Macron francia elnök részt vett Bergerac városában a lőporgyár építés megkezdésének ünnepi eseményén

Forrás:

https://www.francebleu.fr/infos/politique/dordogne-emmanuel-macron-est-a-bergerac-pour-poser-la-premiere-pierre-de-l-usine-de-poudre-d-eurenco-6396600

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük