Németország megszünteti az Eurofighter Typhoon szállításának blokkolását Szaúd-Arábiának

Németország hosszú ideig blokkolta a Typhoon vadászgépek eladását Szaúd-Arábiának, de most a német külügyminiszter állítólag azt mondta, hogy a közel-keleti helyzet megváltozott.

A német kormány a hírek szerint feloldotta az Eurofighter Typhoon negyedik generációs vadászrepülőgépének esetleges eladását Szaúd-Arábiának, ami azt jelenti, hogy végre megvalósulhat egy régóta halogatott második részlet repülőgép leszállítása.

Szaúd-Arábia 2007-ben 72 Eurofighter szállítására szerződött a BAE Systems-től körülbelül 4,4 milliárd fontért, ezeket a gépeket leszállították. A BAE Systems bejelentette, hogy az eredeti 72 Typhoon közül az utolsót 2017 júniusában szállították Szaúd-Arábiába.

2016. októberében arról számoltak be, hogy a BAE Systems tárgyalásokat folytatott Szaúd-Arábiával további 48 repülőgép megrendeléséről. 2018. március 9-én Mohammed bin Szalmán szaúdi koronaherceg egyesült királyságbeli látogatása során szándéknyilatkozatot írtak alá a további 48 repülőgép leszállításáról.

A második szerződés a német kormány embargója miatt nem jött létre. Ennek sikertelensége sokáig frusztrálta Londont, Rishi Sunak brit miniszterelnök korábban lobbizott Scholznál a fegyverembargó feloldásáért.

Annalena Baerbock német külügyminiszter most nyilvánosságra hozta a döntést, hogy feloldják a szállítási embargót, és azt mondta, hogy az új politikát a Közel-Keletet érintő változások motiválták, miután a Hamász megindította október 7-i pusztító támadását.

Baerbock arra hivatkozott, hogy Szaúd-Arábia Jemenben huthi lázadók által indított, Izraelnek szánt rakétákat lőtt le, annak jeleként, hogy Rijád védi az izraeli biztonsági érdekeket és segít megállítani egy regionális konfliktus terjedését.

A szaúd-arábiai légierő, az Eurofightereket használta azoknak a huthi rakétáknak a lelövésére, amelyeket Jemenből indítottak és Izrael felé tartottak. 

A politikaváltás lendületet adhat a brit BAE Systemsnek is, amelynek jelenleg több milliárd font értékű szerződése van a Typhoon alkatrészek összeszerelésére Lancashire-i gyárában.

Ugyanakkor a kialakult helyzet kérdéseket vetett fel azzal kapcsolatban, hogy Rijád vajon szerződik-e, és megvásárolja-e a Typhoon Eurofighter repülőgépeket, mivel miközben Németország húzta az időt az embargóval, Szaúd-Arábia érdeklődését fejezte ki a francia Dassault Rafale harci repülőgép esetleges beszerzése iránt,

Címkép: Eurofighter Typhoon a BAE Warton-i gyárában

https://www.ft.com/content/c80714ea-e27d-11e8-a6e5-792428919cee

Forrás:

https://www.politico.eu/article/germany-drops-block-to-eurofighter-jet-sale-to-saudi-arabia/

https://breakingdefense.com/2024/01/germany-lifts-block-on-eurofighter-typhoon-sale-to-saudi-arabia-reports/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük