Finnország szövetségeseivel együtt egy TNT-gyártó üzem sürgős felépítését tervezi.

Mindezt Antti Häkkänen finn védelmi miniszter jelentette be – írja a Yle (lásd a lenti forrást).  Ennek oka a nyugati országokban az orosz-ukrán háború közepette előállott kritikus robbanóanyaghiány.

A hiányt a robbanóanyagok iránti kereslet soha nem látott növekedése okozza a megnövekedett lőszergyártás miatt. A TNT-t tüzérségi lőszerekben használják, ez az egyik szabványos robbanóanyag.

„Jelentősen növelnünk kell a robbanóanyag-gyártást. Ezért komolyan meg kell fontolnunk a hazai ipar szerepét ebben az ügyben” – hangsúlyozta Häkkänen.

A miniszter szerint Finnország jelezte szövetségeseinek, hogy mielőbb meg kell hozni a döntést, mivel Oroszország hosszú háború előtt áll, és nagy lesz a robbanóanyag-szükséglet.

„A döntést most kell meghozni, hogy egy-két éven belül elindíthassuk a gyártást” – mondta Häkkänen.

A miniszter megjegyezte, hogy ez egy közös projekt. A kérdést a skandináv országokkal és más szövetségesekkel folytatott szoros párbeszédben terjesztik elő. Egyelőre még nem született végleges döntés arról, hogy hol épülne majd fel az új üzem.

Tavaly decemberben Finnország beleegyezett, hogy megduplázza lőszertermelését Ukrajna megsegítése érdekében.

Finnország jelentős összegeket fektetett be a hazai lőszergyártásba.

A Honvédelmi Minisztérium kötelezettséget vállalt arra, hogy körülbelül 24 millió eurót fektet be a nehéz lőszergyártás fellendítésére és a finn ipar hosszú távú megrendeléseinek biztosítására. Ennek a kezdeményezésnek az a célja, hogy lehetővé tegye az iparág számára, hogy független befektetéseket hajtson végre. Finnország márciusban 32,5 millió euró teljes uniós támogatást kapott lőszergyártásra.

Ezenkívül a finn ipar támogatást kérhet az EU-tól a lőszergyártás támogatásáról szóló rendelet, az ASAP (Act in Support of Munition Production) pénzügyi csomagja alapján.

A Nammo konszernhez tartozó, hagyományos Vihtavuori lőporgyár jelenleg is jelentősen bővíti tevékenységét.

Egy TNT-gyártó üzem tökéletesen illeszkedne a gyorsan növekvő finn lőszeriparba.

Ezt a honvédelmi miniszter is megerősíti.

„Egyedülálló tudással és készségekkel rendelkezünk a lőszergyártás területén. Ilyen értelemben a TNT finnországi gyártása nagyon alkalmas lenne erre a szerepre” – mondja Häkkänen.

A finn védelmi és ipari minisztérium teljes beruházása mintegy 120 millió euró lesz.

Címkép: illusztráció – a tüzérségi lövedékek TNT robbanóanyagot használnak. Kép: Paulus Markkula / Yle

Forrás:

https://yle.fi/a/74-20087131

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük