A címben jelzett téma ismertetése előtt a Rafale vadászgép gyártásával kapcsolatban felelevenítjük az alábbiakat:

„Indonézia francia Rafale vadászrepülőgépeket vásárol” címmel 2024. január 12 -én tudósítottunk arról, hogy a Dassault Aviation január 8-án bejelentette, hogy megállapodást írt alá az indonéz védelmi minisztériummal a Rafale többcélú harci repülőgépek harmadik tételének szállításról. Ez a legutóbbi megrendelés 18 repülőgépet tartalmaz abból a teljes mennyiségből, amely összesen 42 Rafale repülőgép beszerzésére irányul. Mindezt a https://vedelmiiparblog.hu/wp-admin/post.php?post=5156&action=edit linken tekinthetjük meg újból.

Azt is meg kell említeni, hogy Franciaország újabb meg rendelést adott fel 42 Rafale vadászrepülőgép szállítására. Minderről   2024. január 14-én adtunk tájékoztatást, ami a  https://vedelmiiparblog.hu/wp-admin/post.php?post=5219&action=edit linken tekinthető meg.

Az adott helyzetben a Dassault francia repülőgépgyár arra kényszerül, hogy fokozza a Rafale vadászrepülőgépek gyártását.

Minderról a La Tribune számolt be (lásd a lent hivatkozott forrást).

A vállalat 2024-ben havi 3 darab Rafale repülőgépre kívánja növelni a termelést. Ezt a lépést a fent leírt megrendelések miatt kell megtenni.

 „Havi három repülőgépre térünk át, szemben a 2020-as egynél kevesebbről, amikor a gyártás leállt” – magyarázta Eric Trappier, a Dassault Aviation vezérigazgatója.

A termelés fentiek szerinti növelése 33 darab Rafale vadászgép éves teljesítmény elérését teszi lehetővé. A cégnek soha nem volt ilyen mutatója, a teljes gyártási időszak alatt az éves maximum 24 repülőgép volt.

Az ilyen ambiciózus tervek ellenére a Dassault Aviation komoly késedelmekkel néz szembe az alvállalkozóitól származó repülőgép-berendezések gyártásában. A cég vezérigazgatója megjegyzi, hogy az alvállalkozóknak körülbelül egy évre van szükségük ahhoz, hogy felzárkózzanak a repülőgépgyártásra vonatkozó növekvő megrendelésekkel.

Ma 36 hónap az az időszak, amely alatt a cég egy repülőgép gyártását a szerződéskötéstől számítva a megrendelőhöz történő átadásig végrehajtja. Ezek a gyártási paraméterek már több mint 12 éve akadályozták a francia légierőt abban, hogy reális időn belül teljes körű újrafegyverzést hajtson végre az ilyen típusú repülőgépek felhasználásával. 

Jelenleg a Dassault Aviation azt kutatja, hogy hosszabb távon miként tudja a termelését havi 4 repülőgép kibocsájtására átállítani.

Címkép: a Dassault Aviation szerelőcsarnoka Fotó: Dassault Aviation

Forrás:

Dassault Aviation atteindra fin 2024 une cadence de production de trois Rafale par mois (latribune.fr)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük