A francia hadsereg több mint 5 milliárd eurós (5,5 milliárd dollár) értékű megrendelést adott a repülőgépgyártó Dassault Aviationnak és partnereinek, a Thalesnek, a Safrannak és az MBDA-nak további 42 Rafale vadászgép szállítására 2027 és 2032 között – jelentette be január 12-én a francia kormány.

Franciaország számára ez az ötödik rendelés részlet a Rafale-programból, összesen 234 repülőgéppel: 1993-ban 13-at, 1999-ben 48-at, 2004-ben 59-et, 2009-ben 60-at, 2021-ben 12-t, most pedig 2023-ban 42-t.

A 42 együléses repülőgép a standard 4-es konfigurációban érkezik, de frissíthető lesz az 5-ös szabványra, amelyet a tervek szerint a 2030-as évek közepén vezetnek be, különösen annak érdekében, hogy a Rafale együtt repülhessen távirányítású repülőgépekkel. A Dassault 2018-ban kezdte meg a 4-es szabvány fejlesztését, amely a jobb kommunikációra összpontosít. Az első szakaszt a DGA tavaly márciusban minősítette.

A francia fegyveres erők minisztériuma szerint a 4. szabvány számos változtatást fog eredményezni. Az RBE2 AESA radar Ground Moving Target Indicator (GMTI) 3D-ben észleli és követi a földi célpontokat. A repülőgép-rakéta kommunikációs rendszer a rakétát rendszeres információkkal látja el a célpontjáról mindaddig, amíg saját rendszere a célponthoz rögzül.

A repülőgép önvédelmi SPECTRA rendszerének észlelési és zavaró sávszélessége megnő, így többé nem kell háromszögelést végeznie. A Rafale pedig akár három 1000 kilogrammos AASM levegő-föld rakétát is képes lesz szállítani.

Az egyéb fejlesztések közé tartozik a sisak kijelzőrendszer, a nagyobb VTL-ek a pilótafülkében, amelyek okostelefonhoz hasonlóan kezelhetők, beleértve a két ujjal történő nagyítást és kicsinyítést, az új optikát a lopakodó célpontok észleléséhez, a CONTACT taktikai rádió integrálását és a kibertámadások elleni jobb védelmet.

A 42 gépes megrendelés valójában decemberben jött létre. Ezek közül 12-nek kell felváltania azokat, amelyeket a francia kormány 2021 novemberében eladott Horvátországnak.

Sebastien Lecornu, a francia fegyveres erők minisztere (akit a héten megerősített az új francia miniszterelnök) kijelentette, hogy ez a megrendelés „kiváló hír szuverenitásunk, biztonságunk és fegyveres erőink számára, akik profitálnak majd a modernizált Rafales-ből.” Megjegyezte, hogy a megrendelés „több mint 7000 munkahely létrehozásához járul hozzá 400 franciaországi vállalatnál”, hozzátéve, hogy „ez a több mint 5 milliárd eurós beruházás számos terület fejlődését fogja előidézni”.

Eric Trappier, a Dassault Aviation vezérigazgatója kijelentette: „Készek vagyunk és eltökéltek vagyunk arra, hogy fővállalkozóként és komplex rendszerintegrátorként használjuk képességeinket nemzetünk szuverenitásának szolgálatában. Ez a hadiipari szuverenitás kivételt képez Európában. Garantálja harci repülésünk fölényét. Emellett diplomáciai befolyást és gazdasági erőt is jelent az exportkereskedelemben.”

A Dassault rendelési könyvében eddig 229 Rafale van: 159 exportra és 70 Franciaországra.

Indonézia 2023 augusztusában 18 Rafale-t rendelt, ezzel 60-ra növelve a tavaly rendelt Rafale-k számát. A hét elején Jakarta további 18 repülőgépet rendelt, így a megrendelt repülőgépek száma 42-re emelkedett, miután az első hatot 2022 szeptemberében rendelték meg.

Címkép: Rafale vadászrepülőgépek párban Fotó: Dassault Aviation

Forrás:

https://breakingdefense.com/2024/01/france-places-5-5-billion-order-for-42-new-rafale-fighters/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük