A Cilas az Eurosatory 2024 kiállításon bemutatta a HELMA-P pilóta nélküli repülőeszközök (UAS – Unmanned Aircraft System) elleni lézerfegyverét, amelyet a 2024-es párizsi olimpiai játékokon terveznek használni. A fegyverrel akár 1 km-es távolságból is lehet észlelni, követni és semlegesíteni a drónokat.

A HELMA-P kifejlesztése hivatalosan az előző EUROSATORY kiállításon indult 2022-ben, de az orleans-i székhelyű cég csak idén mutatta be.

A lézerfegyver egy kis toronyból áll, amely egy megvilágítót, egy kamerát, egy LiDAR-t és egy lézersugárzót tartalmaz. Cilas szerint a HELMA-P 2 kW-os lézersugarat bocsát ki, és akár 1 kilométeres távolságból is képes észlelni, követni és semlegesíteni a drónokat.

A lézerfegyver használható rögzített rendszerként, vagy járműre, vagy hajóra.

A HELMA-P-t többször tesztelték szárazföldön és tengeren a Francia Védelmi Beszerzési Ügynökség (DGA), a Védelmi Innovációs Ügynökség (AID) és a francia haditengerészet támogatásával.

A Cilas szóvivője elárulta, hogy a francia légierő azt fontolgatja, hogy integrálja a HELMA-P-t a 2024-es párizsi olimpiai játékok szélesebb körű drónellenes védelmi rendszerébe.

A lézerfegyvert a francia légierő által szervezett COUBERTIN LAD 2 gyakorlaton próbálták ki. A képzés a drónok elleni hadviselési képességek tesztelésére összpontosított a 2024-es olimpiai játékok előtt. A cég szerint az eredmények kielégítőek voltak.

A HELMA-P az MBDA Sky Warden C-UAS rendszerének egyik hard kill effektora is. Az Eurosatory 2024 kiállításon a lézerfegyvert az MBDA standján kiállított SHERPA különleges erők járművébe integrálva lehetett megtekinteni.

Címkép: A HELMA-P egy SHERPA-ba integrálva az MBDA standján az EUROSATORY 2024 kiállításon Fotó: Giovanni Rasio

Forrás:

https://www.shephardmedia.com/news/uv-online/counter-uas-laser-being-considered-for-use-at-paris-olympics

https://www.shephardmedia.com/news/landwarfareintl/hit-to-kill-uav-destroys-other-drones-with-kinetic-energy

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük