Több millió eurós szerződés a Rheinmetall számára

Forrás: Rheinmetall sajtóközlemény 2023. január 30.

„A finn fegyveres erők szerződést kötöttek az EuroSpike GmbH-val, a Rheinmetall Electronics GmbH, a Diehl Defence és a Rafael vegyesvállalatával a Spike páncéltörő irányított rakéták szállítására. A Rheinmetall esetében a rendelés értéke a középső kétszámjegyű millió eurós tartományba esik.

A Rheinmetall számára rendkívül fontos ez a megrendelés az EuroSpike GmbH-ba fektetett óriási bizalmat is alátámasztja: a német-izraeli vegyesvállalat ma már számos EU- és NATO-tagország páncéltörő képességének ipari támasza.

A német fegyveres erők a Spike első használói közé tartoztak. A rendszer Mehrrollenfähiges Leichtes Lenkflugkörper System (MELLS: többcélú könnyű irányított rakétarendszer) néven ismert változata a Bundeswehrnél üzemel. Az EuroSpike vegyesvállalatban a Rheinmetall 40%-os részesedéssel rendelkezik. A MELLS egy legújabb generációs effektor, amelyet akár 4000 méteres, vagy modelltől függően akár 5500 méteres hatótávolságú páncélozott célpontok megsemmisítésére terveztek.

A Rheinmetall széleskörű tapasztalattal rendelkezik a MELLS-ekkel kapcsolatban. A vállalat már integrálta ezt a fejlett irányított rakétát különféle harcjárművekbe.”

Néhány további információ (Forrás: Wikipédia)

A Spike egy izraeli fejlesztésű irányított páncéltörő rakéta. A rakéta infravörös képalkotó, illetve elektro-optikai rávezetést alkalmaz. A célpontját magas röppályán felülről közelíti meg annak érdekében, hogy a harckocsik a legkevésbé védett pontját: a tetőpáncélzatot áttörje. 

ÁrLR verzió (2017): 112 ezer EUR/rakéta; 264 ezer EUR/indító

Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Spike_(rak%C3%A9ta)

A Spike rakéták a Magyar Honvédség alkalmazásában is meg fognak jelenni várhatóan az alábbiak szerint:

  1. 2021 júliusában ismeretlen számú LR2 változatú Spike rakétát rendeltek meg a Honvédség új Lynx gyalogsági harcjárművei számára.
  2. Az Airbus Helicopters megkezdte a rakétával az integrációs teszteket a Magyar Légierő kötelékében is repülő H145M típusú helikoptereken. Várhatóan 2022. év végéig befejeződik az integrációs folyamat. A Magyar Honvédség a H145M páncéltörő képességének megteremtésére a sikeres fegyverintegráció után várhatóan Spike ER2 rakétákat rendszeresít, ami 2025-ben várható.
  3. 2021-ben megkezdődött közepes hatótávolságú hordozható irányított páncéltörő rakétakomplexum beszerzési folyamata, amely a Spike LR2 állványos gyalogsági változatának megrendelését jelenti.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük