Leclerc Evolúció

Folytatjuk az európai harckocsifejlesztés Eurosatory 2024 kiállításon szereplő termékeinek áttekintését. A következő típus a Leclerc Evolúció.

A Leclerc Evolution a Nexter néven is ismert KNDS európai fegyverkonszern francia részlegének projektje. A modell a francia mérnökök és katonai teoretikusok elképzelését képviseli a platform továbbfejlesztésére a modern harctér körülményei között.

Az evolúció, amelyre a fejlesztő összpontosít, a harcjármű tornyára és alvázára egyaránt hatással volt. A KNDS France a bemutatott gépet köztes láncszemnek tekinti a harckocsik jelenlegi generációja és az európai MGCS (Main Ground Combat System – Fő Szárazföldi Harci Rendszer) projekt utódja között. Ennek megfelelően a platformnak tartalmaznia kell néhány innovatív megoldást és technológiát.

Az új Leclerc torony hagyományos maradt a legénység számára a tanképítés legújabb trendjei ellenére. Kapott egy moduláris tüzérségi Ascalon ágyút, amely lehetővé teszi új, két különböző kaliberű gyorscserélő csövek használatát: 120 mm-es rekordhosszúságú L58 kaliberű, valamint egy alternatív 140 mm-es fegyver 25 percen belül cserélhetők.

A fejlesztők szerint a fegyver, a harckocsi test, az automatikus töltő-rakodó hátsó részének mechanizmusait úgy alakították ki, hogy az egyik kaliberről a másikra való átmenet, beleértve a különböző hosszúságú lőszereket is, nem igényel változtatásokat a kialakításban.

A harcjármű fő fegyverét egy iker 12,7 mm-es géppuska, valamint három irányított rakéta  indítószerkezete egészítette ki, amelyek a támadási sugár növelésével bővítik a harckocsi csapási potenciálját, különösen a látótávolságon túli célok tekintetében.

A francia tervezők figyelembe vették az orosz-ukrán háború tapasztalatait, jelentős figyelmet fordítva egy új fenyegetésre – a támadó drónokra, amelyek ma már szinte a páncélozott járművek legyőzésének fő eszközei a harctéren.

A KNDS (F) egy speciális, távirányítású ARX30 harci modult kínál a drónok elleni harc fő eszközeként. Automata ágyúval van felfegyverezve a 30×113 mm-es programozható lövedékekhez, amelyeket úgynevezett „levegőrobbantásra” (Air Brust) terveztek. Legfeljebb 2000 méteres távolságból földi célokat, 4000 méteres távolságból légi célokat tud eltalálni.

Az optikai állomáson kívül, amely képeket ad ki a komplexum kezelőjének, a modul egy kompakt Matia drónészlelő radarral és egy Nerod elektronikus hadiállomással van felszerelve.

A „Leclerc” fő innovációja és koncepcionális fejlődése azonban a harcjármű személyzetének újraformázása volt, amely szerint a létszámcsökkentési tendenciával ellentétben kapott egy negyedik harckocsizót.

A francia MBT új személyzeti tagját a harckocsitestben helyezték el a harckocsivezetőtől jobbra az eltávolított a második fokozat 22 lőszerének a helyére. A már parancsnokhelyettesi kinevezést kapott negyedik harckocsizó az új fegyverek, ezen belül is a fent említett torony- és irányított fegyverek kezelője, valamint átveszi a többi harckocsizó feladatainak egy részét.

A „Leclerc” már hagyományosan az MBT modern európai modelljeihez érzékelők komplexumával és „puha” ellenintézkedési rendszerekkel van felszerelve irányított fegyverek ellen.

A Leclerc Evolution egy 120 mm-es fegyverrel és egy Azurra szerelt dinamikus védelemmel körülbelül 62 tonnát fog nyomni. A fejlesztők szerint a jóval erősebb, 140-es kaliberre váltás mindössze 200 kilogrammos tömegnövekedést eredményez.

Ilyen tömegparaméterekkel a harckocsi megtartotta az eredeti, 1500 lóerős motort, ami 68 km/h-s maximális sebességet és körülbelül 470 km-es átlagos hatótávot kell biztosít.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük