Címkép: a Charles de Gaulle (R91) nukleáris meghajtású repülőgép-hordozó

A francia kormány rekordösszegű, 413 milliárd eurós új hétéves védelmi költségvetést fogad el

Június 7-én a francia nemzetgyűlés sikeresen megszavazta az ország védelmi minisztériumának új 7 éves költségvetését, 413 milliárd euró értékben.

A dokumentum a védelmi költségvetés fokozatos emelését mutatja be a 2023-as 44 milliárd euróról 2030-ra 69 milliárd euróra. Így a következő hét évben a védelmi kiadások évente 3-4 milliárddal fognak növekedni.

A törvénytervezet végső jóváhagyására a parlament felsőházának július 14-re tervezett ülésén kerül sor, ezt követően az elnöknek alá kell írnia.

A francia védelmi minisztérium finanszírozásának növelése azt jelképezi, hogy a katonaság rutinszerű támogatásáról a kötségvetés egy esetleges háborúra való felkészülésre fordult. Sébastien Lecornu francia védelmi miniszter a terrorfenyegetettséget, az ukrajnai háborút, az űr militarizálását és a kibertámadások egyre összetettebbé tételét említi a kiadások növelésének okaként.

Kevesebb mint tizenöt év alatt a hadsereg költségvetése több mint kétszeresére nő, a 2017-es 32 milliárd euróról 2030-ra eléri a 69 milliárd eurót. A teljes időszak alatt az új védelmi költségvetésben 413 milliárd eurót kell felhalmozni, szemben a korábbi, 2019-2025-ös védelmi költségvetésben szereplő 295 milliárd euróval.

A honvédelmi tárca a 2030-ig megerősödő védelmi képességen belül 206 ezerről 275 ezerre emeli a létszámot. Csaknem 100 milliárd eurót fordítanak humánerőforrásra és több mint 6300 új pozíció létrehozására. Bővül az országvédelem működési tartaléka is. A Honvédelmi Minisztérium a tervek szerint legkésőbb 2035-ig 105 ezer főre emeli a tartalékosok számát, azaz eléri az egy tartalékos katona és a két aktív katona arányát. Ennek a döntésnek jelentős potenciált kell biztosítania az ország számára a katonai bevetésre háború esetén.

A francia védelmi minisztérium 2030-ig az újrafegyverkezés részeként akár 300 Jaguar páncélozott járművet és három további fregattot is tervez.

A francia NEXTER által gyártott Jaguár az alábbi videon is megtekinthető:

A költségvetés emellett 2038-ig javasolja a következő generációs repülőgép-hordozó építésének aktív finanszírozását, amely a jelenlegi Charles de Gaulle (R91) nukleáris meghajtású repülőgép-hordozót váltja fel.

A költségvetési dokumentum 2030-ra irányozza elő az „Iris” nevű új generációs katonai megfigyelő műhold rendszer telepítését.

Franciaország katonai költségvetése nem tartalmazza az Ukrajna katonai támogatását célzó forrásokat, amelyeket a pénzügyi törvények alapján finanszíroznak.

Forrás:

https://www.lefigaro.fr/politique/budget-des-armees-l-assemblee-nationale-vote-une-enveloppe-de-413-milliards-sur-sept-ans-20230607

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük