KF-51U

Folytatjuk az európai harckocsifejlesztés Eurosatory 2024 kiállításon szereplő termékeinek áttekintését. A következő típus a KF51-U.

Június 18.-án „Rheimetall: a Panther modernizálása” címen már részben foglalkoztunk a témával (lásd a korábbi https://vedelmiiparblog.hu/blog/rheimetall-a-panther-modernizalasa/ posztunkat). Talán érdemes ezt elolvasni, a jelenlegi gondolatok kiegészítéseképpen.

Úgy tűnik, hogy az a tendencia, hogy pilóta nélküli tornyot szerelnek fel a Leopard 2 alvázára, folytatódik, és ezt a Rheinmetall is alkalmazza (sőt, elsőként mutatta be a Leopard 2 alvázként történő felhasználását  az Eurosatory 2022 kiállításon).

A mostani kiállításon bemutatták az ígéretes KF51-U Panther tankjának új változatát CUT toronnyal (Concept Unmanned Turret – Személyzet Nélküli Torony koncepció).

Bár már 2 esetben is (Leopard 2 A-RC 3.0 és KF-51U) a Leopard 2 kapható alvázát alkalmazzák, mégis kijelenthető, hogy KF51-U egy teljesen új gép.

Az új CUT torony fő fegyverzete egy 130 mm-es Future Gun System löveg volt, L51 kaliberű csövével a Rheinmetalltól. A lőszerellátást a torony hátsó részében található két részből álló tárolóhelyről automata rakodó végzi. A lőszerjavadalmazás 25 lőszerből áll. A 130 mm-es csővel egy nagy kaliberű 12,7 mm-es géppuska is párosul.

A háromfős legénység a torony alatti elszigetelt rekeszben zajlik. A parancsnoknak, a lövésznek saját optikai nappali és éjjellátó készülékei vannak.

A harckocsi felszerelhető olyan aktív védelmi rendszerekkel, mint a Rheinmetall aktív védelmi rendszere (APS) vagy – az Eurosatory bemutatása szerint – az Iron Fist.

A KF51-U torony „utolsó védelmi vonalaként” egy távirányítású Main Sensor Slaved Armament (MSSA) parancsnoki harci modult telepítettek egy Rheinmetall RMG 762 géppuskával, amelyre akár 800 lövés sebességgel képes intenzív tüzet vezetni egy percen keresztül Az ilyen tűzerőt légi célpontok, különösen kis drónok elleni küzdelemre tervezték.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük