A finn kormány hozzájárult, hogy a Patria az F-35A vadászgépeket összeszerelésére üzemet építsen, amely a finn légierő (Ilmavoimat) számára fogja összeszerelni az új repülőgépeket.

A projekt a finn védelmi minisztérium és a Lockheed Martin által 2022. februárjában kötött szerződéshez kapcsolódik, amely 65 darab F-35A Block 4 típusú vadászrepülőgép megvásárlására irányul. A szerződés összértékét 9,6 milliárd dollárra becsülik.

A finnországi vadászrepülőgép-összeszerelő üzem építésének kérdése a megállapodásban ún elsőfokú ipari összetevő. Megköveteli, hogy a finn kormány földet béreljen a tervezett üzem számára. Idén januárban a finn védelmi minisztérium megállapodást kötött egy megfelelő terület bérléséről Nokia városa közelében. 

A Patria a tervek szerint az idei év második felében kezdi meg az üzem építését. A Lockheeddel kötött megállapodás szerint a tervezett komplexumban a repülőgépsárkány összeszerelő üzem mellett egy Pratt & Whitney F135-ös hajtóműveket szervizelő üzem is helyet kap majd. Az üzem a finn F-35A hajtóműveit fogja kiszolgálni a tervezett üzemidő alatt. 

A finn kormány birtokolja a Patria részvényeinek 50,1 százalékát. A fennmaradó részt a norvég Kongsberg konszern tulajdonát képezi. A Patria a Nammo norvég fegyvergyártó cég részvényeinek közel felét birtokolja. 

Az F-35A első sorozatát a tervek szerint 2026 végén szállítják Finnországba. A hazai gyártás  (összeszerelés) 2030. körül kezdődik az újonnan épített nokiai létesítményben.

Az F-35A váltja fel a McDonnell Douglas F-18C/D Hornet vadászgépeket a Finn Légierőnél. 

1992-ben Finnország 64 Hornet vadászrepülőgépet vásárolt. A szállítások 1995-2000 között történtek. A vásárolt gépek összetétele az alábbi volt: 57 együléses F-18C-t és hét kétüléses F-18D-t. Utóbbiakat a McDonnell Douglas St. Loius-i üzeme, míg az összes F-18C-t a finn Patria Finavitec gyár építette. Mindez azt jelenti, hogy a Patria jelentős gyakorlattal rendelkezik az USA vadászgépek öszeszerelésében, s ez kellően megalapozza a jelenleg tervezett F-35A repülőgépek helyi öszeszerelésének várható sikerességét.

2018. áprilisában indult a FX program, melynek célja az F-18 utódjának kiválasztás és megvásárlása volt. 

Az alábbi cégek nyújtották be ajánlatokat:

  • Boeing (F/A-18E/F Super Hornet)
  • Dassault Aviation (Rafale)
  • Eurofighter (Typhoon)
  • Saab (Gripen E). 

2020-ban a Finn Légierő a levegőben tesztelte a programhoz javasolt vadászgépeket. Ezt követően 2021. december 10-én a finn védelmi minisztérium az F-35A-t hirdette ki az FX program győztesének.

Címkép: illusztráció F-35 repülőgép Fotó: f35.com.

Forrás:

https://defence-industry.eu/patria-to-build-f-35a-aircraft-assembly-plant-in-finland/

One thought on “Finnország: a Patria F-35A vadászgép összeszerelő üzemet épít”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük