Az EU év végéig évi 1,7 millió tüzérségi gránátot fog gyártani

Az EU-országok védelmi ipara aktívan növeli a lőszergyártást, és azt tervezi, hogy 2025-re eléri az Oroszország által kilőtt lövedékek számát.

Thierry Breton, az EU belső piacért felelős biztosa jelentette be ezt (lásd a lenti forrást).  A védelmi iparért felelős európai biztos a tüzérségi lőszergyártás rohamos növekedéséről beszélt, amely már meghaladta az Egyesült Államok gyártási volumenét.

„Felgyorsítottuk a lőszergyártást. 2023 márciusában évente 500 000 gránátot gyártottunk Európában, és ez több, mint az amerikaiak kapacitása, akik ekkor csak 300 000-et gyártottak. Azóta mi megdupláztuk a kapacitásainkat” – mondta a biztos.

Breton szerint nagyrészt az Európai Védelmi Alap a „felelős” a termelés növeléséért, és Európának a következő években folytatnia kell az újrafegyverzést.

A tisztviselő szerint a Moszkvával fennálló feszültség fokozódása miatt az EU-nak folytatnia kell a védelmi beszerzések növelését összhangban a fenyegetésekkel.

„Január 24-én évi egymillió gránát gyártási kapacitással rendelkeztünk. Az év végére évi 1,7 millió gránát gyártási kapacitással fogunk rendelkezni, 2025-re pedig el kell érni az évi 2,5 millió gránátot. A termelési kapacitás összehasonlítható Oroszországéval” – mondta Breton.

A kapacitások bővítése

A Rheinmetall az egyik vezető lőszergyártó és a fegyveripar fő mozgatóereje Európában. A német védelmi óriás azt tervezi, hogy 2024 végére önmaga eléri az évi 700 000 lőszer gyártási kapacitást.

Ezek a mennyiségek azonban csak köztes eredményeket jelentenek a 2027-es egymillió lőszer gyártásához vezető úton. A cég Németországban, Ukrajnában és Litvániában épülő új üzemei ​​várhatóan fellendítik a termelést.

Armin Papperger, a Rheinmetall AG vezérigazgatója szerint a cég szinte teljes lőszer termékét jelenleg Ukrajnába szállítják.

Az EU-ban a tüzérségi lövedékek gyártásának szűk keresztmetszete azonban továbbra is a robbanóanyagok és a lőporgyártás logisztikája és nyersanyagellátása. Jelenleg az EU aktívan részt vesz e nómenklatúra importjának helyettesítésében, amelynek nagy része Kínából származik .

A robbanóanyag-gyártás európai vezető vállalata, a francia Eurenco cég 500 millió eurót fektetett be európai üzemeiben lőporgyártásba. A cég a termelési ennyiséget évi 1800 tonnára tervezi növelni.

Ugyanakkor a robbanóanyag akut hiánya közepette Finnország szövetségeseivel együtt egy TNT-gyár sürgős felépítését tervezi. Az ország minisztere megjegyezte, hogy ez egy közös projekt. A kérdés az északi országokkal és más szövetségesekkel folytatott szoros párbeszédben halad előre. Egyelőre még nem született végleges döntés arról, hogy hol épül majd fel az új üzem.

Címkép: illusztráció – elszállításra váró 155 mm-es tüzérségi lövedékek

Forrás:

https://www.latribune.fr/entreprises-finance/industrie/aeronautique-defense/l-europe-va-produire-autant-d-obus-que-la-russie-d-ici-2025-assure-thierry-breton-999762.html

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük