Az európai harckocsiépítés jövője

Az Eurosatory 2024 négy prototípusának megtekintése után egyértelműen azonosítható több fő ötlet, amelyek köré az európai harckocsik „köztes” és következő generációja épül majd.

Az első az, hogy a legénység áthelyezik a harckocsi mélyére a harctérbő l való eltávolítással. Egy távirányítós tornyot alakítanak ki, és egyúttal növelik a páncélelhárító potenciált a fegyverek kaliberének növekedése miatt.

Az a tendencia, hogy a nagy páncéltérfogatú nehéz, emberes tornyokat lecserélik egy pilóta nélkülire, a nehéz harckocsik tömegének 10-20%-os csökkenéséhez vezet, ami összehasonlíthatóvá teszi őket a modern orosz és kínai harckocsikkal.

A kiállításon bemutatott mind a négy harckocsin a figyelem a kaliber 130-140 mm-re történő növelésére irányult. Ennek meg kell nyitnia az utat az erősebb páncéltörő lövedékek számára a csökkentett lőszer mennyiségért cserébe. Ezzel párhuzamosan irányított páncéltörő rakétafegyvereket és támadó drónokat építenek be a járművekbe, hogy növeljék az ellenséges páncélozott járművek sebzési sugarát.

Meglehetősen furcsa, hogy a tervezés ilyen jellegű, kifejezetten a járművek páncéltörő alkatrészére összpontosít, mert megőrzi a régi doktrínákhoz való ragaszkodást, és szembemegy az ukrajnai háború modern tapasztalatával, ahol a harckocsik nagyobb valószínűséggel harcolnak a gyalogság és az erődítmények ellen és a tankcsaták ritkák. Nem szabad azonban figyelmen kívül hagyni, hogy az automata fegyverek legtöbb modellen megjelennek és ez nagyobb sokoldalúságot biztosít számukra a csatatéren.

A védelem terén azonban az ukrán tapasztalatokat követik – minden gép aktív védelmi rendszert kapott, beleértve a kis drónok fizikai megsemmisítését. Ehhez 30 mm-es ágyúval és programozható lőszerrel ellátott modulokat vagy gyorstüzelő géppuskákat használnak. Ezenkívül a harckocsik alapértelmezés szerint aktív védelmi komplexumokkal vannak felszerelve.

A folyamatok automatizálására tett kísérletek a mesterséges intelligencián alapuló szoftvermegoldások integrálásával lehetséges, de ennek a fejlesztési iránynak a fejlettségi foka nem mérhető fel a kiállítás körülményei között.

Kijelenthető, hogy mind a négy bemutatott harckocsi fejlesztési szakaszban van, azok még nem késztermékek. Azonban a példájukon láthatóak azok a megoldások és ötletek, amelyeket a leendő európai harckocsikon valósítanak meg a fejlesztők, gyártók.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük