A Finn Ipari Szövetség által csütörtökön bejelentett sztrájkok a védelmiipari cégekre is kiterjedhetnek

A finnországi védelmi iparban dolgozók sztrájkja miatt több napra leállhat a lőszergyártás.

A sztrájkok fegyveriparra való kiterjesztése aggodalmakat váltott ki a védelmi termékeket és felszereléseket gyártó Nammo-nál az ellátás biztonságával kapcsolatban. A február 1-re és 2-ra tervezett sztrájk az Ukrajnának lőszert gyártó Nammo üzemeket is érinti.

Ezek a finn védelmi cégek még soha nem kezdtek sztrájkot.

A kétnapos sztrájk várhatóan leállítja a lőszergyártást a cég három gyárában, egy lapuai, sastamalai és vihtavuori lőporgyárban.

Erről a Yle finn forrás számolt be (lásd a lenti forrásokat).

A cég vezérigazgatója, Raimo Helasmäki úgy véli, hogy a tiltakozások hatással lehetnek Ukrajna fegyverszállítására.

„Ebben a globális helyzetben és az ukrajnai háború alatt rossz a termelés leállítása. Az összes érintett üzem teljesmegrendelés állománnyal rendelkezik erre az évre. Ez hatással lesz Ukrajna lőszerszállítására is” – mondta.

Szerinte a sztrájk nagy hatással lesz a lőporgyártásra. A lőpor az, amiből ma nagy hiány van a világon. Helasmäki előrejelzése szerint a védelmi cégek leállása összesen négy napig fog tartani.

A Nammo finnországi gyáraiban 450 dolgozót foglalkoztat, és várhatóan körülbelül 350 alkalmazott vesz részt a sztrájkban.

A finn védelmi minisztérium ugyanakkor bízik abban, hogy az üzemek felfüggesztése nem befolyásolja az ukrán fegyveres erők lőszerszállításának mennyiségét és minőségét.

2023 decemberében Finnország úgy döntött , hogy megduplázza lőszertermelését Ukrajna megsegítése érdekében. A finn védelmi minisztérium kötelezettséget vállalt arra, hogy körülbelül 24 millió eurót fektet be a lőszergyártás fellendítésére és a finn védelmi ipar hosszú távú megrendeléseinek biztosítására.

Címkép: lőszergyártás egy finnországi Nammo gyárban Fotó: nyílt forrásból

Forrás:

https://yle.fi/a/74-20070323

https://yle.fi/a/74-20070246

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük