Címkép: illusztráció – az MGCS egy lehetséges modellje (Forrás: Rheinmetall)

Németország és Franciaország 2024-ben feléleszti az „Eurotank” programot és új partnereket keres a következő generációs harckocsikhoz

 

Franciaország és Németország védelmi miniszterei úgy számítanak, hogy újrakezdik a tárgyalásokat az MGCS programról (Main Ground Combat System – Fő Szárazföldi Harcrendszer), ismertebb nevén az Eurotankról. Az egyik ok, amiért a „jövő európai harckocsija” programja nem haladt előre, a Rheinmetall és a Nexter társaságok közötti nézeteltéréseknek köszönhető. 

Most újrakezdenék a tárgyalásokat a két fél között a program 2024-es újraindításáról, amely után más európai országok is csatlakozhatnak a kezdeményezéshez.

Olaszország, Hollandia és „sokan mások” jelezték, hogy csatlakoznak a fő szárazföldi harcrendszer (MGCS) fejlesztésére irányuló projekthez – mondta Defense News szerint Boris Pistorius német védelmi miniszter csütörtökön a Párizstól nyugatra fekvő Evreux légitámaszponton tartott sajtótájékoztatóján.

Fennáll az a lehetőség, hogy első lépésként az új nemzetek „megfigyelőként” csatlakozzanak – mondta Sébastien Lecornu, a francia védelmi miniszter. A német és francia katonai vezetők tárgyalásokat folytatnak az olasz fegyveres erőkkel, amelyeknek megvannak a maguk követelményei az új páncélosokkal kapcsolatban – mondta a miniszter.

Berlin és Párizs az év hátralévő részét a projekt specifikációinak kidolgozásával tölti, miután a két ország katonai főnökei beszámoltak a német Leopard 2 és a francia Leclerc fő harckocsik lecserélésének műveleti követelményeiről. 

Ez mindkét kormányt olyan helyzetbe hozza, hogy fenntartsa katonai céljait, mivel az MGCS-projekt résztvevőitől elvárják, hogy a tárgyalások megkezdése után saját elképzeléseiket valósítsák meg a következő generációs harckocsik létrehozásával kapcsolatban – mondta Pistorius.

A működési követelményekről szóló megállapodás „alapvetően megmutatja, hogy mennyire nem lesz új Leopard és nem lesz új Leclerc” – mondta Lecornu. „A technológiai áttörés brutális lesz.”

Krauss-Maffei Wegmann és a Nexter nagyon aktívak voltak a hadiipari konszern szintű egyesülések terén, még saját márkanevüknek is búcsút mondtak, és felváltották azokat a KNDS névvel.

Mint korábban bebizonyosodott, Franciaország egy légi úton könnyen szállítható harckocsit szeretne, valójában egy könnyű páncélozott járművet, Németország azonban a Leopard 2 leszármazottját – egy nehéz harckocsit. Korábban az MGSC projekt leállításához vezetett, hogy a két ország nem talált közös tervet a „jövő európai tankjához”.

Lecornu szerint a leendő harckocsi a 2040-2045-ös horizontban lépne üzembe. A francia miniszter azt mondta, reméli, hogy az első szerződéseket 2024-ben írják alá.

Lecornu szerint a többi érdeklődő EU-ország csak azután kap meghívást a projekthez, hogy Franciaország és Németország meghatározza a leendő harckocsi specifikációit.

A leendő harckocsi moduláris felépítésű lesz, Lecornu francia miniszter szerint akár emberes (személyzettel ellátott), akár automatizált platformokkal. A harckocsiban a klasszikus tűzképesség (ágyú) mellett „elektromágneses fegyverek, elektronikus hadviselési rendszerek és lézerfegyverek” is lennének – mondta a miniszter.

Az MGCS projekt eredményeként létrejövő harckocsiban lesz hard-kill reaktív védelmi rendszer, de a harckocsi védelmére drónok, információcserére mesterséges intelligencia-rendszerek, a kiberbiztonság terén pedig a technológiai ugrás „abszolút kolosszális” lesz – mondta Lecornu.

Franciaország és Németország a közeljövőben megvitatják, hogyan osztják fel a projekttel kapcsolatos munkát több „pillérre” – mondta Pistorius. Az országok ihletet merítenek közös Future Combat Air System projektjükből, amely olyan pilléreket határoz meg, mint a harci repülőgépek, hajtóművek, drónok és a harci felhőarchitektúra, amelyek mindegyike a vállalkozók más csoportjához van rendelve nemzeti vezetéssel.

Lecornu szerint az ukrajnai háború bemutatta a harckocsik karbantartásának költségeit egy nagy intenzitású konfliktusban. A műveleti támogatási költségek kordában tartása „fő elem” lesz a jövőbeli harckocsi létrehozásánál.

Pistorius szerint az MGCS projekt „sokkal fejlettebb”, mint a német, spanyol és olasz védelmi vállalatok külön projektjei egy modern harckocsi létrehozására.

Lecornu szerint Franciaország 500 millió eurót csoportosított a 2024-2030 közötti időszakra szóló katonai költségvetésébe az MGCS-projekthez. Ez az összeg nem tartalmazza az ország Leclerc tankjainak élettartama közepén végzett felújításának (MLU – Middle Life Upgrade) költségeit.

Forrás:

https://www.defensenews.com/global/europe/2023/09/22/germany-france-eye-new-partners-for-next-gen-tank-in-2024/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük