Címkép: Pátria jármű

Petteri Orpo (NCP) finn miniszterelnök szerdán Ukrajnába látogatott, ahol Kijevben megbeszélést folytatott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel . A találkozót követő sajtótájékoztatón Zelensky megjegyezte, hogy a finn cégek aktívak az újjáépítésben.

Orpo a sajtótájékoztatón azt is elárulta, hogy Finnország hamarosan elküldi Ukrajnának a 18. segélycsomagját a közeljövőben. Amióta Oroszország tavaly megtámadta Ukrajnát, Finnország 17 csomag védelmi felszerelést küldött, összesen 1,2 milliárd euró értékben.

VolodimirZelenszkij ukrán elnök kérésére Finnország megvizsgálja annak a lehetőségét, hogy finn páncélozott járműveket gyártsanak Ukrajnában.

A gyakorlatban a javaslat a finn Patria védelmi cég páncélozott járműveinek gyártását jelentheti. 

„Természetesen minden lehetőséget megvizsgálunk Ukrajna támogatására” – mondta csütörtök reggel Elina Valtonen (NCP) külügyminiszter.

Hozzátette: fontos az európai védelmi ipari együttműködés előmozdítása.

„Ha hosszú távon nézzük, nekünk Európában alapvető érdekünk a védelmi ipar fellendítése, Finnországban pedig természetesen hatalmas szakértelemmel rendelkezünk ezen a területen” – mondta a külügyminiszter.

Antti Häkkänen (NCP) védelmi miniszter megjegyezte, hogy Ukrajna érdeklődést mutatott a finn fegyvergyártó cégek iránt.

„Úgy gondolom, hogy minden bizonnyal van lehetőség az együttműködésre, ha van erre egyértelmű akarat” – mondta Häkkänen csütörtök reggel.

A Pátria számára megfelelő megoldást jelent az engedélyes gyártás Ukrajnával való létrehozása. Az ország háborúban áll, és a körülmények nehezek. Ugyanakkor Ukrajna számára a leggyorsabb megoldás az lenne, ha a Patria páncélozott járműveit az azokat használó országok átadnák Ukrajnának, majd maguknak rendelnének újat és többet a Pátria-tól.

Az ukrajnai orosz invázió óta Kijev számos országtól kért fegyverkezési segítséget.

A Rheinmetallal jüliusban bejelentette, hogy 12 héten belül harcjárműveket épít és javít majd Ukrajnában. Itt alapvetően a német eredetű harcjárművek javításáról, és a Fux nevezetű harcjármű gyártásáról van szó.

Svédország a hónap elején megállapodott arról, hogy Ukrajnában közösen gyártsanak CV-90 gyalogsági harcjárműveket. Ekkor szóba került az is, hogy a gyártás cseh és szlovák együttműködés lehetőségét is figyelembe venné.

Összességében azt lehet mondani, hogy a páncélozott járművek gyártási terveivel kapcsolatban Ukrajna lassan a bőség zavarába kerül. Ismereteink szerint legalább 3 lehetőség van az asztalon. Nem biztos, hogy az lenne a legjobb megoldás, ha Ukrajna elkezdené 3 különböző típusú, különböző országokból származó harci jármű gyártását. Az is biztos, hogy Ukrajna nincs abban a helyzetben, hogy visszautasítson bármilyen kooperációs lehetőséget.

Vélhetően az elképzelések előbb-utóbb letisztulnak majd, és ki fog alakulni az a megoldás, ami a lehető legtöbb szempont alapján egy optimális megoldást fog eredményezni.

Forrás: https://yle.fi/a/74-20046806

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük