EMBT-ADT 140

Az Eurosatory 2024 kiállításon a franciák a német Krauss Maffei Wegmann-nal (KNDS Németország) együtt bemutattak egy korábban nem látott prototípust, az EMBT-ADT 140-et.

Az EMBT új verziója újragondolta a meglévő platformot – a Leopard 2 harckocsi alvázát. A fejlesztők teljes újratervezést javasolnak a legénység védett „kapszulában” történő elhelyezésére. A régi torony cseréjét egy új, pilóta nélküli Ascalon Demonstrator Turret (ADT 140) modullal kívánták megoldani.

A projekt készítői szerint a konstrukció újragondolása lehetővé tette a harcjármű tűzerejének növelését, a páncélvédelem jelentős megerősítését, miközben jelentősen csökkentette a harckocsi súlyát.

Mindez az egyik célja a pilóta nélküli torony telepítésének, mivel a teljes legénység harckocsi testbe helyezése lehetővé teszi a torony térfogatának csökkentését. A legénység hiánya azonban nem jelenti a páncélzat hiányát.

Fő kaliberként a 140 mm-es Ascalon fegyvert kapta a harcjármű. A fejlesztők azt állítják, hogy az innovatív automata rakodónak köszönhetően a harckocsi az első három lőszert 10 másodperc alatt, vagyis a harckocsinál rekordot jelentő 3 másodperces szünettel tudja kilőni. Valószínűsíthető, hogy a három lövésre konténereket vagy inkább „kazettákat” használnak, amelyeket a torony hátsó részében lévő lőszertárolóból táplálnak előre a fegyver töltésére.

Érdemes megjegyezni azt a növekvő tendenciát, hogy a párosított fegyverek kaliberének növelésével erősítsék a „személyellenes” potenciált, amelyet ezen a harckocsin egy 20×102 mm-es kaliberű automata fegyver formájában valósítottak meg 300 lőszerrel.

A fejlesztők jelentős erőforrást fordítottak a harci platform védelmére: a harckocsi átfogó védelmi csomagot kapott, amely passzív páncélzatot és dinamikus védelmi készletet is tartalmaz.  

Fentieken kívül a harckocsi aktív védelmi komplexumot is kap. Aktív védelem komplexumának tekintjük a „Hard-kill” rendszereket. A komplexumnak meg kell védenie a harcjárművet a felső félgömbből érkező támadásoktól. Az aktív védelmet a már említett „légielhárító” ARX30 harci modul is kiegészíti, 30 mm-es automata ágyúval.

A korábban a Leopard 2 harckocsitest középső részén található teljes harci rekesz most a toronyban lett elhelyezve, ezért a legénységi modult a megüresedett helyre költöztették. Valójában közvetlenül a torony alatt található, és most már védett a torony kiálló részeinek ütéseitől.

Tekintettel a harckocsi-test átrendezésére és automata rakodógépre történő cseréjére, a személyzet létszáma három főre csökkent. A helyszín sajátosságaiból adódóan a környezet minden monitorozása ezentúl digitális csatornákon keresztül történik, a képeket monitorokon jelenítik meg.

A gyártó cég szerint tisztában vannak azzal, hogy a harcjármű három kezelője túlterhelt a további fegyverek és irányított lőszerek megjelenése miatt. Ezt a problémát automatizálással és mesterséges intelligencia elemek integrálásával tervezik megoldani.

A kiállításon bemutatott harcjármű egy modell. A kész prototípus gyári tesztjeit várhatóan 2025. végéig végzik el.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük