Helyszín: Abu Dhabi, Egyesült Arab Emirátusok. A kiállításra a Nemzeti Kiállítási Centrumban (ADNEC) került sor. A kiállítás főképpen a személyzet nélküli haditechnikai eszközökre (drónokra) koncentrált.

Ennek megfelelően a kiállítás megnevezése: UMEX 2024 – The Unmanned Systems Exhibition and Conference (Személyzet Nélküli Rendszerek Kiállítása és Konferenciája) volt, mindezért a mottó így hangzott: „Az autónómia jövője”.

A kiállításon 35 ország 134 külföldi kiállítója vett részt.

A kiállításról további részletek az umexabudhabi.ae weboldalon elérhetőek.

Nem mindennapi látványt nyújtott a január 23. és 25. között az Abu Dhabiban szervezett UMEX drónvásáron a Fehérorosz Köztársaság standja.

A Fehérorosz Köztársaság nem szokott nyugati kereskedelmi kiállításokon részt venni, mivel számos nyugati nemzet és tömb – köztük az Európai Unió – szankcionálta Oroszország Ukrajna elleni agressziójában játszott szerepe miatt.

Abu Dhabiban azonban, bár nem szerepeltek az esemény hivatalos kiállítói között, egy jónéhány fehérorosz cég vett részt a kiállításon, több felszerelést bemutatva, mint az orosz gyártók.

Köztük volt a minszki székhelyű, állami tulajdonú „Belspetsvneshtechnika” (BSVT), amely Zafir gránátvető rendszerének legújabb változatát mutatta be.

Egy nagy bevásárlókocsi méretű lánctalpas alvázra szerelve a bemutatott makett 12 páncéltörő rakétával volt felfegyverkezve.

A gyártó cég neve elhallgatását kérő képviselője a Defense Newsnak elmondta, hogy novemberben kezdték meg a rendszer tesztelését Fehéroroszországban. A tervek szerint 2024 végére készül el a sorozatgyártás, majd várhatóan a fehérorosz hadsereg szolgálatába áll.

Arra a kérdésre, hogy a cég tervezi-e, hogy végül Oroszországba szállítja, a képviselő azt mondta, hogy ez egyelőre nem került napirendre.

A Zafir többek között gyalogos-, páncéltörő-, és  csoportos támadás konfigurációban is elérhető. A bemutatón a BSVT a fegyvert hatékonynak hirdette mind a modern csatatéren, mind a városi hadviselésben.

A jármű távirányítású, és a gyártó szerint úgy van programozva, hogy a kapcsolat megszakadása esetén önállóan visszatérjen a kezelőhöz.

Az eszköz fejlesztését állítólag körülbelül két éve kezdték meg, bár nem világos, hogy az ukrajnai 2022 februári orosz invázió ösztönözte vagy befolyásolta-e a fejlődést.

A Zafír legutóbb tavaly májusban, Minszkben, a MILEX névre keresztelt Nemzetközi Fegyver- és Katonai Gépipari Kiállításon volt látható, ahol Oroszország, Kína és Irán képviselői mutattak érdeklődést az eladó képviselője szerint.

A „Belspetsvneshtechnika” a web oldalán (https://bsvt.by/) a kiállításon való részvételükkel kapcsolatban az alábbiakat publikálta:

” A „Belspetsvneshtechnika” idén részt vesz az UMEX 2024-en, mint a Belarusz Köztársaság Állami Katonai Ipari Hatóság közös standjának szervezője. Vállalatunkkal közösen a JSC „KB Radar” – a „Radar Systems” Holding vállalat mutatja be legújabb fejlesztéseit standunkon. A fehérorosz kiállítási standon pilóta nélküli légi járművek, mobil pilóta nélküli távvezérelt cspásmérő modulok, amelyek kerekes és lánctalpas alvázra vannak szerelve, műszaki rendszerek az UAV-k és az UAV EW elleni rendszerek keresésére, észlelésére, pozicionálására, valamint az UAV-k lelövésére szolgáló rendszerek és fegyverek.

Fehérorosz vállalkozások nagy érdeklődést mutatnak a közelgő esemény sikere iránt, azzal a szándékkal, hogy új partnereket találjanak és hosszú távú kapcsolatokat alakítsanak ki a gazdasági és katonai-technikai együttműködés érdekében.”

Fehéroroszország támogatta Oroszországot az Ukrajna elleni háborúban. Ukrán elemzők szerint Moszkva felhasználta a fehérorosz légteret Kijev és más városok elleni drón- és rakétatámadásokhoz.

Címkép: A „Berserk” önjáró robotizált rendszer precíziós tüzelésre az ellenséges személyzet és az alacsonyan repülő UAV-k ellen Forrás: „Belspetsvneshtechnika” a web oldal

Forrás:

https://www.defensenews.com/global/mideast-africa/2024/01/24/abu-dhabi-drone-fair-offers-rare-look-at-belarusian-weapons/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük