A nürnbergi IWA kiállítás vezető világvásárrá vált a fegyver és lőszer termékcsoportban

Március 2-5 között a tradíciónak megfelelően megtartották Nürnbergben az IWA OutdoorClassic kiállítást. Az elmúlt 45 év során ez a világ vezető kiállításává nőtte ki magát a vadászat, lövészsport, szabadtéri tevékenységek és biztonság terén. Ezekről az alapokról kiindulva azt lehet mondani, hogy jelentős kiállítássá vált a fegyverek és lőszerek világléptékű bemutatása terén.

A közelmúlt COVID járványa miatt maradtak ki kiállítások, és az orosz-ukrán háború is befolyásolta a kiállítást. Jelenleg orosz cégek egyáltalán nem vettek részt a kiállításon, és ukrán cégből is mindössze 3 cég volt jelen. Várható volt, hogy a földrengés miatt a török cégek is korlátozottan lesznek jelen, ezzel szemben Törökország 2023-ban a harmadik legnagyobb kiállító volt.

2023-ban összesen 1085 kiállító volt jelen, a főbb kiállító országok kiállítói létszám szerinti megosztása az alábbiak szerint alakult:

Németország: 201

USA: 164

Törökország: 117

Olaszország: 104

Kína: 66

Csehország: 43

Franciaország: 38

Ausztria: 30

Taiwan: 25

Lengyelország: 22

Ez a 10 ország együttesen 810 céget képviselt, ami a tejes kiállítói létszám mintegy 75%-át teszi ki.

Sajnálattal kell konstatálni, hogy Magyarországot mindösszesen 3 cég képviselte az alábbiak szerint:

B-Pro Kft.                  https://bpro.solutions

DNC Knife                 www.tumpek-dnc.com

Trezor-Liktor Zrt.       www.trezor.hu

A kiállításról alapvetően az mondható el, hogy a bemutatott fegyverek extra kiemelkedő, forradalmi új megoldást nem jelenítettek meg. A fegyvergyártók hozták a normájukat, a megújulási ráta nem volt magasabb az eddig megszokottnál.

Ugyanakkor a jelenlegi politikai helyzet miatt talán természetesnek tekinthető, hogy a lőszerek gyártása és a lőszergyártó gépek bemutatása igen fajsúlyosan jelent meg a kiállításon. 87 cég állított ki, mint lőszergyártó, ez az összes kiállító 8%-át teszi ki.

A lőszergyárak kapacitásai a hadilőszerek tekintetében több évre előre le vannak kötve, jól megy az üzlet. A lőszergyártók között vannak olyan cégek is, amelyek nem komplett lőszert, hanem annak csupán részegységeit (pl. hüvely, lövedék) állítják elő, és a komplett terméket gyártó (összeszerelő) cégek tőlük vásárolják a szükséges lőszer alkatrészeket.

A lőszergyárak termék kínálatában külön figyelmet fordítottunk annak vizsgálatára, hogy a kiállított lövedékek zárt vagy nyitott köpennyel vannak-e ellátva. Sajnálattal tapasztaltuk, hogy a többség nyitott köpenyű, vagyis a lövéskor a szúróláng a lövedék nyitott talpán keresztül közvetlenül éri az ólom magot, ennek következtében egészséget károsító ólomgázok keletkezhetnek. Mondjuk ez egy háborús lőszerlogisztikánál nem fajsúlyos ügy, de békeidőben, egy zárt lőtéren elkerülendő. Várható, hogy utóbbi vonatkozásban a szabályozás szigorodni fog, amit a lőszergyáraknak figyelembe kell venni, ugyanakkor kétségtelen az, hogy ez meg fogja emelni a lőszerek árát.

A lőszergyártó gépek kínálata különösen nagy volt Törökország és Olaszország tekintetében. Ezek nem csak egy-egy gépet mutattak be a kiállításon, hanem komplett gyártósorokat is. Érdeklődésünkre azt a tájékoztatást kaptuk, hogy vesznek fel rendelést akár komplett gyártósorok -nem azonnali, hanem a gyártási időnek megfelelő- szállítására, ami 1-2 évet jelenthet. Megjegyezzük, hogy az ezzel, mint üzleti befektetésessel óvatosan kell bánni, hiszen a fő piaci igény, a háború végével csökkenni fog, a szükséges lőszertartalékok fel lesznek töltve, ezért a lőszergyártó üzletág termelése csökkenni fog.

Még egy termékcsoportot meg kell említeni, amely az eddig megszokotthoz viszonyítva fajsúlyosabban jelent meg a kiállításon. Ezek a személyi védelmet biztosító páncéllemezek, amelyeket a golyóálló ruházatban alkalmaznak betétként. A háborús okok miatt ezek iránt is növekedett a piaci kereslet.

A kiállítás összességében eleget tett annak az elvárásnak, hogy betekintést adjon abba a helyzetbe, ami ma a fegyver és lőszergyártást jellemzi.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük